Artikels in "Gezondheid"

Wie tijdens een epidemie wil weten welk virus er voor problemen zorgt, hoe het zich verspreidt en hoe het verandert, moet het genetisch analyseren. Maar hoe begin je daaraan?

In de popularie soap "Thuis" op Eén maakte de transvrouw Kaat deze week haar debuut. Het personage moet het taboe rond transgenders bespreekbaar maken.

Door de extra uitstoot van stikstofoxiden zijn 44.000 gezonde levensjaren verloren gegaan, en nog eens 72.000 als Volkswagen de sjoemelwagens niet terugroept.

Kinderen die met een keizersnede geboren worden, krijgen vermoedelijk niet alle nodige microben van hun moeder. Een moederdoekje kan helpen.

Het huidige alternatief voor de hormoonverstoorde stof is niet per se veiliger, menen onderzoekers.

Elke week proberen vijf studenten zichzelf om het leven te brengen, zo blijkt uit het jaarverslag van de Eenheid voor Zelfmoordonderzoek van de UGent. Hoe komt dat en hoe herkennen we suïcidale gedachten?

Slechthorenden die een hoorapparaat dragen, horen niet alleen beter, ze kunnen zich ook beter concentreren.

Door meer te sporten, verbruik je niet noodzakelijk meer calorieën.

Experts zijn bezorgd over de snelle verspreiding van het zika-virus, dat verlamming en hersenschade bij ongeboren kinderen kan veroorzaken. Wat is het virus en waarom is het zo gevaarlijk?

Je handen niet wassen voor je je lenzen inbrengt, te lang wachten om ze te vervangen of een keertje zwemmen met je lenzen in. Het klinkt onschuldig, maar dat is het niet.

Wie gezond eet, slaapt dieper en vaster.

Dat screening het aantal sterfgevallen als gevolg van de opgespoorde kanker doet dalen, betekent daarom niet dat die screening nuttig is, aldus wetenschappers in het vakblad British Medical Journal.

Het Verenigd Koninkrijk heeft de richtlijnen voor aanvaardbaar alcoholgebruik gehalveerd. Terecht?

Overweegt u een detoxkuur om 2016 zuiver in te zetten? Lees dan toch best eerst even dit.

Zowat één op de tien volwassen Belgen heeft een alcoholprobleem. Wanneer wordt het tijd om aan de noodrem trekken?

Een combinatie van twee bestaande geneesmiddelen maakt komaf met chronische pijn. Althans bij knaagdieren.

De EOS-redactie bekroonde het onderzoek naar de detectie van diabetes via vingernagels van masterstudent Farmaceutische Wetenschappen Thijs Van de Vyver (UGent).

Onderzoekers staan weer een stap dichter bij het ontrafelen van de complexe mechanismen die leiden tot een auto-immuun reactie.

Uit een kosten-batenanalyse van VITO blijkt dat fietspaden langs drukke verkeersassen zichzelf ruimschoots terugbetalen in uitgespaarde kosten voor de gezondheidszorg en economie.

Wassen op lage temperatuur en met mild wasmiddel laat bacteriën ongemoeid.

Amsterdamse onderzoekers bundelden dertien interventies waarvan wetenschappelijk bewezen is dat ze succesvol zijn bij het voorkomen en bestrijden van eenzaamheid in de geestelijke gezondheidszorg, de gehandicaptenzorg en de ouderenzorg.

Grootschalige studies die een verband leggen tussen het darmmicrobioom en een aandoening, kunnen vertekend zijn door het medicijngebruik van patiënten.

Experts van de Hoge Gezondheidsraad (HGR) onderzochten welke gevolgen de zogenoemde 'dieselgate' heeft op de gezondheid van de Belgische bevolking.

Greet Van den Berghe leidt tegelijk de intensive care unit en het onderzoekslab intensieve geneeskunde van UZ Gasthuisberg. Hoe vermoeiend ook, die combi is nodig, vindt ze.