Artikels in "Onderzoek"

KU Leuven-onderzoekers toveren afvalstoffen uit de hout- en papierindustrie om tot nieuwe bouwstoffen.

De Large Hadron Collider in Genève is opnieuw actief. Doorheen de beroemde, 27 kilometer lange deeltjesversneller vliegen weer protonen aan bijna de lichtsnelheid.

Afgelopen weekend overleed de beroemde wiskundige John Nash (86). Enkele jaren geleden ontving hij een eredoctoraat van de UAntwerpen, en Eos was daarbij.

Spinnen besproeien met water dat grafeen bevat, is genoeg om hun web sterker te maken.

Gisteren waren deze wolken te zien. Heeft u zich ooit afgevraagd hoe ze ontstaan? Onze weerman Tom Elegeert legt het uit.

De Buienradar. Wie gebruikt de populaire online weervoorspeller niet bij het plannen van een fietstochtje, barbecue of een uitje naar zee. Hoe betrouwbaar zijn de weersvoorspellingen?

Dat hiphop anno 1991 de allergrootste kentering inluidde, en The Beatles en The Rolling Stones toch niet zo revolutionair waren als gedacht.

Onder een grote, droge vallei op Antarctica zit een grote hoeveelheid microbieel zout water verscholen. Dat blijkt uit elektromagnetisch helikopteronderzoek.

De beruchte supervulkaan onder het Amerikaanse Yellowstone-park wordt ‘gevoed’ door een enorm magmareservoir, dertig kilometer onder de grond.

Chinese wetenschappers hebben gedaan wat weinig andere onderzoekers omwille van ethische bezwaren durven: menselijke embryo’s genetisch modificeren.

De meeste wetenschappers zijn het erover eens dat de theorie een van de meest geniale en elegante beschrijvingen is die de natuurkunde ooit heeft gekend.

Ook in wetenschapsland slaan ze vandaag enkele aprilvissen aan de haak. De leukste op een rij.

Meisjes en jongens starten in gelijke aantallen, maar bij zwangerschap van een meisje is het risico op een miskraam groter.

Wetenschappers hebben een manier ontdekt om, met behulp van een virus dat voorkomt op tabaksbladeren, water tot drie keer sneller te koken.

De Abelprijs, de 'Nobelprijs' voor de wiskunde, gaat dit jaar naar de Amerikaanse wiskundige John Nash Jr. en de Canadees Louis Nirenberg.

Dankzij inktvissen kunnen soldaten ook onzichtbaar worden voor infraroodcamera’s.

Arnout Jaspers

De getalsmatige grens voor wat ‘significant’ is, vormt maar al te vaak het alibi om ondermaats onderzoek te rechtvaardigen. En juist zulke studies pikken de media gretig op.

Zaterdag 14 maart om 9 uur 26 en 53 seconden beleven wiskundefans het meest perfecte pi-moment van hun leven.

Botsingsenergieën tot 13 TeV geven de fysici in Genève uitzicht op de detectie van een hele rist nieuwe deeltjes. Mogelijk licht hun vondst een tipje van de sluier over donkere materie.

Meer dan 60 Europese wetenschappers en partners uit het bedrijfsleven ontvouwen in het tijdschrift Nanoscale hun stappenplan voor de toepassing van grafeen in producten voor de markt.

ANP

De deeltjesversneller Large Hadron Collider (LHC) in Zwitserland zal als het meezit dit jaar een nieuw en zeer bijzonder deeltje vinden.

Opgelet: wie in de toekomst nog plezier wil beleven aan Waar is Wally?, mag dit artikel niet lezen.

Mandipropamid, een middel tegen onder andere schimmels en aardappelziekte kan gemodificeerde planten langere tijd doen overleven zonder extra vocht.

Peter Claes ontwikkelde een revolutionaire techniek om gezichten te ‘voorspellen’ op basis van genetisch materiaal. Eos sprak met de Leuvense ingenieur.