Artikels in "Gezondheid"

Suikertaks? Het kan ook anders, met een subtiel duwtje in de rug. Nudging heet dat. Onderzoek in dat veld toont onder andere aan dat het aantal mensen met suikerziekte in een buurt afneemt nadat de gemeente plantsoentjes heeft aangelegd.

Hoeveel fijn stof krijg je in je longen tijdens het fietsen, wandelen en autorijden in Antwerpen en omgeving? De resultaten van twee weken rondhossen met meetapparatuur.

Britse chirurgen hebben voor het eerst een bionisch oog ingeplant bij een man die lijdt aan netvliesveroudering. Dankzij het implantaat herkent de man opnieuw contouren.

Dat inzicht opent perspectieven voor behandelingen, niet alleen voor dit syndroom maar ook voor autisme.

Steeds meer mensen kopen gluten- of lactosevrije voeding omdat ze geloven dat ze de klassieke tegenhanger niet goed verdragen. Toch noteren experts geen toename van voedselintoleranties. Hoe ontstaan die subjectieve klachten dan?

Ratten waarvan hun voorouders gedurende verschillende generaties ondervoed werden, hebben meer kans op obesitas en diabetes.

Marleen Finoulst

Duurlopers maken zich zorgen over hun gewrichten. Een van de meest ingebakken overtuigingen is dat hardlopen erg belastend is voor de knieën en dat deze daardoor geruïneerd worden met knieartrose als gevolg.

Tien procent van de Vlaamse jongeren geeft toe zichzelf ten minste één keer bewust te hebben verwond. Slechts drie procent van de ouders is zich daarvan bewust. Hoe herken je het?

De rolverdeling tussen de geslachtshormonen progesteron en oestrogeen bij de groei van borstkankertumoren blijkt anders dan we dachten, en dat is mogelijk goed nieuws.

Nele van Menxel

Bewijzen dat straling van hoogspanningslijnen schadelijk is, zijn er niet, beklemtoont de Vlaamse overheid. Waarom dan al die heisa?

Het is essentieel om water dat ons lichaam via zweet, ontlasting en uitgeademde lucht verlaat terug aan te vullen. Maar er bestaat ook zoiets als een overdosis water.

Een internationale jury bekroonde Gustaaf Van Tendeloo, Luc Van Gool, Peter Vandenabeele, Greet Van den Berghe en Marc Leman met een bedrag van 100.000 euro voor hun onderzoekscarrière.

De klimaatverandering kan er in de toekomst voor zorgen dat muggen die gele koorts, dengue en chikungunya veroorzaken, nieuwe regio’s veroveren.

Wat zijn de mentale vereisten waaraan een topwielrenner moet voldoen?

Ouderen die overdag veel zitten of liggen, lopen meer risico binnen vijf jaar te sterven dan hun actievere leeftijdsgenoten.

Straks languit in de zon op het strand. Of toch maar niet? Negen stellingen over zon en gezondheid, de ene al wat juister dan de andere.

Marleen Finoulst

Skinny jeans kunnen onze gezondheid schaden, zo waarschuwen dokters nadat een vrouw uit haar broek bevrijd moest worden.

Kennislink

Vakantie betekent strand, festivals, reizen… en SOA's. Veel jongeren lopen juist tijdens hun vakantie een seksueel overdraagbare aandoening op. Met deze "SOA top 7" in je koffer kom jij gezond de zomer door.

Marleen Finoulst

Ongeveer 10% van de teken is besmet met Borrelia burgdorferi, de bacterie die de ziekte van Lyme veroorzaakt. Jeugd-en wandelclubs wordt gevraagd alert te zijn en tips te verspreiden hoe je teken te slim af kan zijn.

In een kansarme omgeving wonen, zorgt ervoor dat je meer dan een decennium ouder bent dan mensen die uit een aangename buurt afkomstig zijn.

Nederlandse onderzoekers ontdekken waar pijn in zenuwloos kraakbeen vandaan komt.

Wie een tekenbeet heeft, kan dat voortaan melden op een website. Met die gegevens wil de Belgische overheid een risicokaart maken voor de ziekte van Lyme.

Marleen Finoulst

Bestaat er een optimale frequentie voor seks?

Een diabetesmedicijn vermindert het hongergevoel. Dat biedt mogelijkheden voor de behandeling van overgewicht.