Artikels in "Gezondheid"

Vrouwen met borstkanker die veel bewegen, hebben minder last van de bijwerkingen van de behandeling dan vrouwen die het rustig aan doen.

Om één of andere reden hebben muggen het altijd op jou gemunt, en nooit op je partner. Zijn je genen de schuldigen?

ANP

De uitbraak van ebola heeft vorig jaar in het westen van Afrika voor meer doden gezorgd dan tot nu toe werd gedacht.

Wie een opleiding tot gezondheids- of voedingsconsulent wil volgen, kan daarvoor financiële steun krijgen van de overheid. Die opleidingen zijn vaak in strijd met de voedingswetenschap.

Veel kraanwater bevat het kankerverwekkende asbest. Om hoeveel asbest gaat het, en zijn ingeslikte asbestvezeltjes net zo gevaarlijk als asbest dat ingeademd wordt? Niemand weet het.

Begin mei kunt u op het docufilmfestival Docville kijken naar The Immortalists, waarin theoretisch bioloog Aubrey de Grey ons ervan wil overtuigen dat de dood te verschalken is. Ligt het eeuwige leven binnen handbereik?

Over het gehypete hormoon oxytocine wordt veel onzin verkocht, maar gelukkig blijft ook degelijk onderzoek ons verbazen.

De porositeit van voedingswaren veranderen tijdens het productieproces kan ze gezonder maken zonder dat ze aan smaak inboeten.

Diabetes kan de ontwikkeling van het babybrein beïnvloeden.

Wetenschappers ontwikkelen steeds meer methodes die ons immuunsysteem helpen om de lastigste medische problemen van onze tijd grotendeels op eigen houtje op te lossen.

Doctoraatsstudente An-Sofie Stevens (UHasselt) is er in geslaagd om met behulp van platwormen kankerverwekkende stoffen te detecteren. Vandaag gebeurt dat nog met dure testen op knaagdieren.

Belgische wetenschappers vinden een nieuwe manier om kanker de das om te doen.

Mannen die veel pesticiden binnenkrijgen, produceren minder sperma en een hoger percentage afwijkende zaadcellen.

ANP

Wie in de buurt woont van megastallen en boerderijen met veel kippen, varkens en koeien, heeft vaker gezondheidsklachten.

Kinderen die op de speelplaats veel ultrafijn stof inademen, hebben een hogere bloeddruk, meldt een Belgische studie.

Marleen Finoulst

Een nieuwe Braziliaanse studie volgde baby's vanaf hun geboorte tot aan de leeftijd van 30 jaar. De kinderen die minstens één jaar borstvoeding hadden gekregen, hadden een hoger IQ en waren rijker.

Big data tonen aan dat naast het fijn stof in de lucht ook de stikstofoxide een directe invloed heeft op het aantal luchtwegaandoeningen en longkanker in je buurt.

Nu de ebolacrisis zich stabiliseert, maken wetenschappers zich zorgen over de nasleep ervan.

ANP

Is het de toegenomen hygiëne, zitten er meer chemische producten in voedingsmiddelen of is de registratie simpelweg beter? De oorzaak is onduidelijk, maar het is wel zeker dat in de westerse wereld meer mensen vaker last hebben van allergieën.

Afwijking in het brein leidt mogelijk tot overgewicht.

Het wordt mogelijk een jaar met hoge concentraties pollen. Dat voorspellen Utrechtse wetenschappers op basis van de voorjaarstemperaturen van vorig jaar.

Gentenaars die klimop hebben staan in de tuin, of met een snoeischaar het park in willen, kunnen vijf bladeren doneren aan een artistiek-wetenschappelijk project rond fijn stof.

Marleen Finoulst

In Europa hebben verrassend veel kinderen tussen 2 en 10 jaar een te hoge bloeddruk. Vooral kinderen die minder dan 1 uur per dag bewegen en kinderen die meer dan 2 uur per dag voor een scherm zitten.

Uit grootschalig onderzoek bij 206 spinnensoorten kwamen zeven chemische verbindingen tevoorschijn die mensen met chronische pijn verlichting kunnen bieden.