Artikels in "Psychologie"

Een internationaal team van onderzoekers heeft honderd recente psychologische studies opnieuw uitgevoerd. Meer dan de helft van die replicaties leverde andere resultaten op.

The Conversation

Wat je vrienden zeggen en doen is belangrijk als je een tiener bent. Maar reikt die invloed zo ver dat ze ook de mentale gezondheid van jongeren bepaalt?

Nederlandse informaticastudenten ontwikkelden het prototype van een app die psychoses moet voorkomen.

Linkshandigheid is geen handicap, en kan zelfs voordelen hebben, vooral voor mannen.

Marleen Finoulst

Meisjes en jongens maken zich soms al vanaf acht jaar zorgen over hoe hun lichaam er uitziet, wat een risico inhoudt voor eetstoornissen als ze ouder worden.

Britse en Duitse onderzoekers bestudeerden de persoonlijkheid van tweehonderd 26-jarige proefpersonen die veel te vroeg waren geboren en/of met een heel laag gewicht ter wereld kwamen.

De vorm en de grootte van de hersenen bepalen of iemand veel last heeft van ‘oorwurmen’.

Wat zijn de mentale vereisten waaraan een topwielrenner moet voldoen?

De unieke dynamiek van het internet maakt het pestkoppen bijzonder makkelijk om anderen aan te vallen, te intimideren en te kwetsen. We duiken in het hoofd van de internettrol en gaan in het verweer.

Onderzoek bij ratten wijst uit dat milde stress in de jeugd ook een bruikbare ervaring kan zijn.

Marleen Finoulst

Mindfulness-therapie zou een evenwaardig alternatief zijn voor medicatie. Een terechte claim?

Het burn-outsyndroom is aan een heuse opmars bezig. Toch zijn er ook manieren om je te wapenen tegen dat vervelende gevoel van opgebrand zijn.

Stel, u kunt zes mensen redden, maar moet daarvoor één andere persoon opofferen. Kiest u voor minder slachtoffers, of laat u het lot haar werk doen?

Overwaardering maakt kinderen egocentrisch.

De pijn die gepaard gaat met een besnijdenis verhoogt mogelijk het risico op autisme.

Een computer kan iemands persoonlijkheid gemiddeld beter inschatten dan vrienden of familie.

Je kan het brein leren om angst te generaliseren.

Er verspreiden zich allerlei mythen met betrekking tot het internetgebruik. Wat is daarvan waar en wat is pure onzin?

De gevolgen van psychologische mishandeling bij kinderen moeten niet onderdoen voor de gevolgen van seksueel of fysiek misbruik.

Niet iedereen die een jointje rookt, is verslaafd. Maar bij regelmatig gebruik laten marihuana en hasj wel hun sporen na. Afkickverschijnselen, lusteloosheid en gebrek aan motivatie maken het moeilijk om ermee te kappen. De eerste belangrijke stap is: inzien dat er een probleem is.

Volgens psychologen zijn de beslissingen van voetbalscheidsrechters systematisch vertekend. Enkele factoren die de kans op een verkeerde beslissing verhogen: een luidruchtig publiek, zwarte shirts en erg grote spelers.

Hallucinaties zijn zeldzame, maar potentieel ernstige bijwerkingen van moderne antidepressiva.

Ondanks al het achtergrondlawaai kunnen we ons op een druk feest toch focussen op één stem. Verschillende breingebieden werken samen om dat mogelijk te maken.

Muizen die het MS-middel fingolimod kregen, vergaten veel sneller waar ze bang voor waren.