Artikels in "Gezondheid"

Wie last heeft van migraine, loopt dubbel zoveel risico om op latere leeftijd parkinson te krijgen.

Een toestel dat de werking van de milt nabootst, haalt ziekteverwekkers uit het bloed. Volgens de bedenkers zou die biomilt onder meer ebola kunnen bestrijden.

Een nieuwe app stelt artsen in staat het tienjaarsrisico op hart- en vaatziekten van hun patiënten te berekenen.

ANP

Twee Nederlandse artsen zijn in Sierra Leone in aanraking geweest met patiënten die later overleden aan ebola en zijn daarbij mogelijk besmet geraakt. De twee worden naar alle waarschijnlijkheid nog dit weekend teruggehaald naar Nederland.

Diabetes vormt een bedreiging voor de bestrijding van tbc.

Nederlandse 11- tot 16-jarigen leven steeds gezonder.

Een uitgebreid Europees onderzoek heeft vastgesteld dat er een onmiskenbare link bestaat tussen luchtvervuiling en longaandoeningen.

Vaccinatietests op apen doen het beste hopen voor een ebolavaccin voor mensen.

Nieuw onderzoek stelt dat mensen beter presteren in een bureau met veel groen. De wetenschap weet al langer dat natuur bijdraagt aan een goede gezondheid.

Groen op kantoor maakt ons gelukkiger en productiever. Dat gaat in tegen de trend van spartaanse werkruimtes.

ANP

De met ebola besmette Britse hulpverlener William Pooley herstelt goed van het virus. Hij is behandeld met het experimentele medicijn ZMapp.

Om weer helemaal mee te zijn met het recente wetenschapsnieuws lijsten we voor u de meest gelezen websitestukken van deze zomer op.

De experimentele therapie moet nog bij mensen op veiligheid worden getest, maar deze resultaten tonen aan dat ZMapp een veelbelovende optie is voor de behandeling van ebola.

Een internationaal onderzoeksteam onderzocht de afkomst, genetische veranderingen en overdracht van het ebolavirus dat momenteel woekert in West-Afrika.

De Wereldgezondheidsorganisatie WHO bepleit in een nieuw rapport strengere regels voor de elektronische sigaret. Wat is er ongezond aan het roken zonder rook?

ANP

Japan heeft de Wereldgezondheidsorganisatie een experimenteel medicijn aangeboden dat misschien helpt tegen het ebolavirus.

Nog meer opmerkelijk kankeronderzoek: wetenschappers hebben aangetoond dat botox, die normaal wordt gebruikt om rimpeltjes recht te trekken, ook de groei van kankers kan onderdrukken.

Bodembacteriën die ons normaal ziek zouden maken, kunnen we inzetten om tumoren te bestrijden. De bacteriën eten kankercellen letterlijk weg.

De huidige pijnstillers werken niet bij iedereen. Of ze hebben ernstige bijwerkingen. DNA-onderzoek en hersenscans kunnen voor effectievere middelen zorgen.

ANP

Het aanbieden van experimentele medicijnen tegen ebola is ethisch verantwoord, laat de Wereldgezondheidsorganisatie WHO weten.

Het malariageneesmiddel chloroquine zorgt ervoor dat kankercellen minder groeien, dat ze minder uitzaaien en dat ze beter op chemotherapie reageren.

Na mutaties in de genen BRCA1 en BRCA2, blijkt dat ook mutaties in PALB2 en MEN1 op een verhoogd risico op borstkanker wijzen.

Alleen mondmaskertjes en gele beschermkledij volstaan niet tegen het ebolavirus, als je geen clue hebt van wat je patiënten onder ziek zijn verstaan, en hoe ze behandeld willen worden. Dat meent Afrikakenner Stefaan Anrys.

Moet Nederland voorzorgsmaatregelen nemen voor het geval dat ebola ook hier uitbreekt?