Artikels in "Gedrag"

De vorm en de grootte van de hersenen bepalen of iemand veel last heeft van ‘oorwurmen’.

De combinatie van antidepressiva en gewone pijnstillers verhoogt het risico op hersenbloedingen.

Kennis over lichaamseigen eiwitten biedt mogelijkheden voor therapie tegen alzheimer.

Hersenscans van rhesusapen tonen dat angstige ouders een 40 procent hogere kans hebben op angstige kinderen, ontdekten onderzoekers van de universiteit van Wisconsin (VS).

De remslaap zorgt ervoor dat baby’s ervaringen in hun brein opslaan.

Pijnonderzoek bij enkel mannelijke testmuizen is niet altijd van toepassing voor het andere geslacht.

Een internationale jury bekroonde Gustaaf Van Tendeloo, Luc Van Gool, Peter Vandenabeele, Greet Van den Berghe en Marc Leman met een bedrag van 100.000 euro voor hun onderzoekscarrière.

Nog tot eind deze maand zijn er in België de zomerkoopjes. Een moeilijke tijd voor koopverslaafden: mensen die voortdurend een onweerstaanbare drang voelen om dingen te kopen.

Elektriciteit en kunstlicht werken slaaptekort in de hand. Dat blijkt uit een studie bij jager-verzamelaars.

Natuur op school geeft het geheugen en de focus van kinderen een boost.

Hoe goed hebt u het wetenschapsnieuws de voorbije zeven dagen gevolgd? Test uw kennis met de korte wekelijkse Eos Actuaquiz!

Wat extra testosteron maakt ons minder angstig. Mogelijk kan het hormoon gebruikt worden voor de behandeling van sociale angst en depressie.

Onderzoekers ontwikkelden een spel dat patiënten die deels verlamd zijn na een beroerte, helpt te herstellen. Het spel moedigt hen in een virtuele omgeving aan de aangetaste ledematen vaker te gebruiken.

Twee signaalstoffen spelen een belangrijke rol om ons volledig op iets te concentreren.

Amerikaanse onderzoekers zijn erin geslaagd amnesie bij muizen op te wekken en terug om te keren. De ‘verloren’ herinneringen werden opnieuw opgeroepen door hersencellen te activeren met een bijzondere techniek.

Met de examens in het vooruitzicht kunnen studenten hun geheugen een duwtje geven. Door de juiste dingen te eten, bijvoorbeeld. Zet het volgende op je menu en je stimuleert de aanmaak van nieuwe hersencellen.

Pubers die jarenlang werden uitgesloten door klasgenoten vertonen een sterkere alarmreactie in de hersenen als hun dat later opnieuw overkomt.

Onderzoek bij ratten toont aan dat een ongezond voedingspatroon neurodegeneratieve aandoeningen, zoals alzheimer en parkinson, kan veroorzaken.

Een combinatie van foto’s kijken en een dutje met achtergrondgeluid zorgt ervoor dat je van diepgewortelde ideeën af raakt.

Onderzoekers wisten al langer dat psychische problemen worden veroorzaakt door een veranderde structuur in de hersenen. Aan de universiteit van Lancaster is nu ontdekt welk gen deze veranderingen veroorzaakt.

Wetenschappers wisten al langer dat slaap een gunstig effect heeft op ons geheugen. Braziliaanse wetenschappers hebben nu ook ontdekt hoe dat voordeel zich precies uit in het brein.

Terwijl mama’s hun kroost op een kinderlijke manier toespreken om de emotionele band te versterken, zorgen vaders voor de overgang naar de echte, volwassen wereld van taal.

Ook wie (nog) geen symptomen heeft van alzheimer heeft vaak al schade in de hersenen. Dat is vooral zo bij hoogopgeleiden, zo blijkt uit een grootschalige internationale studie.

Voor haar promotieonderzoek ondervroeg Sara Pabian (Universiteit Antwerpen) 2.000 Vlaamse jongeren tussen 10 en 17 jaar over cyberpesten. We vroegen om tekst en uitleg.