Artikels in "Gedrag"

Naar muziek luisteren terwijl je studeert, heeft geen invloed op je prestaties.

Kinderen die in armoede of een onstabiele gezinssituatie opgroeien, hebben kortere telomeren, wat wijst op sneller verouderende cellen.

Hersenschade aan de insula, die een rol speelt bij emotionele prikkels, zou aan de basis van gokverslaving liggen.

Jongeren die tijdens stressmomenten meer stresshormonen produceren, lopen minder risico op ongevallen met de wagen dan leeftijdsgenoten die er minder produceren.

Amerikaanse onderzoekers hebben de vorming van de hersenen in de baarmoeder gedetailleerd in kaart gebracht.

Katherine Jacobs Bao

Ook als u geen geboren optimist bent, kunt u uw persoonlijke geluksgevoel blijvend opkrikken. Psychologen zochten uit hoe we goede gevoelens kunnen vasthouden. Artikel uit Psyche&Brein.

Kleuters zijn heel geïnteresseerd in wetenschap en techniek, maar hoe goed ze wetenschappelijke verklaringen kunnen bedenken hangt af van de context en de volwassenen rond hen.

In veel neurowetenschappelijke artikelen wordt een ongepaste statistische analyse gebruikt voor bepaalde datasets. Dat vertekent de resultaten.

Een gebied in de cingulate cortex zorgt ervoor dat we blij worden van leuke vooruitzichten. Als het slecht functioneert, worden we depressief. Tenminste, dat is zo bij apen.

Mannen met korte telomeren – wat wijst op verouderde cellen – kunnen minder goed om met stress en raken snel geagiteerd.

Oranje licht activeert de hersengebieden die instaan voor alertheid, uitvoerende functies en emoties. Het fotopigment melanopsine speelt hierin een belangrijke rol.

De plant berberis kan zijn eigen zaadje afstoten om de strijd met een parasiet te winnen. Een vorm van complex gedrag, zeggen Duitse wetenschappers.

Mogelijk verstoort paracetamol de hersenontwikkeling van de foetus.

Mensen in een staat van minimaal bewustzijn vertonen meer activiteit in hun brein als hun hersenen elektrisch worden gestimuleerd. Dat biedt perspectieven om hen te laten ontwaken.

Hoeveel zou u willen betalen voor een trui van uw grootste idool? En zou dat bedrag veranderen als die trui voor de verkoop is gesteriliseerd?

Te vroeg geboren baby’s hebben later een verhoogde kans op een taalachterstand. Een grotere blootstelling aan taal gedurende de allereerste weken na de geboorte heeft een positief effect op hun latere taalontwikkeling. 

Onze hersenhelften zijn niet zo ‘gescheiden’ als we denken.

Cortisol als biomaker kan zorgen voor betere preventie van ernstige depressie.

Hersenwetenschappers hebben ontdekt welke rol seksueel verlangen speelt bij een goede, langdurige relatie.

Mannen kijken langer naar aantrekkelijke vrouwen. Daarvoor hebben ze nu een goed excuus: het beloningssysteem in het brein zet hen daartoe aan.

Bij ratten verhindert stress de ‘geboorte’ van nieuwe neuronen. Dat kan leiden tot mentale problemen.

Oxytocine zorgt voor een beter begrip van non-verbale signalen.

Hoewel wetenschappers steeds duidelijker ontrafelen hoe chronische pijn werkt, weten ze nog altijd niet waarom de ene persoon er gevoeliger voor is dan de andere.

Een uniek menselijk hersengebied speelt een rol bij plannen, beslissen en multitasken, en verklaart mogelijk waarom wij spraak kennen en makaken niet.