Artikels in "Gezondheid"

Marleen Finoulst

Het plotse overlijden van voetballers Gregory Mertens en Tim Nicot na een hartstilstand wakkert de discussie over preventieve hartscreenings bij topsporters weer aan. Maar zo'n medisch onderzoek kan ook schadelijk zijn.

Chemische stoffen die onze hormonen verstoren zitten in honderden alledaagse producten. In plastic verpakkingen, cosmetica en conservenblikken. In speelgoed, meubels en zelfs in de rekeningen die we in de winkel krijgen. Eos zocht uit hoe gevaarlijk dat is.

Medicijnen zijn te duur, meent Julien Brabants van farmareus GlaxoSmithKline België. Hoe komt dat en hoeveel mogen ze dan wel kosten?

Steeds meer jongeren doen aan 'bingedrinken’, met potentieel kwalijke gevolgen - vooral voor meisjes.

Wie ‘s nachts niet in het donker slaapt, loopt het risico dik en ziek te worden. Want kunstlicht verlaagt ons energieverbuik, zo blijkt uit een studie bij muizen.

Homo's permanent weigeren als bloeddonor mag onder voorwaarden. Dat stelt het Europees Hof van Justitie. Een terechte maatregel?

Vrouwen met borstkanker die veel bewegen, hebben minder last van de bijwerkingen van de behandeling dan vrouwen die het rustig aan doen.

Om één of andere reden hebben muggen het altijd op jou gemunt, en nooit op je partner. Zijn je genen de schuldigen?

ANP

De uitbraak van ebola heeft vorig jaar in het westen van Afrika voor meer doden gezorgd dan tot nu toe werd gedacht.

Wie een opleiding tot gezondheids- of voedingsconsulent wil volgen, kan daarvoor financiële steun krijgen van de overheid. Die opleidingen zijn vaak in strijd met de voedingswetenschap.

Veel kraanwater bevat het kankerverwekkende asbest. Om hoeveel asbest gaat het, en zijn ingeslikte asbestvezeltjes net zo gevaarlijk als asbest dat ingeademd wordt? Niemand weet het.

Begin mei kunt u op het docufilmfestival Docville kijken naar The Immortalists, waarin theoretisch bioloog Aubrey de Grey ons ervan wil overtuigen dat de dood te verschalken is. Ligt het eeuwige leven binnen handbereik?

Over het gehypete hormoon oxytocine wordt veel onzin verkocht, maar gelukkig blijft ook degelijk onderzoek ons verbazen.

De porositeit van voedingswaren veranderen tijdens het productieproces kan ze gezonder maken zonder dat ze aan smaak inboeten.

Diabetes kan de ontwikkeling van het babybrein beïnvloeden.

Wetenschappers ontwikkelen steeds meer methodes die ons immuunsysteem helpen om de lastigste medische problemen van onze tijd grotendeels op eigen houtje op te lossen.

Doctoraatsstudente An-Sofie Stevens (UHasselt) is er in geslaagd om met behulp van platwormen kankerverwekkende stoffen te detecteren. Vandaag gebeurt dat nog met dure testen op knaagdieren.

Belgische wetenschappers vinden een nieuwe manier om kanker de das om te doen.

Mannen die veel pesticiden binnenkrijgen, produceren minder sperma en een hoger percentage afwijkende zaadcellen.

ANP

Wie in de buurt woont van megastallen en boerderijen met veel kippen, varkens en koeien, heeft vaker gezondheidsklachten.

Kinderen die op de speelplaats veel ultrafijn stof inademen, hebben een hogere bloeddruk, meldt een Belgische studie.

Marleen Finoulst

Een nieuwe Braziliaanse studie volgde baby's vanaf hun geboorte tot aan de leeftijd van 30 jaar. De kinderen die minstens één jaar borstvoeding hadden gekregen, hadden een hoger IQ en waren rijker.

Big data tonen aan dat naast het fijn stof in de lucht ook de stikstofoxide een directe invloed heeft op het aantal luchtwegaandoeningen en longkanker in je buurt.

Nu de ebolacrisis zich stabiliseert, maken wetenschappers zich zorgen over de nasleep ervan.