Artikels in "Gezondheid"

Om een echte man te zijn, hoef je niet langer grote lappen vlees te eten.

Vooraleer we iets vastgrijpen, is er door onze hersencellen al heel wat informatie uitgewisseld. Dat blijkt uit een Leuvens onderzoek bij resusapen.

Meisjes zijn sneller onder invloed van eenzelfde portie alcohol dan jongens. Dat heeft met verschillende factoren te maken.

Elke week belanden tientallen jongeren in het ziekenhuis met een vermoedelijke alcoholvergiftiging. Alcohol blijkt vooral op jongeren, wiens brein nog in volle ontwikkeling is, een nefaste invloed te hebben.

In het UMC Groningen kunnen donororganen voortaan beter worden bewaard en kan hun kwaliteit zelfs worden verbeterd. Daardoor stijgt het aantal donororganen in Nederland en België.

Marleen Finoulst

De discussie over het al dan niet verbieden van frisdrankautomaten op middelbare scholen laaide deze week weer op. Fruitsap wordt vaak als gezond alternatief aangeboden aan kinderen. Terecht?

Onderzoekers van onder meer de KU Leuven hebben in Cuba een hiv-variant ontdekt die uitzonderlijk snel en agressief werkt.

Fysieke activiteit bevordert de fysieke – en mogelijk de mentale - gezondheid van oudere dementerenden.

We bewegen wereldwijd steeds minder. Een verontrustende tendens, want de gevolgen van inactiviteit zijn immens, voor je lichaam én je brein.

Marleen Finoulst

Spontaan 'auw!' roepen als reactie op pijn bestaat in bijna alle culturen en talen. De kreet heeft dus blijkbaar een functie.

De spieren verantwoordelijk voor de ademhaling hebben bij vrouwen meer zuurstof nodig dan bij mannen. Dat kan verklaren waarom mannen gemiddeld fysiek sterker zijn.

Onderzoekers van de Universiteit Antwerpen hebben ontdekt dat de eicelkwaliteit bij obese vrouwen duidelijk lager ligt. Verzadigde vetzuren zouden daar de oorzaak van zijn.

Een derde van de mensen zou liever wat sneller dood gaan dan een leven lang dagelijks pillen slikken.

Het griepvirus is een geval apart. In tegenstelling tot andere infectieziektes, zoals waterpokken en mazelen, hebben volwassenen er een zwakkere immuunreactie tegen dan kinderen. Hoe komt dat?

Marleen Finoulst

Volgens een onderzoek van Britse psychologen staan mannen misschien beter gewoon op de gang dan in de verloskamer wanneer hun vrouw bevalt.

Nederlandse wetenschappers hebben wellicht een manier gevonden om een grootscheepse bevolkingsscreening naar prostaatkanker uit te voeren. Een nieuw computerprogramma beoordeelt zelfstandig beelden van een MRI-scanner.

Gekweekte stamcellen kunnen in de toekomst wellicht het tekort aan donororganen oplossen.

Onderzoekers ontwikkelden een stof die menselijke cellen beschermt tegen de gevolgen van radioactieve straling, zelfs wanneer ze pas na drie dagen wordt toegediend.

Een nieuwe behandelmethode verlicht de symptomen van endometriose bij muizen, zonder dat ze onvruchtbaar worden.

Sluit je aan bij een wandelgroep. Dat is een van de beste en makkelijkste manieren om je gezondheid te verbeteren.

Het opsporen van het humaan papillomavirus dat baarmoederhalskanker veroorzaakt, is effectiever dan in de uitstrijkjes op zoek gaan naar voorlopers van kankercellen.

Marleen Finoulst

'Tegen 2050 zou iedereen onder de 80 jaar moeten kunnen genezen van kanker'. Die gewaagde voorspelling komt van onderzoekers van het University College London. Hoe realistisch is die toekomstvisie?

De test kan volgens de ontwikkelaars in de toekomst gewoon bij de huisarts worden uitgevoerd.

Stof in plastic producten heeft negatieve invloed op de ontwikkeling van het brein.