Artikels in "Historisch"

Op 11 december reikt Eos de Eos Pipet uit, een bekroning voor de jonge wetenschapper die de opmerkelijkste wetenschappelijke prestatie van het voorbije jaar leverde. Maak kennis met de vijf laureaten en stem voor uw favoriet.

Met een computerprogramma speurt Mike Kestemont in eeuwenoude teksten naar onopvallende woorden als de, op en of. Die geven verbazend veel prijs over de schrijver. Kestemont heeft zo al verschillende middeleeuwse auteursraadsels opgelost.

Moeders in het binnenland van Suriname hanteren vandaag nog steeds cultuurgebonden ideeën over ziekte en gezondheid die slaven vierhonderd jaar geleden meebrachten uit Afrika.

9 november is het precies 25 jaar geleden dat de Berlijnse Muur viel. Tweehonderd jaar na de Franse Revolutie was de val van de Berlijnse Muur in 1989 het eindpunt van een even grote omwenteling.

Archeologen hebben een eeuwenoude tunnel ontdekt onder de historische Mexicaanse stad Teotihuacan. Mogelijk ligt daar een koninklijke graftombe verborgen.

Maarten Larmuseau van het forensisch laboratorium aan de KU Leuven krijgt regelmatig de vraag: zou het via DNA-onderzoek mogelijk zijn aan te tonen dat ik afstam van een Viking?

De Antwerpse professor Herman Van Goethem, bekend van talrijke historische werken en het uitbouwen van het Holocaustmuseum Kazerne Dossin in Mechelen, is bekroond met de Loopbaanprijs Wetenschapscommunicatie.

Uit een dijbeen uit Siberië kon de groep van Svante Pääbo het genoom van een Homo sapiens reconstrueren die 45.000 jaar geleden leefde.

Een team archeologen heeft in de Peruviaanse Andes bijna 4.500 meter boven de zeespiegel sporen gevonden van menselijke bewoning tijdens de ijstijd. Nooit eerder werden zulke archeologische resten op die hoogte aangetroffen.

Griekse onderzoekers ontdekten dat de beenderen in de graftombe van Vergina toebehoren aan de Macedonische koning Philippus II (382-336 v. Chr.), vader van Alexander de Grote.

Eos Memo haalt opmerkelijke objecten uit onze musea van onder het stof. Dit keer: de stereoscoop.

Amerikaanse onderzoekers hebben de geschiedenis van de viool onderzocht, en specifiek de evolutie van de vorm van het instrument.

De uitgestorven zoogdierenfamilie Anthracobunidae was volgens oude ideeën verwant aan de hedendaagse olifanten en zeekoeien. Nu blijkt ze eigenlijk een nauwe link te hebben met onze paarden, neushoorns en tapirs.

Dit jaar is het 2000 jaar geleden dat Romes eerste keizer, Augustus, stierf. De verjaardag wordt in Rome en elders herdacht, maar niet alle archeologische sites gelinkt aan de keizer worden met evenveel zorg behandeld.

De verspreiding van hiv wereldwijd heeft vrijwel zeker haar oorsprong in Kinshasa, de hoofdstad van de voormalige Belgische kolonie Congo.

De eerste moderne mensen kwamen naar alle waarschijnlijkheid tussen 50.000 en 40.000 jaar geleden in Europa aan, waar ze de inheemse bevolking van neanderthalers begonnen te verdringen.

In augustus ontdekten archeologen in het Noord-Griekse Amfipolis een enorm praalgraf in een kunstmatige heuvel. De Grieken beweren dat het gaat het om het graf van Alexander de Grote.

Maarten Muns

Adolf Hitler heeft zichzelf als privépersoon lang verborgen weten te houden voor zijn biografen. Maar met het werk van de Duitse historicus Volker Ullrich lijkt het raadsel Hitler zijn ontknoping te naderen.

In 1905 wordt de Belg Edward Joris in Constantinopel gearresteerd. Hij wordt ervan verdacht een aanslag op de Ottomaanse sultan te hebben gepleegd. Antwerpse historici halen het vergeten verhaal van onder het stof.

Ooit liepen er in Egypte leeuwen, giraffen en olifanten rond. Aan de hand van oud-Egyptische afbeeldingen legden Amerikaanse historici de link tussen het uitsterven van deze diersoorten en klimaatverandering.

Het idee van een verloren stad heeft altijd al tot de verbeelding gesproken. Soms gaat het om mythes die voor zover bekend geen enkele grond van waarheid bevatten, maar er zijn net zo goed steden die per ongeluk ontdekt zijn nadat iedereen ze eeuwenlang was vergeten.

Een team van Gentse bio-ingenieurs, onder wie Eos Gouden Pipet-winnaar Philippe De Smedt, heeft de bodem rond Stonehenge in kaart gebracht. Daarbij ontdekten ze heel wat oeroude monumenten.

Archeologen hebben een bijna compleet beendergestel opgegraven van een nieuwe dinosoort. De Dreadnoughtus schrani is mogelijk de grootste bekende soort.

Om weer helemaal mee te zijn met het recente wetenschapsnieuws lijsten we voor u de meest gelezen websitestukken van deze zomer op.