Artikels in "Gedrag"

Ruim honderd genen zijn gelinkt met schizofrenie. Ze suggereren onder meer dat ons immuunsysteem bij de aandoening betrokken is.

Als de stad minder vaak zwerfvuil ophaalt, gaan de bewoners nog meer dumpen. Dat bewijst een experiment in Rotterdam.

Neuroloog Steven Laureys van de Université de Liège, specialist in de behandeling van coma, verzamelde bij zijn patiënten genoeg bijna-doodervaringen om uitgebreid wetenschappelijk onderzoek te voeren. Zijn 'geluksboodschap' ging de wereld rond.

Het genoom van vrienden vertoont opvallende overeenkomsten.

Ook als baby’s nog niet kunnen spreken, herkennen en verwerken hun hersenen al taalklanken. Dat blijkt uit Amerikaans hersenonderzoek bij kinderen van zeven en elf maanden oud.

Sinds enkele jaren is het mogelijk om met behulp van een fMRI-scan te achterhalen of iemand een pedofiel is, maar dat roept ethische vragen op.

Werken is voor de dommen, dat wisten de Griekse filosofen al. Ontstonden de geniaalste ideeën niet tijdens het lanterfanten?

Rilatine heeft mogelijk een positief effect op mensen die stotteren. Het is echter te vroeg om het geneesmiddel aan te bevelen voor mensen die stotteren, aangezien verder onderzoek noodzakelijk is.

Volgens psychologen zijn de beslissingen van voetbalscheidsrechters systematisch vertekend. Enkele factoren die de kans op een verkeerde beslissing verhogen: een luidruchtig publiek, zwarte shirts en erg grote spelers.

Het is mogelijk om met een dieet processen in de hersenen te beïnvloeden.

Jongeren vervelen zich steeds vaker, blijkt uit studie door de Vrije Universiteit Brussel (VUB). Maar wat is verveling nu eigenlijk?

Steeds vaker halen drieste groepsverkrachtingen de krantenkoppen. Wie zijn deze daders eigenlijk, en hoe komen ze tot zo’n zwaar vergrijp?

Hallucinaties zijn zeldzame, maar potentieel ernstige bijwerkingen van moderne antidepressiva.

Het volwassen brein vormt elke dag nieuwe hersencellen. Deze nieuwe cellen helpen ons de ene herinnering van de andere te onderscheiden – een ontdekking die tot nieuwe behandelingen van angststoornissen kan leiden.

Wie betrokken is bij pesten heeft vaker een wapen op zak. Dat maakt de situatie ook gevaarlijk voor anderen in hun omgeving.

Deze week raakte bekend dat een diaken uit Wevelgem mogelijk ruim tien ziekenhuispatiënten zou hebben omgebracht, zonder dat die daarvoor toestemming hadden gegeven. We worden wel vaker opgeschrikt door dat soort berichten. Wat bezielt de daders?

Drukke kleuters die de eerste tekenen van ADHD vertonen, kunnen worden geholpen met een nieuwe therapie, waar geen medicatie aan te pas komt.

Chinese en Amerikaanse wetenschappers hebben ontdekt waarom slaap goed is voor het geheugen. Tijdens bepaalde fases van de slaap worden nieuwe synapsen opgebouwd, verbindingen tussen hersencellen. Dit blijkt uit microscopisch onderzoek aan breinen van muizen.

Vlot met andere mensen omgaan, vereist dat we ons goed in die anderen verplaatsen. Een vermogen dat we kunnen trainen.

Na toevallige contacten met extremistische boodschappen op sociale media is het risico erg klein dat jongeren overgaan tot gewelddadig extremisme.

Wetenschappers van de KU Leuven en Harvard Medical School zijn erin geslaagd de vrije keuze van makaken te veranderen.

Ondanks al het achtergrondlawaai kunnen we ons op een druk feest toch focussen op één stem. Verschillende breingebieden werken samen om dat mogelijk te maken.

Muizen die het MS-middel fingolimod kregen, vergaten veel sneller waar ze bang voor waren.

Politicologen gaan ervan uit dat kiezers de standpunten van de diverse partijen tegen elkaar afwegen. Maar zijn kiezers wel zo rationeel? Psychologen hebben aangetoond dat we ons vaak laten leiden door oppervlakkige uiterlijke kenmerken van de kandidaten. En zelfs de plaats waar de stembus staat speelt een rol.