Artikels in "Natuur- en wiskunde"

Natuurkundigen van de universiteit van Wisconsin-Madison hebben een manier bedacht om energierijke deeltjes uit de ruimte te detecteren met behulp van een smartphone.

Voor het eerst heeft een vrouw een Fields-medaille gewonnen, de belangrijkste onderscheiding voor wiskundigen, ook wel 'Nobelprijs voor Wiskunde' genoemd.

Voor het eerst zijn natuurkundigen erin geslaagd om de elektrische lading van een antiwaterstofatoom te bepalen.

’s Werelds eerste wolkenkrabber met windturbines had 14 procent meer energie kunnen opwekken. De gebouwenontwerpers hadden het Bahrain World Trade Center alleen een halve slag moeten draaien.

Jonas De Vylder

Bij de verkiezingen van 25 mei kiezen de Belgen voor de Kamer, maar niet meer voor de Senaat. Gevolg: extra winst voor de grote partijen en verlies voor de kleintjes. Dat blijkt uit een wiskundige simulatie in Eos.

MRI, PET, SPECT. Met medische scanners worden levens gered. Achter die krachtige toestellen zit even krachtige en complexe wiskunde. Harrison Barrett leverde sinds begin jaren zeventig het fundamentele denkwerk voor de radiologie.

Vrijdag 14 maart is het weer pi-dag. En ook dit jaar gaat deze wiskundige feestdag niet onopgemerkt voorbij dankzij wiskundige Dirk Huylebrouck, alias ‘Professor Pi’.

Vanaf 1 maart moeten alle Belgen verplicht ritsen. Waarom is laat invoegen beter? Netwerkingenieur Wouter Rogiest (UGent), gespecialiseerd in wachtlijntheorie, laat er zijn licht over schijnen. Moeder, waarom ritsen wij?

Een team geofysici heeft achterhaald waarom rivierkiezels klein en rond zijn. Hun bevinding kan ons misschien iets bijleren over de oude rivieren op Mars.

Voor het eerst dateerden fysici een schilderij aan de hand van de ‘bomb peak’-curve: een koolstofpiek rond 1960, veroorzaakt door massaal veel kernproeven.

De Britse oorlogsheld en computerpionier Alan Turing heeft alsnog postuum eerherstel gekregen. In 1952 werd hij veroordeeld tot chemische castratie voor zijn homoseksualiteit.

Het resultaat van de Lotto-trekking wordt bepaald door zeven genummerde balletjes, die telkens volgens dezelfde procedure in draaiende trommels vallen. Maar een wiskundige berekening levert resultaten op die twijfel doen zaaien. Is het Lotto-mechanisme wel perfect willekeurig?

Eos-medewerker Senne Starckx trok naar Stockholm om met te zien hoe voor het eerst in de geschiedenis een Belg de Nobelprijs voor Natuurkunde mocht ontvangen. Maar wat een onvergetelijke persreis had moeten worden, liep af op een sisser.

Het afschaffen van de giscorrectie maakt examens met meerkeuzevragen niet eerlijker. Dat rekenden Thomas Demoor en professor Joris Walraevens voor ons uit.

François Englert heeft als eerste Belg ooit de Nobelprijs voor Fysica ontvangen. Hij kreeg de medaille samen met de Brit Peter Higgs tijdens een ceremonie in de Zweedse hoofdstad Stockholm.
Joris Walraevens

Giscorrectie als verbetermethode vervangen door 'standard setting' maakt meerkeuze-examens niet eerlijker, rekenden doctoraalstudent Thomas Demoor en prof. Joris Walraevens van Universiteit Gent uit op de Eos-website.

De hoogenergetische deeltjes kunnen meer vertellen over zwarte gaten, supernova’s of de oerknal.

Eos werd deze week rondgeleid in de Large Hadron Collider (LHC) en vernam wat het CERN nog van plan is met het toestel dat een van de grootste wetenschappelijke ontdekkingen ooit voortbracht.

Cybercriminaliteit bestrijden met digitale watermerken of historische schilderijen analyseren op de computer: de specialisaties van Ann Dooms (VUB) en haar team zijn breed uitgewaaierd. Dooms is genomineerd voor de Gouden Pipet van Eos.

Bij zes maanden oude baby’s kun je al voorspellen of ze in de kleuterklas goed zullen zijn in wiskunde.

Interview met de Blegische Nobelprijswinnaar Natuurkunde.

De Belg François Englert heeft samen met Peter Higgs de Nobelprijs voor Natuurkunde gekregen voor de voorspelling van het Higgs-deeltje.

Belgisch theoreticus François Englert heeft samen met Peter Higgs de Nobelprijs voor Natuurkunde gekregen voor de voorspelling van het Higgs-deeltje. Dit is een interview met de Belgische fysicus uit 2012, net voor de bevestiging van het deeltje aan het CERN.

Hoe kleine groepen mensen evolueren naar grote complex gestructureerde samenlevingen kun je wiskundig voorspellen, blijkt uit een Brits-Amerikaanse studie.