Artikels in "Historisch"

Op 11 mei overleed Jef Geeraerts (1930). Zijn roman Black Venus deed in 1968 veel stof opwaaien. Sommigen zagen het werk als racistisch of pornografisch. Vooral de Katholieke Kerk deed er alles aan opdat gelovigen het boek niet zouden lezen.

Een deel van 33rd Street tussen 1st en 2nd Avenue in Manhattan draagt vanaf nu de naam van pater Damiaan, de Vlaamse missionaris uit Tremelo die zijn leven wijdde aan het verzorgen van melaatsen op Hawai.

Dierenmummies waren in het Oude Egypte zo populair, dat ze vaak helemaal geen dierlijke resten bevatten. Producenten konden de vraag namelijk niet bijbenen.

Ter voorbereiding van opgravingen op het slagveld van 1815 maken bio-ingenieurs van de UGent gedetailleerde bodemscans.

Sinds deze week pronkt in Den Haag een borstbeeld van Aletta Jacobs. De Nederlandse vocht honderd jaar geleden voor vrouwenrechten (en won).

Naast Nederland en Frankrijk kwamen meer dan 200.000 Belgen in Groot-Brittannië terecht. Ze staken vaak in moeilijke omstandigheden per boot het Kanaal over.

Onderzoekers suggereren dat de menselijke resten die zij bestudeerd hebben wel eens de alleroudste in West-Europa kunnen zijn.

In april 1850 stierf de vrouw die haar naam gaf aan de populaire keten van wassenbeeldenmusea.

Stenen werktuigen die gevonden werden nabij het Turkana-meer in Kenia bevestigen de hypothese dat ook pre-menselijke Australopithecen als onze verre voorouder Lucy stenen werktuigen konden maken.

Onder Oostende en Zeebrugge liepen honderdduizenden jaren geleden zoetwaterrivieren. Gentse onderzoekers zoeken met geluidsgolven naar sporen hiervan.

Bismarck verenigde de vele staten en staatjes van de Duitse Bond in het Duitse rijk, en was er ook de eerste rijkskanselier van.

Historica Sophie De Schaepdrijver wint dit jaar de Davidsfonds Geschiedenisprijs. Ze werd door een jury van academici, journalisten en vertegenwoordigers geselecteerd voor haar aandacht voor WOI.

ANP

Britten leven nog altijd in dezelfde 'stammen' als in de zevende eeuw na Christus, blijkt uit een onderzoek naar de genetische opbouw van de bevolking.

Leuvense Egyptologen ontdekten een industriële zone van ruim 3.000 jaar oud, van waaruit bouwmateriaal werd vervoerd naar de historische hoofdstad Amarna.

Wanneer begon de mens de aarde ingrijpend te veranderen? Britse wetenschappers stellen twee data voor: 1610 en 1964.

Kort na WO I ontstond het idee dat het kunstmatig opvoeren van de landbouwproductie een slechte zaak was.

De vondst van een 2,8 miljoen jaar oude fossiele onderkaak suggereert dat het Homo-geslacht zo'n 500.000 jaar eerder dan tot nu toe werd aangenomen de kop opstak.

Onder het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten in Antwerpen (KMSKA) doken per toeval resten op van het Zuidkasteel, een citadel uit de 16de eeuw.

'Onderwaterarcheologen' hebben bewijs gevonden dat de Britten 8.000 jaar geleden al graan aten. Nochtans leefden zij toen nog als jagers-verzamelaars. Waar kwam het graan dan vandaan?

Dit is een Addiator, een mechanische handrekenmachine uit de twintigste eeuw.

Wiskundige formule verklaart succes van moderne en eeuwenoude steden.

Archeologen zijn op een kerkhof in Toscane op zoek naar sporen van de cholera-bacterie, die rond 1850 ontelbare doden maakte over de hele wereld.

Zo goed als alle afbeeldingen van Anna werden kort na haar onthoofding in 1536 vernietigd. Dankzij gelaatsherkenningssoftware weten we nu misschien terug hoe ze er uit zag.

Veel vrouwen hebben, is best lastig voor een man: je moet steeds maar vechten met rivalen en waken over je harem. Monogaam worden was misschien wel de beste zet die onze voorouders ooit gedaan hebben.