Artikels in "Gedrag"

Biologen gaan op zoek naar de wortels van eerlijkheid.

Wie last heeft van migraine, loopt dubbel zoveel risico om op latere leeftijd parkinson te krijgen.

Een Chinese vrouw van 24 blijkt te zijn geboren zonder cerebellum, het deel van de hersenen dat beweging en spraak mee aanstuurt. Wetenschappers wijzen op het grote aanpassingsvermogen van onze hersenen.

Wie goed behandeld wordt, zal zelf ook moreel handelen. Tegelijk vinden we dat één goede daad toelaat minder politiek correct te zijn. Dat blijkt uit een studie bij 1.200 mensen via een smartphone-app.

Als je solliciteert, verzwijg je best dat je een depressie achter de rug hebt - toch als je bij een man op gesprek moet.

Het ingewikkelde vermogen om strategisch te handelen is al aanwezig bij kinderen van zeven jaar.

Mensen met schade aan een bepaald gebied in de hersenschors worden egoïstischer en oneerlijker.

Om weer helemaal mee te zijn met het recente wetenschapsnieuws lijsten we voor u de meest gelezen websitestukken van deze zomer op.

Hetzelfde gen dat ervoor zorgt dat ons lichaam alcohol afbreekt, bepaalt ook hoeveel pijn we kunnen verdragen. Een bepaalde molecule kan die pijngrens  optrekken.

Roman Trötschel

Wilt u meer verdienen? Vijf tips om succesvol te onderhandelen met uw baas, gebaseerd op recente inzichten uit de psychologie.

Van risicovolle situaties krijgen vrouwen meer stress. Daardoor presteren ze slechter dan mannen.

Twee tot zes procent van de allochtonen ontwikkelt een psychotische stoornis. Bij autochtonen is dat maar één procent.

De tekenvaardigheid van een vierjarige is een indicator voor de intelligentie tien jaar later.

Om jongens niet te krenken, doen tienermeisjes zich dommer voor dan ze zijn.

Een gewijzigd hersengebied zorgt ervoor dat we minder gemotiveerd zijn. Dat suggereren althans tests bij muizen.

Wie als zevenjarige moeilijk leert lezen, kampt als tiener vaak met een intelligentieachterstand.

Ruim honderd genen zijn gelinkt met schizofrenie. Ze suggereren onder meer dat ons immuunsysteem bij de aandoening betrokken is.

Als de stad minder vaak zwerfvuil ophaalt, gaan de bewoners nog meer dumpen. Dat bewijst een experiment in Rotterdam.

Neuroloog Steven Laureys van de Université de Liège, specialist in de behandeling van coma, verzamelde bij zijn patiënten genoeg bijna-doodervaringen om uitgebreid wetenschappelijk onderzoek te voeren. Zijn 'geluksboodschap' ging de wereld rond.

Het genoom van vrienden vertoont opvallende overeenkomsten.

Ook als baby’s nog niet kunnen spreken, herkennen en verwerken hun hersenen al taalklanken. Dat blijkt uit Amerikaans hersenonderzoek bij kinderen van zeven en elf maanden oud.

Sinds enkele jaren is het mogelijk om met behulp van een fMRI-scan te achterhalen of iemand een pedofiel is, maar dat roept ethische vragen op.

Werken is voor de dommen, dat wisten de Griekse filosofen al. Ontstonden de geniaalste ideeën niet tijdens het lanterfanten?

Rilatine heeft mogelijk een positief effect op mensen die stotteren. Het is echter te vroeg om het geneesmiddel aan te bevelen voor mensen die stotteren, aangezien verder onderzoek noodzakelijk is.