Artikels in "Historisch"

ANP

De vondst van de overblijfselen van een Archaeopteryx zorgt voor een nieuwe kijk op de oervogel, zoals het dier wordt genoemd.

De vele scheepswrakken uit WO I die nu nog altijd op de zeebodem liggen, krijgen dankzij een UNESCO-verdrag extra bescherming.

Hoe ervaren leerlingen van Marokkaanse en Turkse afkomst de lessen geschiedenis op school? Gaan die ook over hen?

In tegenstelling tot de laatste Ardense dieren is er van de Vlaamse wolf geen opgezet exemplaar bekend, geen huid of schedel. Of toch wel?

Met een nieuwe onderzoeksmethode hebben archeologen achterhaald dat neanderthalers meer groenten aten dan gedacht. Daarvoor bestudeerden ze een oeroud feces-staal.

Zaterdag 28 juni is het precies 100 jaar geleden dat Gavrilo Princip Franz Ferdinand neerschoot, een daad die de directe aanleiding voor de Eerste Wereldoorlog vormde.

De verdwijning van een 50.000-koppig Perzisch leger in de Egyptische woestijn rond 524 voor Christus was een doofpotaffaire.

Canadese wetenschappers hebben een honderdtal goedbewaarde fossielen gevonden van de primitieve vissoort Metaspriggina walcotti.

De vorm van ons gezicht is in de loop der eeuwen zo geëvolueerd dat we beter klappen kunnen opvangen

Mogelijk zetten de eerste mensen honden in bij de grootschalige jacht op mammoeten.

Bij de restauratie van een schilderij van de Hollandse meester Hendrick van Anthonissen (1605-1656) kwam een gestrande walvis tevoorschijn die waarschijnlijk in de 18de eeuw was weggeschilderd.

Dracula associëren we met een vage mythische streek ergens in Roemenië. Zowat 800 jaar geleden hadden zich daar ook vele Vlamingen gevestigd.

Leonardo da Vinci’s Turijn-portret is op sterven na dood. Om het werk te redden, gingen chemici na onder welke omstandigheden het kunstwerk het snelst vergeelt.

In de gerestaureerde Familistère van Guise, nu een museum, zijn deze week maar liefst 12 nieuwe zalen geopend.

Uniek 12.000 jaar oud skelet schept duidelijkheid over welke mensen als eerste Amerika koloniseerden.

Netwerken lijkt een modern fenomeen, maar het is al zo oud als de weg naar Rome, of beter gezegd: als de vaarroute naar de Caraïben.

In 1965 vond een paleobioloog in de Gobi-woestijn een paar gigantische grijparmen, maar geen kop. De Belgische paleontoloog Pascal Godefroit (KBIN) heeft nu het vijftig jaar oude mysterie opgelost.

Het wrak van de Santa Maria, vergaan in 1492, ligt op de plek waar het volgens het dagboek van Columbus zou liggen.

Een schilderij van Dido, de onwettige dochter van een blanke marineofficier en een zwarte slavin, droeg bij aan de afschaffing van de slavernij in Engeland.

In 1864 werden fossiele beenderen van een onbekende mensachtige toegeschreven aan een nieuwe soort: de Homo neanderthalensis. In werkelijkheid werden de eerste fossielen trouwens niet in Duitsland, maar wel in het Luikse plaatsje Engis gevonden.

De dinosaurussoort Maniraptor, waar de hedendaagse vogels uit voortvloeiden, is tijdens zijn bestaan steeds verder geëvolueerd en gekrompen.

Als er een gerecht naar je genoemd wordt, dan mag je er rustig van uitgaan dat je broodje gebakken is. Even proeven van twaalf heerlijkheden waar een (al dan niet grote) naam aan vasthangt.

In de middeleeuwen kwamen slavenhandelaars mensen roven in Finland, het Russische Karelië en de huidige Baltische staten om ze te verkopen in het zuiden.

Een van de laatst levende dodo’s maakte in 1647 de overtocht van Mauritius naar Japan als relatiegeschenk voor de Japanse shogun.