Artikels in "Gedrag"

Wie migraine heeft, is eigenlijk niet ziek. Het gaat om een verstoord pijnsysteem in de hersenen, zegt neuroloog Koen Paemeleire van de Universiteit Gent.

Sterke vriendschapsbanden wapenen je tegen stress. Dat gebeurt ook in de natuur, toonden wetenschappers van de Universiteit van Göttingen aan.

Studies die de positieve effecten van tweetaligheid in twijfel trekken, worden minder vaak gepubliceerd dan studies die die positieve effecten bevestigen.

Sociologen moeten beseffen dat gegevens van sociale media een vertekend beeld van de werkelijkheid geven, stellen Amerikaanse computerwetenschappers.

Leren lezen verandert de manier waarop ons brein visuele prikkels verwerkt.

Op 11 december reikt Eos de Eos Pipet uit, een bekroning voor de jonge wetenschapper die de opmerkelijkste wetenschappelijke prestatie van het voorbije jaar leverde. Maak kennis met de vijf laureaten en stem voor uw favoriet.

Wiet roken doet je hersenen verschrompelen, maar vergroot het netwerk in je brein.

Wie beelden te zien krijgt van lieflijke taferelen, reageert daarna minder op bedreigende beelden.

Medicijnen verminderen eiwitten, gelinkt met alzheimer, bij primaten. De weg ligt nu open voor tests bij mensen.

De textuur van voedsel bepaalt, veel meer dan smaak en kleur, of jonge kinderen hun eten laten staan of niet.

Wie als elfjarige goed scoort op cognitieve tests, hoeft weinig te vrezen voor mentale achteruitgang op latere leeftijd.

Twee genvarianten komen opvallend vaker voor bij extreem gewelddadige misdadigers.

Mensen die elkaar via online dating hebben ontmoet, lijken minder op elkaar dan mensen die elkaar via werk, school of familie hebben gevonden.

Ontstekingsremmers verminderen symptomen van depressie, zonder verhoogd risico op bijwerkingen.

Erfelijkheid is voor autisme minder belangrijk dan gedacht. Factoren tijdens en voor de zwangerschap kunnen ervoor zorgen dat de aandoening zich al dan niet ontwikkelt.

Een hoge dosis cannabis heeft juist een negatief effect op ons creatieve denkvermogen.

Er verspreiden zich allerlei mythen met betrekking tot het internetgebruik. Wat is daarvan waar en wat is pure onzin?

Wetenschappers konden het brein van muizen opnieuw plastisch maken. Dat schept hoop voor mensen die breinschade opliepen.

De gevolgen van psychologische mishandeling bij kinderen moeten niet onderdoen voor de gevolgen van seksueel of fysiek misbruik.

Agressieve ratten die het hormoon oxytocine kregen toegediend, stopten met vechten en gingen zich sociaal gedragen.

De Amerikaan John O'Keefe en de Noren May-Britt en Edvard Moser ontdekten een geavanceerd navigatiesysteem in ons brein dat precies bijhoudt waar we ons bevinden, waar we vandaan komen en waar we heen gaan.

Via een muts met elektroden kan een verlamde patiënt woorden spellen.

Magnetische stimulatie geeft een waarheidsgetrouwer beeld over mogelijk herstel na een beroerte.

Het beste worden psychotherapie en antidepressiva gecombineerd, zo luidt het nieuwe advies van het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg.