Artikels in "Natuur en Milieu"

De oceaan is de voorbije decennia ingrijpend veranderd door de mens, niet in het minst door visvangst en klimaatverandering. Die veranderingen lijken de inktvissen niet te deren en zelfs goed te doen.

De onderzoekers wijten de maagpijn aan het eenzijdig knabbelen op bamboe, zowel in gevangenschap als in het wild.

De afgelopen decennia zaten er nog nooit zoveel vissoorten in de Schelde en zijrivieren als nu. Dat is vooral te danken aan de verbeterde waterkwaliteit.

Volg het leven van slechtvalken, beren en zelfs orka's van dichtbij dankzij deze livestreams.

Bert Gielen, milieutechnoloog bij consultancy- organisatie Arcadis, geeft vijf tips aan de minister om in Vlaanderen het maximum te halen uit zonne-energie.

Amateurfoto’s van dieren op internet zijn een potentiële bron om evolutie te bestuderen.

Als we van op de aarde naar de hemel kijken, dan is die blauw. En de zon is geel. Een astronaut ziet echter een witte zon in een zwart heelal. Onze weerman legt uit hoe dat zit.

Als je tot je knieën in het water staat aan onze kust, kan je vaak je tenen niet meer zien. Met moderne meetapparatuur, satellieten en wiskundige rekenmodellen achterhalen wetenschappers waarom ons kustwater zo troebel is.

Wetenschappers meten ’s nachts meer vogellawaai boven plaatsen dicht aan de grond die verlicht zijn, zoals wegen en auto's. Dat betekent dat trekvogels hun broodnodige energie verspillen door het kunstlicht.

Eilanden lopen gevaar onder water te verdwijnen door zeespiegelstijging. Maar driekwart van de duizenden kleine eilanden worden tevens bedreigd door extreme droogte vanwege toenemende verdamping.

Ongeduldig schreeuwende bekjes. Geen tijd om na te denken, maar uw keuze is er eentje van leven of dood. Als u een vogel was, welke van deze bedelende bekjes zou u dan voeden?

Herstel van de visserij is mogelijk door strikte vangstquota.

Door visnetten te verlichten daalt het aantal zeeschildpadden dat als bijvangst in de netten verzeilt. En dat zonder de visvangst te verlagen.

Klimaatverandering breng wijnkwaliteit in het gedrang.

Planten zijn in staat hun ademhaling aan te passen aan hogere temperaturen en dragen daardoor minder bij aan de klimaatverandering dan gedacht.

Er zouden naar schatting drie miljoen wrakken op de zeebodem liggen.

Ooievaars zijn verslaafd aan junk food dat ze vinden op vuilnisbelten. Daarom trekken de vogels in de winter niet meer naar Afrika.

Macrofotografie, heel gedetailleerde close-ups van bloemen over insecten tot dauwdruppels, lijkt op het eerste gezicht iets voor specialisten. Toch kan je ook als beginner al snel knappe resultaten boeken, en dat zonder speciaal materiaal aan te schaffen.

Wetenschappers van de Universiteit Gent hebben met collega’s uit Nederland en Nigeria de identificatie verbeterd van wormpjes die als parasieten op planten leven en daar ziektes veroorzaken.

De Europese Commissie buigt zich over de vraag of de onkruidverdelger glyfosaat de komende 15 jaar nog mag worden gebruikt.

De hondachtige is betrapt met een cameraval tijdens een onderzoek naar terreingebruik van hoefdieren.

Zoniënwoud treedt toe tot het European Rewilding Network.

Als u veel geluk heeft, ziet u dit weekend tijdens een boswandeling misschien wel "de baard van Koning Winter". Onze weerman Tom Elegeert legt uit hoe dit zeldzame fenomeen ontstaat.

Het is de grootste herkauwer ooit: de Sivatherium giganteum, een prehistorische neef van de giraf.