Artikels in "Natuur en Milieu"

Door het slinkende poolijs zoeken hongerige ijsberen hun toevlucht tot eieren, ontdekten Nederlandse biologen. Maar dat beïnvloedt de vogelpopulatie in het noordpoolgebied.

Een paddenstoelensoort uit Brazilië geeft licht in het donker. Dat trekt insecten aan, zo stelden wetenschappers vast, en daar vaart de schimmel zelf wel bij.

Wanneer begon de mens de aarde ingrijpend te veranderen? Britse wetenschappers stellen twee data voor: 1610 en 1964.

Gentenaars die klimop hebben staan in de tuin, of met een snoeischaar het park in willen, kunnen vijf bladeren doneren aan een artistiek-wetenschappelijk project rond fijn stof.

Uit grootschalig onderzoek bij 206 spinnensoorten kwamen zeven chemische verbindingen tevoorschijn die mensen met chronische pijn verlichting kunnen bieden.

Na tien jaar gericht kweken dragen varkens gemiddeld twee tepels extra. Varkens zijn niet de enige dieren die naar onze goesting worden aangepast. Fijn voor onze portemonnee, maar niet altijd voor de dieren.

Door van kleine stukjes grond één grote lap te maken, sneuvelen er heel wat paaltjes, struiken en bomen, en dat is precies wat de klauwieren nodig hebben.

Dieren worden groter in de loop van de evolutie.

Stoffen in nectar beschermen hommels tegen parasieten.

Honden kennen het verschil tussen blije en boze mensengezichten, ook bij vreemden.

Stap 1: voeg jaarlijks acht miljoen ton plastic afval aan de oceanen toe. Klaar.

Volgens Amerikaanse en Chinese onderzoekers bevat de binnenkern van de aarde, met een straal van ongeveer 1.200 kilometer, nog een kern.

De Nederlandse regering heeft besloten om de gaswinning in de provincie Groningen tijdelijk terug te schroeven. Gaswinning veroorzaakt er jaarlijks tientallen aardbevingen, waarvan de kracht in theorie kan oplopen tot 5,0 op de schaal van Richter.

Een Nederlandse chimpansee die verhuisde naar een Schotse dierentuin, paste zijn taalgebruik aan dat van zijn nieuwe vrienden aan.

Ook met een relatief eenvoudige consumentencamera kan je snel, gemakkelijk en voor een tiende van de prijs microfoto’s genereren, zo bewezen Belgische wetenschappers.

De stad Gent wil als eerste in Vlaanderen een natuurbegraafplaats inrichten. Wat is er zo bijzonder aan een laatste rustplaats tussen het groen?

Het Koninklijk Meteorologisch Instituut (KMI) is op zoek naar vrijwilligers die 'op onweer jagen'.

IJskappen en gletsjers bevatten koolstofvoorraden die als gevolg van de klimaatverandering met een hogere snelheid in zee terecht komen.

In museumcollecties wachten nog onbestudeerde soorten op ontdekking.

Indiase ganzen volgen het reliëf in het landschap tijdens hun jaarlijkse trek.

Deze 24 grafieken tonen de enorme impact van menselijke activiteit op onze planeet. Vanaf 1950 gaat het heel hard.

Na jaren rondzwemmen keren zeeschildpadden steevast terug naar hun geboortestrand om er te nestelen. Daarom memoriseren ze als babyschildpadje de magnetische vingerafdruk van hun heimat.

Met behulp van een onbemand duikbootje verkennen Deense wetenschappers gebieden onder het zuidpoolijs die zelfs voor gespecialiseerde duikers onbereikbaar zijn.

Skiën verhoogt het risico op drinkwatertekorten en aardverschuivingen, en verandert een bloemrijke alpenwei in een desolaat maanlandschap. Moeten de latten de kast in?