Artikels in "Natuur- en wiskunde"

Dit jaar gaat de onderscheiding naar drie Britse natuurkundigen die de sleutel vonden tot het begrijpen van onder meer supergeleiding. Via een omweg langs de hogere wiskunde ontdekten en beschreven ze de eigenschappen van exotische structuren die zich gedragen als materie in 2D.

China lanceerde dinsdag een kunstmaan met een heel bijzondere missie.

Google, Microsoft, Intel, de Chinese overheid: allemaal investeren ze fors in de ontwikkeling van een kwantumcomputer. Anton Zeilinger, een van de grondleggers van dit domein, interesseert het niet. ‘Ik wil vrij zijn en de fundamenten van de kwantumfysica onderzoeken.’

In verschillende labs speuren fysici naarstig naar het steriele neutrino, voorlopig zonder enig resultaat. Ook de gigantische IceCube-detector op de Zuidpool kon niets vinden.

In grafeen – zeg maar ‘kippengaas’ van één atoom dik dat volledig uit koolstofatomen is opgebouwd – kan met de hulp van staafvormige bacteriën een keurig rimpelpatroon worden aangebracht.

Aan de festivaltoog is de bedieningsvolgorde chaotisch en willekeurig. Gents onderzoek wijst uit dat die willekeur de festivalganger in sommige gevallen gewoon sneller aan bier helpt.

Het is een van die kleine dagelijkse frustraties: hoe krijg je dat laatste restje shampoo, handzeep of afwasmiddel uit de fles?

Een wiskundig model kan het ontstaan van brandwondlittekens nabootsen. Doel is om nauwkeurig te voorspellen hoe een wond gaat genezen, zodat het ontstaan van brandwondlittekens kan worden geminimaliseerd.

Een nieuwe materiaal combineert de beste eigenschappen van gloeilamp en laser.

Vloeistofdruppels op een vast maar zacht oppervlak, gaan de interactie aan via het ‘omgekeerde Cheerios effect’, dat zodanig is te besturen dat de druppels samensmelten of juist van elkaar af bewegen.

De recent ontdekte chemische elementen 113, 115, 117 en 118 kregen een naam.

Als licht invalt op materie ondervindt die laatste een ‘optische kracht’. Fysici van de VUB en Harvard hebben een methode ontwikkeld om die kracht in vloeistofstoffen met de kleinst mogelijke precisie te meten.

Wiskundefans mogen dit jaar naast pi-dag, op 14/03, nog een feestdag vieren: vierkantswortel-dag, op 04/04/16.

Gustaaf Van Tendeloo onderzoekt het aller-allerkleinste, atomen, maar verliest nooit het grotere plaatje uit het oog: een duurzame economie. Een internationale jury bekroont zijn onderzoek met een FWO- Excellentieprijs.

Wetenschappers van de LIGO en Virgo-experimenten hebben het bestaan van zwaartekrachtsgolven, die honderd jaar geleden door Albert Einstein werden voorspeld, bevestigd.

Wetenschappers hebben zwaartekrachtsgolven waargenomen. Maar wat zijn die rimpelingen in de ruimtetijd eigenlijk?

Fysicus en Eos-pipet finalist Vincent Ginis (VUB) heeft een techniek ontdekt om licht te vertragen.

Waarom het dartbord eruit ziet zoals ie eruit ziet en hoe slechte spelers beter kunnen presteren.

Het jaar 2016 is goed begonnen voor scheikundigen en natuurkundigen.

In de afgelopen honderd jaar hebben Einsteins ideeën onze wereld onomkeerbaar veranderd. Het is bijna onvoorstelbaar dat één enkele mens alleen door na te denken zoveel impact kan hebben.

Wetenschappers van de TU Delft hebben aangetoond dat de 'spookachtige invloed op afstand', die Einstein weigerde te aanvaarden, echt bestaat.

Metamaterialen zijn kunstmatige materialen met ongewone – zeg gerust: bizarre – elektromagnetische eigenschappen. Ze kunnen namelijk lichtstralen ombuigen en een andere richting op sturen. Vincent Ginis ontwierp een metamateriaal dat deeltjesversnellers aanzienlijk gevoeliger maakt.

We kunnen dingen doen afkoelen door te blazen. Maar uitgeademde lucht is toch warm? Hoe zit dat?

Tijdens een recent bezoek aan ‘National Gallery of Art’ in Washington merkte de Nederlander Rinus Roelofs dat de wieken op Rembrandts schilderij ‘De Molen’ fout staan; een wiskundig argument dat dit geen échte Rembrandt is?