Artikels in "Historisch"

De zuurtegraad in de maag van de mens leunt dicht aan bij die van aaseters.

De tanden waren, met dank aan diepe inkepingen zoals bij een zaag, een ideaal instrument om vlees af te scheuren en botten te kauwen.

Het einde van de dinosaurussen gaf heel wat nieuwe soorten de kans om de macht over te nemen. Verrassend genoeg waren het vooral de vissen die profiteerden van de nieuwe situatie op aarde.

Snel opeenvolgende warme periodes speelden een grotere rol in het uitsterven van grote zoogdieren in het laat pleistoceen dan de mens.

Niet alleen mensen uit Eurazië zijn de voorvaders van de Latijns-Amerikaanse bevolking, maar ook die uit Australië.

De voorbije miljoenen jaren zijn de handen van de chimpansee meer geëvolueerd dan die van de mens.

Het begon bijna twee eeuwen geleden als initiatief van de burgerij, om het werkverzuim van arbeiders in te dammen: voortaan één centraal stadsfeest per jaar in plaats van talloze wijkkermissen.

Rwandese atleten die in het begin van de 20ste eeuw tijdens lokale ceremonieën hun kunnen lieten zien, hadden moeiteloos de wereldtop in het Olympische hoogspringen bereikt.

Een analyse van een 40.000 jaar oud kaakbeen heeft aangetoond dat deze vroege, Europese homo sapiens tot 11 procent DNA deelde met neanderthalers.

Deze week is het exact tweehonderd jaar geleden dat Napoleon Bonaparte finaal werd verslagen in Waterloo. Al staat hij vandaag bekend als een legendarisch krijgsheer, toch maakte hij doorheen zijn militaire carrière een aantal cruciale fouten.

Hoe goed hebt u het wetenschapsnieuws de voorbije zeven dagen gevolgd? Test uw kennis met de korte wekelijkse Eos Actuaquiz!

De genoomanalyse van ruim honderd mensen uit de bronstijd werpt nieuw licht op onze kennis over onze verre voorouders in Europa.

Op 4 juni ontdekten John Jagt, conservator paleontologie van het Natuurhistorisch Museum Maastricht, en zijn team de schedel van mosasaurus Lars. Eos was erbij.

Britse archeologen ontdekten tussen Ierland en het Verenigd Koninkrijk een goudroute uit de vroege bronstijd (2.500 voor Christus) .

Twee jaar na zijn overwinning bij Waterloo onthulde de Engelse hertof Wellington een standbeeld van een naakte Napoleon. Kinky? Of een waardig eerbetoon aan zijn grootste tegenstander?

Britse archeologen hebben 92 skeletten opgegraven bij een voormalig klooster. Ze vonden onder meer het skelet van een non met het gezicht naar beneden, een praktijk die bij zondaars werd toegepast.

In de abdij van Stavelot, provincie Luik, hebben onderzoekers een Merovingische sarcofaag uit de 7de eeuw ontdekt. In de sarcofaag troffen ze resten aan van een menselijk skelet.

In 1878 stuitten kompels in een Waalse mijnschacht op een enorme hoeveelheid iguanodonbeenderen.

Deze week is het precies 75 jaar geleden dat de eerste gevangenen aankwamen in Auschwitz.

Op 11 mei overleed Jef Geeraerts (1930). Zijn roman Black Venus deed in 1968 veel stof opwaaien. Sommigen zagen het werk als racistisch of pornografisch. Vooral de Katholieke Kerk deed er alles aan opdat gelovigen het boek niet zouden lezen.

Een deel van 33rd Street tussen 1st en 2nd Avenue in Manhattan draagt vanaf nu de naam van pater Damiaan, de Vlaamse missionaris uit Tremelo die zijn leven wijdde aan het verzorgen van melaatsen op Hawai.

Dierenmummies waren in het Oude Egypte zo populair, dat ze vaak helemaal geen dierlijke resten bevatten. Producenten konden de vraag namelijk niet bijbenen.

Dankzij recente fossielenvondsten is het eindelijk mogelijk de roemruchte Tyrannosaurus rex een plaats te geven op de stamboom van de superfamilie van de tyrannosauroïden.

Ter voorbereiding van opgravingen op het slagveld van 1815 maken bio-ingenieurs van de UGent gedetailleerde bodemscans.