Artikels in "Gezondheid"

Internetgigant Google gaat zijn zoekrobot loslaten op genetische en biologische gegevens van duizenden anonieme vrijwilligers om zo een compleet beeld te maken van wat een gezonde mens precies is.

Een internationaal team wetenschappers ontdekte het nieuwe virus toen ze de darmflora van twaalf proefpersonen onder de loep namen.

Neuroloog Steven Laureys van de Université de Liège, specialist in de behandeling van coma, verzamelde bij zijn patiënten genoeg bijna-doodervaringen om uitgebreid wetenschappelijk onderzoek te voeren. Zijn 'geluksboodschap' ging de wereld rond.

1 op de 10 Vlaamse kleuters kampt met overgewicht. De hoofdoorzaak: het merendeel van de dag brengen ze zittend door en bewegen ze te weinig.

Het Nederlandse NIVC - Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum – krijgt de laatste tijd opvallend meer meldingen binnen van kinderen die per ongeluk vloeibaar wasmiddel binnen kregen.

Bindweefsel uit een koeienpoot kan worden gebruikt voor blaasvergrotingen.

Symptomen van hooikoorts veroorzaken vergelijkbaar risico met alcoholconsumptie

Twee nieuwe toestellen stellen artsen in staat pijn objectief in kaart te brengen.

Nieuwe technologie laat artsen toe in de huid te kijken zonder die te beschadigen.

De darmbacterie produceert een stof in de darmen die hongerstillend werkt.

Volgens psychologen zijn de beslissingen van voetbalscheidsrechters systematisch vertekend. Enkele factoren die de kans op een verkeerde beslissing verhogen: een luidruchtig publiek, zwarte shirts en erg grote spelers.

Kinderen van moeders die vruchtbaarheidsproblemen hadden, lopen een groter risico op een psychische aandoening.

Voor de geboorte, zelfs nog voor de conceptie, kan je gedoemd lijken om ziektes als astma, diabetes of kanker te krijgen.

Uw mobiele telefoon zegt veel over de beestjes die op uw lijf leven. En die beestjes zeggen dan weer veel over uw gezondheid.

Topsporters hebben een andere, gezondere darmflora dan minder actieve mensen. Mogelijk stimuleert voldoende beweging gunstige bacteriën om de darmen te koloniseren.

De cellen van een kleine rondworm kunnen zichzelf tijdelijk on hold zetten en zo het leven van het beestje verlengen. Mogelijk werken sluimerende kankercellen op dezelfde manier.

Een nieuwe bloedtest die DNA in de bloedbaan analyseert, geeft aan of het lichaam van een harttransplantatiepatiënt een donorhart aanvaardt dan wel afstoot.

Binnen de kindergeneeskunde zijn veelgebruikte metingen en procedures vaak onprecies en amper nuttig.

Als je een verhoogd risico loopt op diabetes kan het nuttig zijn om periodiek te vasten.

Wie als baby een volledige verdoving ondergaat, kan later geheugenproblemen ondervinden.

Nederlands onderzoek toont aan dat chronisch zieken meestal minder dan een half uur per dag sporten. Nochtans kunnen ze flink veel baat hebben bij lichaamsbeweging.

Metformine, wereldwijd het meest gebruikte medicijn tegen diabetes, onderdrukt bepaalde kankers en hart- en vaatziekten en bevordert zo een algemene gezonde veroudering.

Met behulp van een laserbehandeling kan beschadigd tandweefsel teruggroeien.

Muizen met triple-negatieve borstkanker lopen een kleiner risico op uitzaaiingen als ze een streng dieet volgen.