Artikels in "Gedrag"

Hoe goed hebt u het wetenschapsnieuws de voorbije zeven dagen gevolgd? Test uw kennis met de korte wekelijkse Eos Actuaquiz!

The Conversation

Wat je vrienden zeggen en doen is belangrijk als je een tiener bent. Maar reikt die invloed zo ver dat ze ook de mentale gezondheid van jongeren bepaalt?

Nederlandse informaticastudenten ontwikkelden het prototype van een app die psychoses moet voorkomen.

Linkshandigheid is geen handicap, en kan zelfs voordelen hebben, vooral voor mannen.

De hersenactiviteit van patiënten met epilepsie verloopt synchroon met de muziek die ze beluisteren. Die bevinding kan in de toekomst leiden tot nieuwe therapieën voor de ziekte.

Marleen Finoulst

Meisjes en jongens maken zich soms al vanaf acht jaar zorgen over hoe hun lichaam er uitziet, wat een risico inhoudt voor eetstoornissen als ze ouder worden.

Britse en Duitse onderzoekers bestudeerden de persoonlijkheid van tweehonderd 26-jarige proefpersonen die veel te vroeg waren geboren en/of met een heel laag gewicht ter wereld kwamen.

De vorm en de grootte van de hersenen bepalen of iemand veel last heeft van ‘oorwurmen’.

De combinatie van antidepressiva en gewone pijnstillers verhoogt het risico op hersenbloedingen.

Kennis over lichaamseigen eiwitten biedt mogelijkheden voor therapie tegen alzheimer.

Hersenscans van rhesusapen tonen dat angstige ouders een 40 procent hogere kans hebben op angstige kinderen, ontdekten onderzoekers van de universiteit van Wisconsin (VS).

De remslaap zorgt ervoor dat baby’s ervaringen in hun brein opslaan.

Pijnonderzoek bij enkel mannelijke testmuizen is niet altijd van toepassing voor het andere geslacht.

Een internationale jury bekroonde Gustaaf Van Tendeloo, Luc Van Gool, Peter Vandenabeele, Greet Van den Berghe en Marc Leman met een bedrag van 100.000 euro voor hun onderzoekscarrière.

Nog tot eind deze maand zijn er in België de zomerkoopjes. Een moeilijke tijd voor koopverslaafden: mensen die voortdurend een onweerstaanbare drang voelen om dingen te kopen.

Elektriciteit en kunstlicht werken slaaptekort in de hand. Dat blijkt uit een studie bij jager-verzamelaars.

Natuur op school geeft het geheugen en de focus van kinderen een boost.

Wat extra testosteron maakt ons minder angstig. Mogelijk kan het hormoon gebruikt worden voor de behandeling van sociale angst en depressie.

Onderzoekers ontwikkelden een spel dat patiënten die deels verlamd zijn na een beroerte, helpt te herstellen. Het spel moedigt hen in een virtuele omgeving aan de aangetaste ledematen vaker te gebruiken.

Twee signaalstoffen spelen een belangrijke rol om ons volledig op iets te concentreren.

Amerikaanse onderzoekers zijn erin geslaagd amnesie bij muizen op te wekken en terug om te keren. De ‘verloren’ herinneringen werden opnieuw opgeroepen door hersencellen te activeren met een bijzondere techniek.

Met de examens in het vooruitzicht kunnen studenten hun geheugen een duwtje geven. Door de juiste dingen te eten, bijvoorbeeld. Zet het volgende op je menu en je stimuleert de aanmaak van nieuwe hersencellen.

Pubers die jarenlang werden uitgesloten door klasgenoten vertonen een sterkere alarmreactie in de hersenen als hun dat later opnieuw overkomt.

Onderzoek bij ratten toont aan dat een ongezond voedingspatroon neurodegeneratieve aandoeningen, zoals alzheimer en parkinson, kan veroorzaken.