Artikels in "Gedrag"

Elektriciteit en kunstlicht werken slaaptekort in de hand. Dat blijkt uit een studie bij jager-verzamelaars.

Natuur op school geeft het geheugen en de focus van kinderen een boost.

Wat extra testosteron maakt ons minder angstig. Mogelijk kan het hormoon gebruikt worden voor de behandeling van sociale angst en depressie.

Onderzoekers ontwikkelden een spel dat patiënten die deels verlamd zijn na een beroerte, helpt te herstellen. Het spel moedigt hen in een virtuele omgeving aan de aangetaste ledematen vaker te gebruiken.

Twee signaalstoffen spelen een belangrijke rol om ons volledig op iets te concentreren.

Amerikaanse onderzoekers zijn erin geslaagd amnesie bij muizen op te wekken en terug om te keren. De ‘verloren’ herinneringen werden opnieuw opgeroepen door hersencellen te activeren met een bijzondere techniek.

Met de examens in het vooruitzicht kunnen studenten hun geheugen een duwtje geven. Door de juiste dingen te eten, bijvoorbeeld. Zet het volgende op je menu en je stimuleert de aanmaak van nieuwe hersencellen.

Pubers die jarenlang werden uitgesloten door klasgenoten vertonen een sterkere alarmreactie in de hersenen als hun dat later opnieuw overkomt.

Onderzoek bij ratten toont aan dat een ongezond voedingspatroon neurodegeneratieve aandoeningen, zoals alzheimer en parkinson, kan veroorzaken.

Een combinatie van foto’s kijken en een dutje met achtergrondgeluid zorgt ervoor dat je van diepgewortelde ideeën af raakt.

Onderzoekers wisten al langer dat psychische problemen worden veroorzaakt door een veranderde structuur in de hersenen. Aan de universiteit van Lancaster is nu ontdekt welk gen deze veranderingen veroorzaakt.

Wetenschappers wisten al langer dat slaap een gunstig effect heeft op ons geheugen. Braziliaanse wetenschappers hebben nu ook ontdekt hoe dat voordeel zich precies uit in het brein.

Terwijl mama’s hun kroost op een kinderlijke manier toespreken om de emotionele band te versterken, zorgen vaders voor de overgang naar de echte, volwassen wereld van taal.

Ook wie (nog) geen symptomen heeft van alzheimer heeft vaak al schade in de hersenen. Dat is vooral zo bij hoogopgeleiden, zo blijkt uit een grootschalige internationale studie.

Voor haar promotieonderzoek ondervroeg Sara Pabian (Universiteit Antwerpen) 2.000 Vlaamse jongeren tussen 10 en 17 jaar over cyberpesten. We vroegen om tekst en uitleg.

De unieke dynamiek van het internet maakt het pestkoppen bijzonder makkelijk om anderen aan te vallen, te intimideren en te kwetsen. We duiken in het hoofd van de internettrol en gaan in het verweer.

Informatie die met een vreemd accent wordt uitgesproken, is moeilijker te onthouden.

Wat is er beter om het gewenste gedrag te bekomen: de wortel of de stok? Het recentste wetenschappelijk experiment komt uit bij de laatste optie.

Onderzoek bij ratten wijst uit dat milde stress in de jeugd ook een bruikbare ervaring kan zijn.

Facebook bepaalt welke berichten niet op ons nieuwsoverzicht verschijnen, maar de lezer negeert uiteindelijk de meeste nieuwtjes.

De ziekte van Parkinson vermindert het dopaminegehalte in de hersenen, wat de kans op psychiatrische problemen vergroot.

Kleuters aan wie ouders vaker voorlezen, vertonen meer hersenactiviteit als ze een verhaaltje horen.

Marleen Finoulst

Mindfulness-therapie zou een evenwaardig alternatief zijn voor medicatie. Een terechte claim?

Wetenschappers zijn erin geslaagd om de actieve hersengebieden bij oorsuizen of ‘tinnitus’ bloot te leggen. De 'spookgeluiden' houden lelijk huis in een groot deel van het brein, veel groter dan enkel de auditieve gebieden.