Artikels in "Natuur en Milieu"

Denkt u bij een berg ook aan een min of meer piramidevormige rotsmassa? Dan hebt u het mis, althans in twee derde van de gevallen.

De lichaamstemperatuur van de koningsvis (Lampris guttatus) is constant hoger dan die van het water waarin hij zwemt.

De Buienradar. Wie gebruikt de populaire online weervoorspeller niet bij het plannen van een fietstochtje, barbecue of een uitje naar zee. Hoe betrouwbaar zijn de weersvoorspellingen?

Vinvissen eten plankton door enorme hoeveelheden water in hun mond te nemen. Daarvoor hebben ze bijzondere, elastische zenuwen, zo blijkt nu.

Onze planeet warmt op, en het valt te verwachten dat heel wat dieren en planten dat niet zo prettig zullen vinden. Dat geldt zeker voor organismen die niet zomaar kunnen verhuizen naar waar het frisser is.

Gevoelszenuwen in de vleugels helpen de vleermuis in zijn luchtacrobatie.

Minder dan 200 soorten zijn verantwoordelijk voor de helft van de koolstofopslag in het regenwoud.

Een Australische student ontwikkelde een drone die plaagbestrijdende insecten over gewassen 'uitsproeit'.

Wetenschappers vermoeden dat er tot 8,5 miljoen hectare extra rubberplantages nodig zullen zijn.

Over het gehypete hormoon oxytocine wordt veel onzin verkocht, maar gelukkig blijft ook degelijk onderzoek ons verbazen.

De Bouviers rode franjeaap (Piliocolobus bouvieri) is weer onder de levenden. Vlaams bioloog Lieven Devreese is erin geslaagd om twee apen op beeld vast te leggen.

Genoom van berggorilla’s geeft geheimen prijs.

Via kegelvormige haartjes op zijn blaadjes neemt de bloem Lychnis sieboldii water op voor droge periodes. Die bevinding kan van pas komen in regio’s met veel droogtes.

Wereldwijd nemen landplanten vier miljard ton meer koolstof op dan in 2003.

Seksuele selectie zoals bij de pauw, waar het mannetje imponeert met een bont verenkleed, is veeleer uitzondering.

Groenten die vlak bij een drukke weg of op een verontreinigde bodem geteeld worden, bevatten vaak te veel zware metalen. Hoe maak je eigen kweek gezond?

Door het slinkende poolijs zoeken hongerige ijsberen hun toevlucht tot eieren, ontdekten Nederlandse biologen. Maar dat beïnvloedt de vogelpopulatie in het noordpoolgebied.

Een paddenstoelensoort uit Brazilië geeft licht in het donker. Dat trekt insecten aan, zo stelden wetenschappers vast, en daar vaart de schimmel zelf wel bij.

Wanneer begon de mens de aarde ingrijpend te veranderen? Britse wetenschappers stellen twee data voor: 1610 en 1964.

Gentenaars die klimop hebben staan in de tuin, of met een snoeischaar het park in willen, kunnen vijf bladeren doneren aan een artistiek-wetenschappelijk project rond fijn stof.

Uit grootschalig onderzoek bij 206 spinnensoorten kwamen zeven chemische verbindingen tevoorschijn die mensen met chronische pijn verlichting kunnen bieden.

Na tien jaar gericht kweken dragen varkens gemiddeld twee tepels extra. Varkens zijn niet de enige dieren die naar onze goesting worden aangepast. Fijn voor onze portemonnee, maar niet altijd voor de dieren.

Door van kleine stukjes grond één grote lap te maken, sneuvelen er heel wat paaltjes, struiken en bomen, en dat is precies wat de klauwieren nodig hebben.

Dieren worden groter in de loop van de evolutie.