Artikels in "Gezondheid"

Een internationaal onderzoeksteam onderzocht de afkomst, genetische veranderingen en overdracht van het ebolavirus dat momenteel woekert in West-Afrika.

De Wereldgezondheidsorganisatie WHO bepleit in een nieuw rapport strengere regels voor de elektronische sigaret. Wat is er ongezond aan het roken zonder rook?

ANP

Japan heeft de Wereldgezondheidsorganisatie een experimenteel medicijn aangeboden dat misschien helpt tegen het ebolavirus.

Nog meer opmerkelijk kankeronderzoek: wetenschappers hebben aangetoond dat botox, die normaal wordt gebruikt om rimpeltjes recht te trekken, ook de groei van kankers kan onderdrukken.

Bodembacteriën die ons normaal ziek zouden maken, kunnen we inzetten om tumoren te bestrijden. De bacteriën eten kankercellen letterlijk weg.

De huidige pijnstillers werken niet bij iedereen. Of ze hebben ernstige bijwerkingen. DNA-onderzoek en hersenscans kunnen voor effectievere middelen zorgen.

ANP

Het aanbieden van experimentele medicijnen tegen ebola is ethisch verantwoord, laat de Wereldgezondheidsorganisatie WHO weten.

Het malariageneesmiddel chloroquine zorgt ervoor dat kankercellen minder groeien, dat ze minder uitzaaien en dat ze beter op chemotherapie reageren.

Na mutaties in de genen BRCA1 en BRCA2, blijkt dat ook mutaties in PALB2 en MEN1 op een verhoogd risico op borstkanker wijzen.

Alleen mondmaskertjes en gele beschermkledij volstaan niet tegen het ebolavirus, als je geen clue hebt van wat je patiënten onder ziek zijn verstaan, en hoe ze behandeld willen worden. Dat meent Afrikakenner Stefaan Anrys.

Moet Nederland voorzorgsmaatregelen nemen voor het geval dat ebola ook hier uitbreekt?

Ebola is een ernstige virusziekte. Het virus is snel en dodelijk, maar moeilijk over te dragen. Het risico op een globale pandemie is dan ook zeer klein.

ANP

De Wereldgezondheidsorganisatie WHO beschouwt de verspreiding van ebola in West-Afrika als een internationale noodtoestand voor de volksgezondheid.

Een op de twee westerlingen begint z’n dag met een kop koffie. Houdt dat ons echt wakker? En wat zijn de nadelen? Vijf feiten en fabels over ons ‘bakje troost’.

Sperma dat in een klein groepje zwemt, bereikt een eicel eerder dan enkelingen of een groot peloton.

Twee Amerikaanse ontwikkelingswerkers die besmet werden met het ebolavirus, hebben een geheim serum toegediend gekregen in de hoop dat ze de dodelijke ziekte overleven.

Wie hardloopt voor zijn gezondheid, hoeft zich daarvoor niet in de verzuring te rennen.

Internetgigant Google gaat zijn zoekrobot loslaten op genetische en biologische gegevens van duizenden anonieme vrijwilligers om zo een compleet beeld te maken van wat een gezonde mens precies is.

Een internationaal team wetenschappers ontdekte het nieuwe virus toen ze de darmflora van twaalf proefpersonen onder de loep namen.

Neuroloog Steven Laureys van de Université de Liège, specialist in de behandeling van coma, verzamelde bij zijn patiënten genoeg bijna-doodervaringen om uitgebreid wetenschappelijk onderzoek te voeren. Zijn 'geluksboodschap' ging de wereld rond.

1 op de 10 Vlaamse kleuters kampt met overgewicht. De hoofdoorzaak: het merendeel van de dag brengen ze zittend door en bewegen ze te weinig.

Het Nederlandse NIVC - Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum – krijgt de laatste tijd opvallend meer meldingen binnen van kinderen die per ongeluk vloeibaar wasmiddel binnen kregen.

Bindweefsel uit een koeienpoot kan worden gebruikt voor blaasvergrotingen.

Symptomen van hooikoorts veroorzaken vergelijkbaar risico met alcoholconsumptie