Artikels in "Historisch"

Het volledig bewaarde skelet is een cruciaal element in de discussie rond de uittocht van de moderne mens uit Afrika.

Wetenschappers maakten de naar eigen zeggen meest objectieve ranking van de beste films aller tijden op basis van het aantal referenties naar die film.

De film The Imitation Game brengt het levensverhaal van Alan Turing. De Britse wiskundige was een oorlogsheld, maar stierf eenzaam nadat hij werd veroordeeld voor zijn homoseksualiteit.

In de Amerikaanse stad Boston is dinsdag een tijdcapsule uit 1795 opengemaakt. Ook dichter bij huis werden talloze soortgelijke mini-musea weggeborgen voor toekomstige generaties.

In Gent werd vandaag dag op dag 200 jaar geleden een historisch, maar zo goed als vergeten vredesverdrag ondertekend tussen het Verenigd Koninkrijk en de VS.

Sinds de landbouwrevolutie, ruim 10.000 jaar geleden, is onze botdichtheid drastisch afgenomen.

Een overzicht van de gebeurtenissen en realisaties die het wetenschapsnieuws van 2014 kleurden?

De ontdekking van vuurstenen speelde een belangrijke rol in de geschiedenis van de mensheid. Nieuw archeologisch onderzoek wijst uit dat de mens zo'n 350.000 jaar geleden voor het eerst vuurstenen gebruikte.

Enkele Nederlanders maakten een digitale simulatie van de beroemde Alcatraz-ontsnapping. Ze besluiten dat de drie ontsnapte gevangenis misschien toch de kust bereikt hebben.

Kerstmis bood de meeste soldaten een zeldzame gelegenheid om – voor heel even – uit de dagelijkse ellende te stappen.

Historica Annemieke Houben ontving maandag de Gerrit Komrij-prijs voor haar bundel Vieze liedjes uit de 17de en 18de eeuw. In de meest recente Eos Memo schreef Annemieke Houben deze gastcolumn over haar bundel.

Historische perkamenten hebben ons meer te vertellen dan alleen wat erop geschreven staat.

Nederlands onderzoek in Indonesië wijst uit dat de Homo sapiens niet de enige mensachtige was die schelpen gebruikte als werktuigen.

ANP

De conclusie haalt eerdere aannames onderuit. Er werd altijd gedacht dat mensen pas negenduizend jaar alcohol consumeerden.

Fossielen van een 54,5 miljoen jaar oude voorouder van paarden, neushoorns en tapirs suggereren dat de onevenhoevigen in India ontstonden, toen het nog een eiland was en langzaam richting het huidige Azië dreef.

Op 11 december reikt Eos de Eos Pipet uit, een bekroning voor de jonge wetenschapper die de opmerkelijkste wetenschappelijke prestatie van het voorbije jaar leverde. Maak kennis met de vijf laureaten en stem voor uw favoriet.

Met een computerprogramma speurt Mike Kestemont in eeuwenoude teksten naar onopvallende woorden als de, op en of. Die geven verbazend veel prijs over de schrijver. Kestemont heeft zo al verschillende middeleeuwse auteursraadsels opgelost.

Moeders in het binnenland van Suriname hanteren vandaag nog steeds cultuurgebonden ideeën over ziekte en gezondheid die slaven vierhonderd jaar geleden meebrachten uit Afrika.

De Duitse fysicus en arts Hermann von Helmholtz (1821-1894) bedacht een manier om geluidsfrequenties te versterken.

9 november is het precies 25 jaar geleden dat de Berlijnse Muur viel. Tweehonderd jaar na de Franse Revolutie was de val van de Berlijnse Muur in 1989 het eindpunt van een even grote omwenteling.

Archeologen hebben een eeuwenoude tunnel ontdekt onder de historische Mexicaanse stad Teotihuacan. Mogelijk ligt daar een koninklijke graftombe verborgen.

Maarten Larmuseau van het forensisch laboratorium aan de KU Leuven krijgt regelmatig de vraag: zou het via DNA-onderzoek mogelijk zijn aan te tonen dat ik afstam van een Viking?

De Antwerpse professor Herman Van Goethem, bekend van talrijke historische werken en het uitbouwen van het Holocaustmuseum Kazerne Dossin in Mechelen, is bekroond met de Loopbaanprijs Wetenschapscommunicatie.

Uit een dijbeen uit Siberië kon de groep van Svante Pääbo het genoom van een Homo sapiens reconstrueren die 45.000 jaar geleden leefde.