Artikels in "Natuur en Milieu"

Door van kleine stukjes grond één grote lap te maken, sneuvelen er heel wat paaltjes, struiken en bomen, en dat is precies wat de klauwieren nodig hebben.

Dieren worden groter in de loop van de evolutie.

Stoffen in nectar beschermen hommels tegen parasieten.

Honden kennen het verschil tussen blije en boze mensengezichten, ook bij vreemden.

Stap 1: voeg jaarlijks acht miljoen ton plastic afval aan de oceanen toe. Klaar.

Volgens Amerikaanse en Chinese onderzoekers bevat de binnenkern van de aarde, met een straal van ongeveer 1.200 kilometer, nog een kern.

De Nederlandse regering heeft besloten om de gaswinning in de provincie Groningen tijdelijk terug te schroeven. Gaswinning veroorzaakt er jaarlijks tientallen aardbevingen, waarvan de kracht in theorie kan oplopen tot 5,0 op de schaal van Richter.

Een Nederlandse chimpansee die verhuisde naar een Schotse dierentuin, paste zijn taalgebruik aan dat van zijn nieuwe vrienden aan.

Ook met een relatief eenvoudige consumentencamera kan je snel, gemakkelijk en voor een tiende van de prijs microfoto’s genereren, zo bewezen Belgische wetenschappers.

De stad Gent wil als eerste in Vlaanderen een natuurbegraafplaats inrichten. Wat is er zo bijzonder aan een laatste rustplaats tussen het groen?

Het Koninklijk Meteorologisch Instituut (KMI) is op zoek naar vrijwilligers die 'op onweer jagen'.

IJskappen en gletsjers bevatten koolstofvoorraden die als gevolg van de klimaatverandering met een hogere snelheid in zee terecht komen.

In museumcollecties wachten nog onbestudeerde soorten op ontdekking.

Indiase ganzen volgen het reliëf in het landschap tijdens hun jaarlijkse trek.

Deze 24 grafieken tonen de enorme impact van menselijke activiteit op onze planeet. Vanaf 1950 gaat het heel hard.

Na jaren rondzwemmen keren zeeschildpadden steevast terug naar hun geboortestrand om er te nestelen. Daarom memoriseren ze als babyschildpadje de magnetische vingerafdruk van hun heimat.

Met behulp van een onbemand duikbootje verkennen Deense wetenschappers gebieden onder het zuidpoolijs die zelfs voor gespecialiseerde duikers onbereikbaar zijn.

Skiën verhoogt het risico op drinkwatertekorten en aardverschuivingen, en verandert een bloemrijke alpenwei in een desolaat maanlandschap. Moeten de latten de kast in?

De Groenlandse walvis is het oudste zoogdier ter wereld. Nu zijn genoom is ontrafeld, kunnen we onderzoeken hoe dat komt.

Voor het eerst hebben biologen een kikkersoort ontdekt die geen eitjes legt, maar meteen de kikkervisjes baart. Een unieke eigenschap onder de 6.000 kikkersoorten wereldwijd.

De genetische schakelaars achter het ontstaan van vinnen vertonen grote overeenkomsten met de genen die de vorming van handen sturen.

Kwellende slachtmethoden, maar ook ziekteverspreiding en andere ecologische gevaren maken strikte regelgeving van de handel in kikkerbilletjes noodzakelijk.

Op ongeveer een derde van het Europese grondgebied komt minstens één grote roofdiersoort voor.

Trekvogels verlaten hun broedgebied ruim 24 uur voor een tornado toeslaat.