Belgen ontdekken zwaarste meteoriet sinds 1988

Belgische wetenschappers hebben in Oost-Antarctica een meteoriet van 18 kg gevonden. Het is de grootste meteoriet die in de regio gevonden werd sinds 1988.

Liefst 425 meteorieten, met een totaal gewicht van 75 kg. Dat is wat de vijf wetenschappers van de VUB en de ULB (Université Libre de Bruxelles) vonden tijdens een expeditie van 40 dagen op 2900 meter hoogte, 140 kilometer ten zuiden van de Belgische basis Princess Elisabeth Antarctica.

De expeditie duurde 40 dagen en maakte deel uit van het SAMBA-project. Dat project is de Belgische bijdrage tot het wereldwijde verzamelproject van Antarctische meteorieten, geleid door de Verenigde Staten en Japan.

Vincent Debaille, geoloog en leider van het Belgisch team tijdens de expeditie, had echt niet verwacht een meteoriet van 18 kg te vinden. Het is waarschijnlijk een gewone chondriet, de meest voorkomende meteorietensoort. De steen is momenteel in Japan, waar ze zal ontdooien. Maar binnenkort komt de meteoriet naar België.

Wij bestuderen meteorieten om beter te begrijpen hoe het zonnestelsel gevormd werd, hoe het geëvolueerd is, en hoe de aarde zo’n unieke planeet binnen ons zonnestelsel werd’, legt Debaille uit. (jdv)

Reageer via Facebook