Artikels in "Psychologie"

Chinese onderzoekers ontwikkelden apen die zich schijnbaar autistisch gedragen.

Annahita Nezami

De aarde zien vanuit de ruimte verandert de visie van astronauten op het leven. Psychologen kunnen die ervaring gebruiken bij patiënten hier op aarde.

Nederlands onderzoek toont aan dat de verwachtingen van een patiënt met depressieve klachten en de band met de therapeut een rol spelen in de effectiviteit.

Marion Sonnenmoser

Moet u straks voor een publiek uw nieuwjaarswensen uitspreken? Misschien kunnen deze tips helpen.

Als we een moeilijke beslissing moeten maken, dan kiezen we er vaak voor om de beslissing uit te stellen tot de volgende dag, zodat we met een fris hoofd een beslissing kunnen maken.

Ruim 40 jaar geleden onderzocht psycholoog Walter Mischel wilskracht bij kinderen. Zijn ‘marshmallow-test’ legde de fundering voor het moderne onderzoek naar zelfcontrole.

Uit de resultaten blijkt bijvoorbeeld dat mannen 93 procent meer pizza eten als ze dat samen met een vrouw doen.

Welke factoren leiden ertoe dat iemand voor terrorisme kiest? Dat probeert psychologe Anne Speckhard uit te zoeken met veldwerk en empirische gegevens.

Een studie over de vrijgevigheid van religieuze kinderen doet nogal wat stof opwaaien – omwille van zijn eerder verrassende conclusie, maar ook omwille van eigenaardigheden in de methodologie.

Multitasken is nefast voor je productiviteit, en het verhoogt je risico op een burn-out. Dat zegt neuropsychiater Theo Compernolle in een interview met Psyche&Brein. De belangrijkste vragen en antwoorden op een rijtje.

Waar zit ons bewustzijn? De volgende experimenten helpen de wetenschap in haar zoektocht.

Een internationaal team van onderzoekers heeft honderd recente psychologische studies opnieuw uitgevoerd. Meer dan de helft van die replicaties leverde andere resultaten op.

The Conversation

Wat je vrienden zeggen en doen is belangrijk als je een tiener bent. Maar reikt die invloed zo ver dat ze ook de mentale gezondheid van jongeren bepaalt?

Nederlandse informaticastudenten ontwikkelden het prototype van een app die psychoses moet voorkomen.

Linkshandigheid is geen handicap, en kan zelfs voordelen hebben, vooral voor mannen.

Marleen Finoulst

Meisjes en jongens maken zich soms al vanaf acht jaar zorgen over hoe hun lichaam er uitziet, wat een risico inhoudt voor eetstoornissen als ze ouder worden.

Britse en Duitse onderzoekers bestudeerden de persoonlijkheid van tweehonderd 26-jarige proefpersonen die veel te vroeg waren geboren en/of met een heel laag gewicht ter wereld kwamen.

De vorm en de grootte van de hersenen bepalen of iemand veel last heeft van ‘oorwurmen’.

Wat zijn de mentale vereisten waaraan een topwielrenner moet voldoen?

De unieke dynamiek van het internet maakt het pestkoppen bijzonder makkelijk om anderen aan te vallen, te intimideren en te kwetsen. We duiken in het hoofd van de internettrol en gaan in het verweer.

Onderzoek bij ratten wijst uit dat milde stress in de jeugd ook een bruikbare ervaring kan zijn.

Marleen Finoulst

Mindfulness-therapie zou een evenwaardig alternatief zijn voor medicatie. Een terechte claim?

Het burn-outsyndroom is aan een heuse opmars bezig. Toch zijn er ook manieren om je te wapenen tegen dat vervelende gevoel van opgebrand zijn.

Stel, u kunt zes mensen redden, maar moet daarvoor één andere persoon opofferen. Kiest u voor minder slachtoffers, of laat u het lot haar werk doen?