Artikels in "Natuur en Milieu"

Plankton stoot kleine deeltjes uit, die in de zomer het aantal druppels in de wolken boven de meest zuidelijke oceaan verdubbelen. Daardoor ontstaan heldere wolken die meer zonlicht terugkaatsen en zorgen voor verkoeling.

IJsberen zijn fysiek niet opgewassen tegen het inkrimpende zomerijs op de Noordpool. Met die conclusie weerleggen Amerikaanse biologen eerdere studies.

De voorbije miljoenen jaren zijn de handen van de chimpansee meer geëvolueerd dan die van de mens.

Mogelijk krijgen vliegtuigen op sommige populaire vliegroutes vaker met tegenwind te kampen, waardoor de toestellen meer brandstof verbruiken.

Bij rusthuisbewoners, vleeskippen en varkens komen grotendeels dezelfde resistente bacteriën voor. Dat blijkt uit onderzoek van Karel Jacobs (Universiteit Gent).

Terwijl het in het binnenland op zomerse dagen soms puffen is door tropische temperaturen, kan men aan zee vaak aangename verkoeling vinden, dankzij een zeebries. Hoe ontstaat zo'n zeebries?

Dat komt in de oceanen terecht, luidt het gevoelsmatige antwoord. Maar dat geldt voor slechts een kwart van de neerslag. Wat gebeurt er met de rest?

Europa heeft dit jaar al vroeg te kampen met een hittegolf. In België was de nacht van 3 op 4 juli de warmste nacht sinds het begin van de metingen. Van Londen tot Córdoba was het bakken. Maar waarom?

Een onderzoek laat zien dat waterkrachtcentrales verre van milieuvriendelijk zijn; ze zijn funest voor de biodiversiteit.

Een internationale jury bekroonde Gustaaf Van Tendeloo, Luc Van Gool, Peter Vandenabeele, Greet Van den Berghe en Marc Leman met een bedrag van 100.000 euro voor hun onderzoekscarrière.

De klimaatverandering kan er in de toekomst voor zorgen dat muggen die gele koorts, dengue en chikungunya veroorzaken, nieuwe regio’s veroveren.

Onze weerman Tom Elegeert legt uit welke processen aan de basis liggen van neerslagvorming.

Gieren in Afrika nemen zo sterk in aantal af dat ze ernstig bedreigd worden in hun voortbestaan.

In de atletiek worden nog geregeld wereldrecords gebroken, en velen vragen zich af wanneer we uiteindelijk op de limieten botsen. Ook racepaarden blijken nog altijd sneller en sneller te lopen.

DNA-analyses van olifantendrollen en ivoor kunnen helpen in de strijd tegen stropers.

Niet enkel de stroming van het water bepaalt waar op de oceaan drijvende zaden en vruchten terechtkomen. Ook de wind speelt een rol.

Vergeleken met de jaren 1980 zwemt er minder vis in de Waddenzee, al zijn er grote verschillen tussen soorten onderling. Een link wordt gelegd met verlies aan goed leefgebied.

Het brein van sociale insecten is beduidend kleiner dan dat van eenzaten. Een opvallende vaststelling, want bij mensen - en vele andere diersoorten - geldt net het omgekeerde.

Hoe goed hebt u het wetenschapsnieuws de voorbije zeven dagen gevolgd? Test uw kennis met de korte wekelijkse Eos Actuaquiz!

Nachtvlinders zijn perfect aangepast om bij weinig licht complexe bewegingen uit te voeren. Een mooi voorbeeld voor toekomstige drones.

Felgekleurde lieveheersbeestjes zijn giftiger dan hun saaiere soortgenoten.

Vandaag stijgen de temperaturen tot 30°C. Mogelijk gaat dat vanavond gepaard met onweer. Wat is het verband tussen beide?

Van 1998 tot 2012 pauzeerde de klimaatopwarming toch niet, blijkt nu. Slecht nieuws voor zeeleven, dat zijn verspreidingsgebied ziet krimpen.

Voor het eerst sinds lange tijd is malaria weer opgedoken in Europa, meer bepaald in Griekenland. Moeten we bang zijn voor een ongewenste vakantieherinnering, en komt de ziekte ook onze kant uit? En waarom roeien we die rotmuggen niet gewoon uit?