Artikels in "Gedrag"

Ook wie (nog) geen symptomen heeft van alzheimer heeft vaak al schade in de hersenen. Dat is vooral zo bij hoogopgeleiden, zo blijkt uit een grootschalige internationale studie.

Voor haar promotieonderzoek ondervroeg Sara Pabian (Universiteit Antwerpen) 2.000 Vlaamse jongeren tussen 10 en 17 jaar over cyberpesten. We vroegen om tekst en uitleg.

De unieke dynamiek van het internet maakt het pestkoppen bijzonder makkelijk om anderen aan te vallen, te intimideren en te kwetsen. We duiken in het hoofd van de internettrol en gaan in het verweer.

Informatie die met een vreemd accent wordt uitgesproken, is moeilijker te onthouden.

Wat is er beter om het gewenste gedrag te bekomen: de wortel of de stok? Het recentste wetenschappelijk experiment komt uit bij de laatste optie.

Onderzoek bij ratten wijst uit dat milde stress in de jeugd ook een bruikbare ervaring kan zijn.

Facebook bepaalt welke berichten niet op ons nieuwsoverzicht verschijnen, maar de lezer negeert uiteindelijk de meeste nieuwtjes.

De ziekte van Parkinson vermindert het dopaminegehalte in de hersenen, wat de kans op psychiatrische problemen vergroot.

Kleuters aan wie ouders vaker voorlezen, vertonen meer hersenactiviteit als ze een verhaaltje horen.

Marleen Finoulst

Mindfulness-therapie zou een evenwaardig alternatief zijn voor medicatie. Een terechte claim?

Wetenschappers zijn erin geslaagd om de actieve hersengebieden bij oorsuizen of ‘tinnitus’ bloot te leggen. De 'spookgeluiden' houden lelijk huis in een groot deel van het brein, veel groter dan enkel de auditieve gebieden.

Het stresssysteem van Roemeense instellingskinderen verandert voor de rest van hun leven.

Waarom diepebreinstimulatie helpt.

Het burn-outsyndroom is aan een heuse opmars bezig. Toch zijn er ook manieren om je te wapenen tegen dat vervelende gevoel van opgebrand zijn.

Stel, u kunt zes mensen redden, maar moet daarvoor één andere persoon opofferen. Kiest u voor minder slachtoffers, of laat u het lot haar werk doen?

Hoe komt het dat we een angststoornis kunnen ontwikkelen voor iets dat geen grote levensbedreiging vormt?

Amerikaanse onderzoekers ontdekten dat onze aantrekking tot een bepaald gerecht gelinkt is aan de positieve relatie met de persoon die het gerecht voor de eerste keer voor ons bereidde.

Blootstelling aan luchtvervuiling tijdens de zwangerschap vermindert mogelijk de intelligentie van de baby en verhoogt het risico op ADHD.

Als we een woord zien dat we kennen, dan schiet een breingebied genaamd visual word form area (‘visuele woordvormingsgebied’) in actie. Dat geldt ook als we een onbestaand nonsenswoord aanleren, zo blijkt.

Radicale moslims blijken in de gevangenis nauwelijks invloed te hebben op andere gevangenen. Zet je ze bij elkaar in een aparte afdeling, dan dreigen ze echter verder te radicaliseren.

In de film Still Alice wordt een gerenommeerd taalkundige geconfronteerd met jongdementie. Wat is die aandoening precies?

Wie in de gevangenis zit, hervalt nadien dubbel zo vaak in zijn slechte gewoontes als wie een enkelband krijgt. Dat blijkt uit een nog niet gepubliceerde studie, die Eos al kon inkijken.

Een studie naar cognitieve achteruitgang vanaf dertig jaar opent perspectieven voor alzheimeronderzoek.

Nieuwe behandeling herstelt geheugen van muizen met alzheimer.