Artikels in "Natuur- en wiskunde"

Metamaterialen zijn kunstmatige materialen met ongewone – zeg gerust: bizarre – elektromagnetische eigenschappen. Ze kunnen namelijk lichtstralen ombuigen en een andere richting op sturen. Vincent Ginis ontwierp een metamateriaal dat deeltjesversnellers aanzienlijk gevoeliger maakt.

We kunnen dingen doen afkoelen door te blazen. Maar uitgeademde lucht is toch warm? Hoe zit dat?

Aan de festivaltoog is de bedieningsvolgorde chaotisch en willekeurig. Gents onderzoek wijst uit dat die willekeur de festivalganger in sommige gevallen gewoon sneller aan bier helpt.

Tijdens een recent bezoek aan ‘National Gallery of Art’ in Washington merkte de Nederlander Rinus Roelofs dat de wieken op Rembrandts schilderij ‘De Molen’ fout staan; een wiskundig argument dat dit geen échte Rembrandt is?

De deeltjes zouden de rol van elektronen kunnen overnemen en hypersnelle elektronische circuits mogelijk maken – interessant voor kwantumcomputers.

Wiskundigen Paul Igodt en Frank De Clerck, het duo achter de Vlaamse Wiskunde Olympiade, winnen dit jaar de loopbaanprijs wetenschapscommunicatie.

Wiskundigen Paul Levrie en Rudi Penne dagen ons uit om enkele wiskundige breinbrekers te kraken. Vind jij het correcte antwoord?

Wiskundigen Paul Levri en Rudi Penne daagden ons uit om deze wiskundige breinbrekers te kraken. Dit zijn de oplossingen.

De meeste wetenschappers zijn het erover eens dat de theorie een van de meest geniale en elegante beschrijvingen is die de natuurkunde ooit heeft gekend.

De Abelprijs, de 'Nobelprijs' voor de wiskunde, gaat dit jaar naar de Amerikaanse wiskundige John Nash Jr. en de Canadees Louis Nirenberg.

Zaterdag 14 maart om 9 uur 26 en 53 seconden beleven wiskundefans het meest perfecte pi-moment van hun leven.

Botsingsenergieën tot 13 TeV geven de fysici in Genève uitzicht op de detectie van een hele rist nieuwe deeltjes. Mogelijk licht hun vondst een tipje van de sluier over donkere materie.

Wiskundige formule verklaart succes van moderne en eeuwenoude steden.

ANP

De deeltjesversneller Large Hadron Collider (LHC) in Zwitserland zal als het meezit dit jaar een nieuw en zeer bijzonder deeltje vinden.

De film The Imitation Game brengt het levensverhaal van Alan Turing. De Britse wiskundige was een oorlogsheld, maar stierf eenzaam nadat hij werd veroordeeld voor zijn homoseksualiteit.

Hoe verspreidt een infectieziekte zoals ebola zich in een populatie? Philippe Beutels en Niel Hens maken wiskundige modellen van infectieziekten en helpen op die manier de bevoegde instanties de juiste inschattingen te maken.

Paul Levrie en Rudi Penne zijn door de bezoekers van de Eos-website verkozen tot beste wetenschapscommunicatoren van 2014.

Moleculen in vloeibare alcohol zijn niet willekeurig ten opzichte van elkaar georiënteerd.

De Nobelprijs voor Natuurkunde gaat dit jaar naar de Japanners Isamu Akasaki en Hiroshi Amano en de Amerikaan Shuji Nakamura. Zij krijgen de prijs voor het uitvinden van een nieuwe milieuvriendelijke lichtbron, de led-lamp.

Natuurkundigen van de universiteit van Wisconsin-Madison hebben een manier bedacht om energierijke deeltjes uit de ruimte te detecteren met behulp van een smartphone.

Voor het eerst heeft een vrouw een Fields-medaille gewonnen, de belangrijkste onderscheiding voor wiskundigen, ook wel 'Nobelprijs voor Wiskunde' genoemd.

Voor het eerst zijn natuurkundigen erin geslaagd om de elektrische lading van een antiwaterstofatoom te bepalen.

’s Werelds eerste wolkenkrabber met windturbines had 14 procent meer energie kunnen opwekken. De gebouwenontwerpers hadden het Bahrain World Trade Center alleen een halve slag moeten draaien.

Jonas De Vylder

Bij de verkiezingen van 25 mei kiezen de Belgen voor de Kamer, maar niet meer voor de Senaat. Gevolg: extra winst voor de grote partijen en verlies voor de kleintjes. Dat blijkt uit een wiskundige simulatie in Eos.