Artikels in "Onderzoek"

Ook in wetenschapsland slaan ze vandaag enkele aprilvissen aan de haak. De leukste op een rij.

Meisjes en jongens starten in gelijke aantallen, maar bij zwangerschap van een meisje is het risico op een miskraam groter.

Wetenschappers hebben een manier ontdekt om, met behulp van een virus dat voorkomt op tabaksbladeren, water tot drie keer sneller te koken.

De Abelprijs, de 'Nobelprijs' voor de wiskunde, gaat dit jaar naar de Amerikaanse wiskundige John Nash Jr. en de Canadees Louis Nirenberg.

Dankzij inktvissen kunnen soldaten ook onzichtbaar worden voor infraroodcamera’s.

Arnout Jaspers

De getalsmatige grens voor wat ‘significant’ is, vormt maar al te vaak het alibi om ondermaats onderzoek te rechtvaardigen. En juist zulke studies pikken de media gretig op.

Zaterdag 14 maart om 9 uur 26 en 53 seconden beleven wiskundefans het meest perfecte pi-moment van hun leven.

Botsingsenergieën tot 13 TeV geven de fysici in Genève uitzicht op de detectie van een hele rist nieuwe deeltjes. Mogelijk licht hun vondst een tipje van de sluier over donkere materie.

Meer dan 60 Europese wetenschappers en partners uit het bedrijfsleven ontvouwen in het tijdschrift Nanoscale hun stappenplan voor de toepassing van grafeen in producten voor de markt.

ANP

De deeltjesversneller Large Hadron Collider (LHC) in Zwitserland zal als het meezit dit jaar een nieuw en zeer bijzonder deeltje vinden.

Opgelet: wie in de toekomst nog plezier wil beleven aan Waar is Wally?, mag dit artikel niet lezen.

Mandipropamid, een middel tegen onder andere schimmels en aardappelziekte kan gemodificeerde planten langere tijd doen overleven zonder extra vocht.

Peter Claes ontwikkelde een revolutionaire techniek om gezichten te ‘voorspellen’ op basis van genetisch materiaal. Eos sprak met de Leuvense ingenieur.

Na een terugblik op 2014 is het nu tijd voor een pronostiekje van wat de wetenschap ons in 2015 kan leren.

Met de prijs beloont Eos de beste scriptie in de exacte wetenschappen. De jury viel dit jaar voor ingenieur Robin Verschueren (KU Leuven) en zijn onderzoek naar zelfrijdende racewagens.

Een overzicht van de gebeurtenissen en realisaties die het wetenschapsnieuws van 2014 kleurden?

De bacteriepopulaties die in iemands schaamhaar leven, kunnen dienen om daders van een seksueel geweldsdelict op te sporen.

Die conclusie rolde uit de grootste studie ooit naar de link tussen DNA en seksuele oriëntatie in mannen. In hoeverre weten we nu hoe seksuele oriëntatie tot stand komt?

Hoe verspreidt een infectieziekte zoals ebola zich in een populatie? Philippe Beutels en Niel Hens maken wiskundige modellen van infectieziekten en helpen op die manier de bevoegde instanties de juiste inschattingen te maken.

Chinese onderzoekers hebben achterhaald dat een mutatie van cucurbitacine-moleculen zorgde voor de swicht van bitter naar zoet.

Muizen zijn geen mensen, maar genetisch lijken we op elkaar. Nieuw grootschalig onderzoekt belicht gelijkenissen en verschillen met ons favoriete proefdier.

Op 11 december reikt Eos de Eos Pipet uit, een bekroning voor de jonge wetenschapper die de opmerkelijkste wetenschappelijke prestatie van het voorbije jaar leverde. Maak kennis met de vijf laureaten en stem voor uw favoriet.

In de lente van 2014 plaatsten meer dan duizend Antwerpenaars een aardbeiplantje op hun vensterbank. Jelle Hofman maakte op basis van de hoeveelheid fijn stof in en op de blaadjes een gedetailleerde kaart van de Antwerpse luchtkwaliteit.

ANP

Michel Robles

De 20-jarige Nederlandse student Boyan Slat ontving deze week de VN-milieuprijs voor zijn project The Ocean Cleanup. Eos sprak met de jongste winnaar ooit.