Artikels in "Gezondheid"

Kinderen van moeders in gebieden met veel luchtvervuiling presteren slechter op een longtest.

Een op de drie Vlaamse huisartsen is een risicodrinker. Helaas zijn weinigen geneigd om hulp te zoeken bij verslavingsproblemen. Dat blijkt uit een enquête bij ruim zeshonderd huisartsen.

Een verstoorde biologische klok verandert de samenstelling van je darmbacteriën en verhoogt het risico op obesitas.

Vooral de hoge dosering van cafeïne is riskant, zo stelt het overzichtsonderzoek van de gezondheidsorganisatie.

In het Westen slaat de ongerustheid toe, nu er in de VS en Spanje ebola-besmettingen plaatsvonden. Zijn de rijke westerse landen met hun superieure gezondheidszorg voldoende voorbereid op een uitbraak van het virus?

In UZ Leuven zijn artsen erin geslaagd om bij een baby van één jaar een nieuwe hartklep in te brengen via een katheter. Omdat op die leeftijd de aders nog te klein zijn voor het transport van de hartklep naar het hart, hebben de artsen een andere toegangsweg moeten gebruiken: de lever.

Het is wetenschappers gelukt om een Zweedse patiënt ‘gevoel’ te geven in zijn prothese.

De eigenschappen van onze immuuncellen zijn veel sterker onderhevig aan omgevingsfactoren dan tot nu toe gedacht.

De Amerikaan John O'Keefe en de Noren May-Britt en Edvard Moser hebben dit jaar de Nobelprijs voor Geneeskunde gewonnen. De wetenschappers krijgen de prijs voor hun ontdekking van een soort intern gps-systeem in het brein.

De verspreiding van hiv wereldwijd heeft vrijwel zeker haar oorsprong in Kinshasa, de hoofdstad van de voormalige Belgische kolonie Congo.

Het komt zelden voor, maar het gebeurt: 1 op ruim 19.000 mensen wordt wakker tijdens een operatie. Hoe kunnen anesthesisten dat aantal naar beneden schroeven?

Artsen en verpleegkundigen zijn zich te weinig bewust van ondervoeding. Aanpak van dit probleem bij ouderen kan de Nederlandse overheid 13 miljoen euro per jaar uitsparen.

Uit een recente studie blijkt dat zoetstoffen zoals sacharine, sucralose en aspartaam de samenstelling van de darmflora veranderen en zo suikerziekte kunnen uitlokken. Zijn kunstmatige zoetstoffen dan toch niet zo’n veilig alternatief voor suiker?

Wie last heeft van migraine, loopt dubbel zoveel risico om op latere leeftijd parkinson te krijgen.

Een toestel dat de werking van de milt nabootst, haalt ziekteverwekkers uit het bloed. Volgens de bedenkers zou die biomilt onder meer ebola kunnen bestrijden.

Een nieuwe app stelt artsen in staat het tienjaarsrisico op hart- en vaatziekten van hun patiënten te berekenen.

ANP

Twee Nederlandse artsen zijn in Sierra Leone in aanraking geweest met patiënten die later overleden aan ebola en zijn daarbij mogelijk besmet geraakt. De twee worden naar alle waarschijnlijkheid nog dit weekend teruggehaald naar Nederland.

Diabetes vormt een bedreiging voor de bestrijding van tbc.

Nederlandse 11- tot 16-jarigen leven steeds gezonder.

Een uitgebreid Europees onderzoek heeft vastgesteld dat er een onmiskenbare link bestaat tussen luchtvervuiling en longaandoeningen.

Vaccinatietests op apen doen het beste hopen voor een ebolavaccin voor mensen.

Nieuw onderzoek stelt dat mensen beter presteren in een bureau met veel groen. De wetenschap weet al langer dat natuur bijdraagt aan een goede gezondheid.

Groen op kantoor maakt ons gelukkiger en productiever. Dat gaat in tegen de trend van spartaanse werkruimtes.

ANP

De met ebola besmette Britse hulpverlener William Pooley herstelt goed van het virus. Hij is behandeld met het experimentele medicijn ZMapp.