Artikels in "Natuur en Milieu"

De klimaatverandering kan er in de toekomst voor zorgen dat muggen die gele koorts, dengue en chikungunya veroorzaken, nieuwe regio’s veroveren.

Onze weerman Tom Elegeert legt uit welke processen aan de basis liggen van neerslagvorming.

Gieren in Afrika nemen zo sterk in aantal af dat ze ernstig bedreigd worden in hun voortbestaan.

In de atletiek worden nog geregeld wereldrecords gebroken, en velen vragen zich af wanneer we uiteindelijk op de limieten botsen. Ook racepaarden blijken nog altijd sneller en sneller te lopen.

DNA-analyses van olifantendrollen en ivoor kunnen helpen in de strijd tegen stropers.

Niet enkel de stroming van het water bepaalt waar op de oceaan drijvende zaden en vruchten terechtkomen. Ook de wind speelt een rol.

Vergeleken met de jaren 1980 zwemt er minder vis in de Waddenzee, al zijn er grote verschillen tussen soorten onderling. Een link wordt gelegd met verlies aan goed leefgebied.

Het brein van sociale insecten is beduidend kleiner dan dat van eenzaten. Een opvallende vaststelling, want bij mensen - en vele andere diersoorten - geldt net het omgekeerde.

Nachtvlinders zijn perfect aangepast om bij weinig licht complexe bewegingen uit te voeren. Een mooi voorbeeld voor toekomstige drones.

Felgekleurde lieveheersbeestjes zijn giftiger dan hun saaiere soortgenoten.

Vandaag stijgen de temperaturen tot 30°C. Mogelijk gaat dat vanavond gepaard met onweer. Wat is het verband tussen beide?

Van 1998 tot 2012 pauzeerde de klimaatopwarming toch niet, blijkt nu. Slecht nieuws voor zeeleven, dat zijn verspreidingsgebied ziet krimpen.

Voor het eerst sinds lange tijd is malaria weer opgedoken in Europa, meer bepaald in Griekenland. Moeten we bang zijn voor een ongewenste vakantieherinnering, en komt de ziekte ook onze kant uit? En waarom roeien we die rotmuggen niet gewoon uit?

Grutto’s passen zich in Nederland aan extreem weer aan.

Kunstenaar Koen Vanmechelen leverde Cubaanse wetenschappers eieren die nieuwe genetische input geven om de nationale Cubalaya-kip voor uitsterven te behoeden.

Wat geldt voor de huizenmarkt, gaat ook op in het Amazonewoud. Welke chemische stoffen planten produceren, is sterk afhankelijk van hun groeiplaats.

De darmbacteriën van de reuzenpanda kunnen bamboe niet goed verteren.

Denkt u bij een berg ook aan een min of meer piramidevormige rotsmassa? Dan hebt u het mis, althans in twee derde van de gevallen.

De lichaamstemperatuur van de koningsvis (Lampris guttatus) is constant hoger dan die van het water waarin hij zwemt.

De Buienradar. Wie gebruikt de populaire online weervoorspeller niet bij het plannen van een fietstochtje, barbecue of een uitje naar zee. Hoe betrouwbaar zijn de weersvoorspellingen?

Vinvissen eten plankton door enorme hoeveelheden water in hun mond te nemen. Daarvoor hebben ze bijzondere, elastische zenuwen, zo blijkt nu.

Onze planeet warmt op, en het valt te verwachten dat heel wat dieren en planten dat niet zo prettig zullen vinden. Dat geldt zeker voor organismen die niet zomaar kunnen verhuizen naar waar het frisser is.

Gevoelszenuwen in de vleugels helpen de vleermuis in zijn luchtacrobatie.

Minder dan 200 soorten zijn verantwoordelijk voor de helft van de koolstofopslag in het regenwoud.