Artikels in "Natuur"

Wetenschappers vermoeden dat er tot 8,5 miljoen hectare extra rubberplantages nodig zullen zijn.

De Bouviers rode franjeaap (Piliocolobus bouvieri) is weer onder de levenden. Vlaams bioloog Lieven Devreese is erin geslaagd om twee apen op beeld vast te leggen.

Via kegelvormige haartjes op zijn blaadjes neemt de bloem Lychnis sieboldii water op voor droge periodes. Die bevinding kan van pas komen in regio’s met veel droogtes.

Seksuele selectie zoals bij de pauw, waar het mannetje imponeert met een bont verenkleed, is veeleer uitzondering.

Groenten die vlak bij een drukke weg of op een verontreinigde bodem geteeld worden, bevatten vaak te veel zware metalen. Hoe maak je eigen kweek gezond?

Wanneer begon de mens de aarde ingrijpend te veranderen? Britse wetenschappers stellen twee data voor: 1610 en 1964.

Uit grootschalig onderzoek bij 206 spinnensoorten kwamen zeven chemische verbindingen tevoorschijn die mensen met chronische pijn verlichting kunnen bieden.

Na tien jaar gericht kweken dragen varkens gemiddeld twee tepels extra. Varkens zijn niet de enige dieren die naar onze goesting worden aangepast. Fijn voor onze portemonnee, maar niet altijd voor de dieren.

Door van kleine stukjes grond één grote lap te maken, sneuvelen er heel wat paaltjes, struiken en bomen, en dat is precies wat de klauwieren nodig hebben.

Dieren worden groter in de loop van de evolutie.

Stoffen in nectar beschermen hommels tegen parasieten.

Een Nederlandse chimpansee die verhuisde naar een Schotse dierentuin, paste zijn taalgebruik aan dat van zijn nieuwe vrienden aan.

Ook met een relatief eenvoudige consumentencamera kan je snel, gemakkelijk en voor een tiende van de prijs microfoto’s genereren, zo bewezen Belgische wetenschappers.

De stad Gent wil als eerste in Vlaanderen een natuurbegraafplaats inrichten. Wat is er zo bijzonder aan een laatste rustplaats tussen het groen?

Het Koninklijk Meteorologisch Instituut (KMI) is op zoek naar vrijwilligers die 'op onweer jagen'.

In museumcollecties wachten nog onbestudeerde soorten op ontdekking.

Indiase ganzen volgen het reliëf in het landschap tijdens hun jaarlijkse trek.

Na jaren rondzwemmen keren zeeschildpadden steevast terug naar hun geboortestrand om er te nestelen. Daarom memoriseren ze als babyschildpadje de magnetische vingerafdruk van hun heimat.

Met behulp van een onbemand duikbootje verkennen Deense wetenschappers gebieden onder het zuidpoolijs die zelfs voor gespecialiseerde duikers onbereikbaar zijn.

Skiën verhoogt het risico op drinkwatertekorten en aardverschuivingen, en verandert een bloemrijke alpenwei in een desolaat maanlandschap. Moeten de latten de kast in?

De Groenlandse walvis is het oudste zoogdier ter wereld. Nu zijn genoom is ontrafeld, kunnen we onderzoeken hoe dat komt.

Voor het eerst hebben biologen een kikkersoort ontdekt die geen eitjes legt, maar meteen de kikkervisjes baart. Een unieke eigenschap onder de 6.000 kikkersoorten wereldwijd.

De genetische schakelaars achter het ontstaan van vinnen vertonen grote overeenkomsten met de genen die de vorming van handen sturen.

Kwellende slachtmethoden, maar ook ziekteverspreiding en andere ecologische gevaren maken strikte regelgeving van de handel in kikkerbilletjes noodzakelijk.