Artikels in "Historisch"

De impact van de asteroïde die zo’n 66 miljoen jaar geleden het einde van de dinosauriërs inluidde, veroorzaakte verhoogde vulkanische activiteit.

Tot hoe ver in het verleden kunnen mondeling overgeleverde herinneringen reiken? Misschien wel veel verder dan de 500 à 800 jaar waarover wetenschappers het op dit moment grosso modo eens zijn.

Hoe goed hebt u het wetenschapsnieuws de voorbije zeven dagen gevolgd? Test uw kennis met de korte wekelijkse Eos Actuaquiz!

Het boek waarin oud-journalist Alexander Münninghoff zijn ongelofelijke familiegeschiedenis uit de doeken doet, staat op de shortlist van de Libris Geschiedenis Prijs 2015. Eos Memo sprak met de auteur.

Voor het eerst zal de hoofdrol in het theaterstuk Otello niet gespeeld worden door een zwartgeschminkte blanke zanger, zoals dat de voorbije 100 jaar wel het geval was.

België, land van chocolade en bier? In de jaren twintig en dertig was ons bekendste exportproduct radium, uit een fabriek in het Kempense Olen. De erfenis van dat radioactief verleden is nog steeds niet helemaal opgeruimd.

Twee jaar na hun ontdekking in een Zuid-Afrikaanse grot hebben onderzoekers 1.500 fossielen toegewezen aan een nieuwe mensensoort: de homo naledi.

Paleontoloog Olivier Lambert van het KBIN kon uit de fossiele maaginhoud van een spitssnuitdolfijnen diens evolutie achterhalen.

Dat blijkt uit analyse van kabeljauwbotten die gevonden werden in het in 1545 gezonken oorlogsschip Mary Rose.

In de 17de eeuw was deze Hollandse Cirkel een universeel meetinstrument.

Archeologen hebben op minder dan drie kilometer van Stonehenge negentig rechtopstaande stenen ontdekt. De stenen zitten een meter onder de grond en werden met behulp van radartechnologie opgemerkt.

Hoe ervaren leerlingen van Marokkaanse en Turkse afkomst de lessen geschiedenis op school? Gaan die ook over hen?

De dood van Lodewijk XIV, op 1 september 1715, effende het pad voor de verlichting.

Op donderdag 28 augustus 1845 rolde het eerste nummer van Scientific American van de persen. Wat was destijds het coververhaal?

De Britse archeoloog Nicolas Reeves vermoedt dat hij eindelijk de laatste rustplaats van de legendarische Egyptische vorstin ontdekt heeft.

Precies honderd jaar geleden stierf Henry Moseley aan het front. De beloftevolle wetenschapper had de wetenschap nog grote bijdragen kunnen leveren.

Duim naar boven of naar beneden: het handgebaar lijkt via het Facebook-icoontje helemaal verankerd in deze tijd. Dat ‘duimen’ zou een erfenis van de gladiatorenspelen kunnen zijn.

Wetenschappers onderzoeken oudste sporen van voortplanting bij meercellige organismen.

Dat mensen in de 14de eeuw zo massaal overleden, is misschien meer te wijten aan de gebrekkige algemene gezondheid dan aan de dodelijkheid van de pestbacterie.

De zuurtegraad in de maag van de mens leunt dicht aan bij die van aaseters.

De tanden waren, met dank aan diepe inkepingen zoals bij een zaag, een ideaal instrument om vlees af te scheuren en botten te kauwen.

Het einde van de dinosaurussen gaf heel wat nieuwe soorten de kans om de macht over te nemen. Verrassend genoeg waren het vooral de vissen die profiteerden van de nieuwe situatie op aarde.

Snel opeenvolgende warme periodes speelden een grotere rol in het uitsterven van grote zoogdieren in het laat pleistoceen dan de mens.

Niet alleen mensen uit Eurazië zijn de voorvaders van de Latijns-Amerikaanse bevolking, maar ook die uit Australië.