Artikels in "Onderzoek"

ANP

De deeltjesversneller Large Hadron Collider (LHC) in Zwitserland zal als het meezit dit jaar een nieuw en zeer bijzonder deeltje vinden.

Opgelet: wie in de toekomst nog plezier wil beleven aan Waar is Wally?, mag dit artikel niet lezen.

Mandipropamid, een middel tegen onder andere schimmels en aardappelziekte kan gemodificeerde planten langere tijd doen overleven zonder extra vocht.

Peter Claes ontwikkelde een revolutionaire techniek om gezichten te ‘voorspellen’ op basis van genetisch materiaal. Eos sprak met de Leuvense ingenieur.

Na een terugblik op 2014 is het nu tijd voor een pronostiekje van wat de wetenschap ons in 2015 kan leren.

Met de prijs beloont Eos de beste scriptie in de exacte wetenschappen. De jury viel dit jaar voor ingenieur Robin Verschueren (KU Leuven) en zijn onderzoek naar zelfrijdende racewagens.

Een overzicht van de gebeurtenissen en realisaties die het wetenschapsnieuws van 2014 kleurden?

De bacteriepopulaties die in iemands schaamhaar leven, kunnen dienen om daders van een seksueel geweldsdelict op te sporen.

Die conclusie rolde uit de grootste studie ooit naar de link tussen DNA en seksuele oriëntatie in mannen. In hoeverre weten we nu hoe seksuele oriëntatie tot stand komt?

Hoe verspreidt een infectieziekte zoals ebola zich in een populatie? Philippe Beutels en Niel Hens maken wiskundige modellen van infectieziekten en helpen op die manier de bevoegde instanties de juiste inschattingen te maken.

Chinese onderzoekers hebben achterhaald dat een mutatie van cucurbitacine-moleculen zorgde voor de swicht van bitter naar zoet.

Muizen zijn geen mensen, maar genetisch lijken we op elkaar. Nieuw grootschalig onderzoekt belicht gelijkenissen en verschillen met ons favoriete proefdier.

Op 11 december reikt Eos de Eos Pipet uit, een bekroning voor de jonge wetenschapper die de opmerkelijkste wetenschappelijke prestatie van het voorbije jaar leverde. Maak kennis met de vijf laureaten en stem voor uw favoriet.

In de lente van 2014 plaatsten meer dan duizend Antwerpenaars een aardbeiplantje op hun vensterbank. Jelle Hofman maakte op basis van de hoeveelheid fijn stof in en op de blaadjes een gedetailleerde kaart van de Antwerpse luchtkwaliteit.

ANP

Michel Robles

De 20-jarige Nederlandse student Boyan Slat ontving deze week de VN-milieuprijs voor zijn project The Ocean Cleanup. Eos sprak met de jongste winnaar ooit.

Paul Levrie en Rudi Penne zijn door de bezoekers van de Eos-website verkozen tot beste wetenschapscommunicatoren van 2014.

Moleculen in vloeibare alcohol zijn niet willekeurig ten opzichte van elkaar georiënteerd.

In de periode tussen het ontstaan van complexe cellen, zo'n twee miljard jaar geleden, en de explosieve toename van de diversiteit aan meercellige dieren, gebeurde er niet veel. Dat komt door een gebrek aan zuurstof, zo blijkt uit onderzoek op chroom in oude gesteenten.

De familie van de filovirussen, waartoe ook het ebolavirus behoort, ontstond 16 à 23 miljoen jaar geleden.

Een lamp die werkt als een beeldbuis is nog energie-efficiënter dan een LED.

De Nobelprijs voor Natuurkunde gaat dit jaar naar de Japanners Isamu Akasaki en Hiroshi Amano en de Amerikaan Shuji Nakamura. Zij krijgen de prijs voor het uitvinden van een nieuwe milieuvriendelijke lichtbron, de led-lamp.

De verspreiding van hiv wereldwijd heeft vrijwel zeker haar oorsprong in Kinshasa, de hoofdstad van de voormalige Belgische kolonie Congo.

Alvorens wetenschappers de Indische Oceaan kunnen afzoeken naar de verdwenen Boeing 777 van Malaysia Airlines, moeten ze eerst een groot gebied van de oceaanbodem in kaart brengen. Op die manier ontdekten ze talloze voorheen onbekende onderzeese bergen.

Afwisselingen in de chemische samenstelling van grondwater waarschuwen mogelijk voor een komende aardbeving.