Artikels in "Natuur en Milieu"

De stad Gent wil als eerste in Vlaanderen een natuurbegraafplaats inrichten. Wat is er zo bijzonder aan een laatste rustplaats tussen het groen?

Het Koninklijk Meteorologisch Instituut (KMI) is op zoek naar vrijwilligers die 'op onweer jagen'.

IJskappen en gletsjers bevatten koolstofvoorraden die als gevolg van de klimaatverandering met een hogere snelheid in zee terecht komen.

In museumcollecties wachten nog onbestudeerde soorten op ontdekking.

Indiase ganzen volgen het reliëf in het landschap tijdens hun jaarlijkse trek.

Deze 24 grafieken tonen de enorme impact van menselijke activiteit op onze planeet. Vanaf 1950 gaat het heel hard.

Na jaren rondzwemmen keren zeeschildpadden steevast terug naar hun geboortestrand om er te nestelen. Daarom memoriseren ze als babyschildpadje de magnetische vingerafdruk van hun heimat.

Met behulp van een onbemand duikbootje verkennen Deense wetenschappers gebieden onder het zuidpoolijs die zelfs voor gespecialiseerde duikers onbereikbaar zijn.

Skiën verhoogt het risico op drinkwatertekorten en aardverschuivingen, en verandert een bloemrijke alpenwei in een desolaat maanlandschap. Moeten de latten de kast in?

De Groenlandse walvis is het oudste zoogdier ter wereld. Nu zijn genoom is ontrafeld, kunnen we onderzoeken hoe dat komt.

Voor het eerst hebben biologen een kikkersoort ontdekt die geen eitjes legt, maar meteen de kikkervisjes baart. Een unieke eigenschap onder de 6.000 kikkersoorten wereldwijd.

De genetische schakelaars achter het ontstaan van vinnen vertonen grote overeenkomsten met de genen die de vorming van handen sturen.

Kwellende slachtmethoden, maar ook ziekteverspreiding en andere ecologische gevaren maken strikte regelgeving van de handel in kikkerbilletjes noodzakelijk.

Op ongeveer een derde van het Europese grondgebied komt minstens één grote roofdiersoort voor.

Trekvogels verlaten hun broedgebied ruim 24 uur voor een tornado toeslaat.

Een overzicht van de gebeurtenissen en realisaties die het wetenschapsnieuws van 2014 kleurden?

De diversiteit aan vogels is in de 10 à 15 miljoen jaar na het uitsterven van de meeste dinosauriërs 66 miljoen jaar geleden spectaculair toegenomen. Dat is één van de conclusies van een grootschalig genoomonderzoek bij vogels.

Biologe Sara Vicca van de Universiteit Antwerpen wint de Eos Pipet 2014 voor haar onderzoek naar de koolstofopslag in bossen. Jelle Hofman kreeg de publieksprijs voor zijn citizen science project "Airbezen".

Er drijven naar schatting 5,25 biljoen plasticdeeltjes in de oceanen.

Wetenschappers ontrafelen hoe de sidderaal zijn prooi vindt en vangt.

De zeeën in het westen van Antarctica worden warmer. Daardoor smelten gletsjers sneller, met mogelijk een ernstige zeespiegelstijging tot gevolg.

Chinese onderzoekers hebben achterhaald dat een mutatie van cucurbitacine-moleculen zorgde voor de swicht van bitter naar zoet.

Dieren verdedigen zich met de hulp van bacteriegenen tegen ziekteverwekkers.

ANP

De achteruitgang van bepaalde bijensoorten hangt rechtstreeks samen met de achteruitgang van de bloemen waar ze hun voedsel vandaan halen.