Artikels in "Onderzoek"

De Nobelprijs voor Natuurkunde gaat dit jaar naar de Japanners Isamu Akasaki en Hiroshi Amano en de Amerikaan Shuji Nakamura. Zij krijgen de prijs voor het uitvinden van een nieuwe milieuvriendelijke lichtbron, de led-lamp.

De verspreiding van hiv wereldwijd heeft vrijwel zeker haar oorsprong in Kinshasa, de hoofdstad van de voormalige Belgische kolonie Congo.

Alvorens wetenschappers de Indische Oceaan kunnen afzoeken naar de verdwenen Boeing 777 van Malaysia Airlines, moeten ze eerst een groot gebied van de oceaanbodem in kaart brengen. Op die manier ontdekten ze talloze voorheen onbekende onderzeese bergen.

Afwisselingen in de chemische samenstelling van grondwater waarschuwen mogelijk voor een komende aardbeving.

Vannacht werden naar jaarlijkse gewoonte de Ig Nobelprijzen uitgereikt, de alternatieve Nobelprijzen voor wetenschappelijk onderzoek met een ernstige hoek af.

Sinds hun domesticatie 1.400 jaar geleden zijn tamme konijnen niet meer bang voor mensen. Hoe uit die omslag in gedrag zich in het DNA? Nieuw onderzoek geeft antwoorden op de genetische vragen rondom domesticatie.

Voor het eerst slaagden onderzoekers erin om beschadigd DNA van gist te herstellen met natuurlijk RNA. Een doorbraak die van belang kan zijn voor genetische aandoeningen bij mensen.

Amerikaanse onderzoekers werken aan software die valse wetenschappelijke papers moet herkennen. Verdacht taalgebruik is de verklikker van dienst.

Om weer helemaal mee te zijn met het recente wetenschapsnieuws lijsten we voor u de meest gelezen websitestukken van deze zomer op.

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, hebben negatieve onderzoeksresultaten net zoveel kans op publicatie als positieve.

Dertig jaar geleden ontdekte geneticus Alec Jeffreys een methode om personen van elkaar te onderscheiden op basis van hun DNA. Met deze genetische vingerafdruk is ieder mens op aarde te identificeren.

IBM heeft hersencircuits op een chip nagebouwd. De chip probeert informatie te verwerken zoals dieren dat doen.

Bacteriën kunnen helpen om olie van binnenuit af te breken.

Tomatenplanten die in een kas worden geteeld, kunnen niet zonder nachtrust. Nochtans zijn bepaalde wilde soorten wél bestand tegen continu licht. Kruisingen kunnen hoogproductieve tomatenrassen opleveren.

Honingsoorten bestaan in 96 aroma’s. Naast banaan, kers en eucalyptus heb je ook meer exotische smaaktinten zoals tabak, paddestoel en zelfs kattenpis.

Door bij een dode muis een detergent in te spuiten, hebben Amerikaanse onderzoekers het volledige lichaam doorzichtig gemaakt.

In Canadese mijnen is drie kilometer diep miljarden jaren oud water gevonden. De levenskrachtigheid ervan maakt buitenaards leven een stuk waarschijnlijker.

Het mineraal zirkoon, dat aanwezig is in stollingsgesteente, kan informatie bevatten over toekomstige vulkaanuitbarstingen.

Met hun experiment hopen wetenschappers te ontdekken hoe materie zich gedraagt in het binnenste van reuzenplaneten.

Het genoom van vrienden vertoont opvallende overeenkomsten.

Enkel Tibetanen weten te overleven op hoogtes tot ruim boven de 4.000 meter. Het gen dat die eigenschap mogelijk maakt, is afkomstig van de Homo denisova, zo blijkt.

Annemieke van Roekel

Een daarvoor uitgerust schip ligt in Spanje op die operatie te wachten.

Enzymen uit schimmels moeten de productie van shampoo, parfum en andere cosmetica groener maken.

Omwille van de wollen vacht heeft het dier enkele unieke genen.