Artikels in "Hersenwetenschap"

In veel neurowetenschappelijke artikelen wordt een ongepaste statistische analyse gebruikt voor bepaalde datasets. Dat vertekent de resultaten.

Een gebied in de cingulate cortex zorgt ervoor dat we blij worden van leuke vooruitzichten. Als het slecht functioneert, worden we depressief. Tenminste, dat is zo bij apen.

Mogelijk verstoort paracetamol de hersenontwikkeling van de foetus.

Mensen in een staat van minimaal bewustzijn vertonen meer activiteit in hun brein als hun hersenen elektrisch worden gestimuleerd. Dat biedt perspectieven om hen te laten ontwaken.

Te vroeg geboren baby’s hebben later een verhoogde kans op een taalachterstand. Een grotere blootstelling aan taal gedurende de allereerste weken na de geboorte heeft een positief effect op hun latere taalontwikkeling. 

Hersenwetenschappers hebben ontdekt welke rol seksueel verlangen speelt bij een goede, langdurige relatie.

Mannen kijken langer naar aantrekkelijke vrouwen. Daarvoor hebben ze nu een goed excuus: het beloningssysteem in het brein zet hen daartoe aan.

Bij ratten verhindert stress de ‘geboorte’ van nieuwe neuronen. Dat kan leiden tot mentale problemen.

Hoewel wetenschappers steeds duidelijker ontrafelen hoe chronische pijn werkt, weten ze nog altijd niet waarom de ene persoon er gevoeliger voor is dan de andere.

Een uniek menselijk hersengebied speelt een rol bij plannen, beslissen en multitasken, en verklaart mogelijk waarom wij spraak kennen en makaken niet.

Kwaliteit witte stof blijkt cruciaal voor ‘plus’ en ‘maal’.

Amerikaanse wetenschappers hebben een ‘zelftest’ ontwikkeld waarmee je in een kwartier kunt achterhalen of je mogelijk de eerste symptomen van dementie vertoont.

Een rijke, stimulerende omgeving houdt het brein van volwassen muizen jong. Meer nog: het herstelt de plasticiteit van het brein en beschermt tegen hersenschade door een beroerte.

De ‘nieuwe biologie’ maakt alweer 20 jaar de dienst uit in de genetica en de hersenwetenschap. Maar heeft zij haar beloften waargemaakt? En wie heeft er baat bij miljarden opslokkende ondernemingen als het Human Genome Project? Hilary en Steven Rose schreven er een boek over.

Een genmutatie in de oxytocinereceptor is deels verantwoordelijk voor gezichtsblindheid.

Studie onthult drie fundamentele eigenschappen van de ziekte van Alzheimer: waar de aandoening begint, waarom, en hoe ze zich verder verspreidt.

Mogelijke link tussen mutaties die dyslexie of dyscalculie veroorzaken, en schizofrenie en autisme.

Amerikaanse onderzoekers hebben bij twee epilepsiepatiënten een gevoel van vastberadenheid opgewekt met specifieke elektrische breinstimulatie.

Bij dyslexie loopt niets verkeerd met de opslag van informatie, maar wel met de verwerking ervan, blijkt uit een onderzoek van KU Leuven.

Mechanisme achter slapeloosheid blootgelegd.

Sommige mensen vinden moeiteloos hun weg terug, anderen redden het niet zonder kaart of gps. Het verschil tussen beide groepen is op anatomisch niveau zichtbaar in de hersenen, zo blijkt.

Wie ooit een zware depressie had, heeft cellen die sterker verouderd zijn dan leeftijdsgenoten die nooit depressief waren. Dat kan verklaren waarom het risico op verouderingsziektes na een depressie stijgt.

Licht stimuleert onze hersenen als we een cognitieve opdracht uitvoeren, zelfs bij blinde mensen. Dat blijkt uit een Canadees onderzoek.

Elektrische stimulatie van het brein geeft mensen met een zware depressie weer levensvreugde. Maar voor u hoera roept: het gaat nog om een experimentele therapie die zeker (nog) geen honderd procent kans op genezing geeft.