Artikels in "Gedrag"

Erfelijkheid is voor autisme minder belangrijk dan gedacht. Factoren tijdens en voor de zwangerschap kunnen ervoor zorgen dat de aandoening zich al dan niet ontwikkelt.

Een hoge dosis cannabis heeft juist een negatief effect op ons creatieve denkvermogen.

Er verspreiden zich allerlei mythen met betrekking tot het internetgebruik. Wat is daarvan waar en wat is pure onzin?

Wetenschappers konden het brein van muizen opnieuw plastisch maken. Dat schept hoop voor mensen die breinschade opliepen.

De gevolgen van psychologische mishandeling bij kinderen moeten niet onderdoen voor de gevolgen van seksueel of fysiek misbruik.

Agressieve ratten die het hormoon oxytocine kregen toegediend, stopten met vechten en gingen zich sociaal gedragen.

De Amerikaan John O'Keefe en de Noren May-Britt en Edvard Moser ontdekten een geavanceerd navigatiesysteem in ons brein dat precies bijhoudt waar we ons bevinden, waar we vandaan komen en waar we heen gaan.

Via een muts met elektroden kan een verlamde patiënt woorden spellen.

Magnetische stimulatie geeft een waarheidsgetrouwer beeld over mogelijk herstel na een beroerte.

Het beste worden psychotherapie en antidepressiva gecombineerd, zo luidt het nieuwe advies van het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg.

Angststoornissen, depressie en slaapproblemen nemen toe.

Genetisch onderzoek bij kinderen met ernstige epilepsie brengt nieuwe oorzaken van de ziekte aan het licht.

Depressies zijn soms het gevolg van een ontsteking. Wordt die lichamelijke oorzaak aangepakt, dan verdwijnt ook de depressie.

Biologen gaan op zoek naar de wortels van eerlijkheid.

Wie last heeft van migraine, loopt dubbel zoveel risico om op latere leeftijd parkinson te krijgen.

Een Chinese vrouw van 24 blijkt te zijn geboren zonder cerebellum, het deel van de hersenen dat beweging en spraak mee aanstuurt. Wetenschappers wijzen op het grote aanpassingsvermogen van onze hersenen.

Wie goed behandeld wordt, zal zelf ook moreel handelen. Tegelijk vinden we dat één goede daad toelaat minder politiek correct te zijn. Dat blijkt uit een studie bij 1.200 mensen via een smartphone-app.

Als je solliciteert, verzwijg je best dat je een depressie achter de rug hebt - toch als je bij een man op gesprek moet.

Het ingewikkelde vermogen om strategisch te handelen is al aanwezig bij kinderen van zeven jaar.

Mensen met schade aan een bepaald gebied in de hersenschors worden egoïstischer en oneerlijker.

Om weer helemaal mee te zijn met het recente wetenschapsnieuws lijsten we voor u de meest gelezen websitestukken van deze zomer op.

Hetzelfde gen dat ervoor zorgt dat ons lichaam alcohol afbreekt, bepaalt ook hoeveel pijn we kunnen verdragen. Een bepaalde molecule kan die pijngrens  optrekken.

Roman Trötschel

Wilt u meer verdienen? Vijf tips om succesvol te onderhandelen met uw baas, gebaseerd op recente inzichten uit de psychologie.

Van risicovolle situaties krijgen vrouwen meer stress. Daardoor presteren ze slechter dan mannen.