Artikels in "Ruimte"

In zijn vroege jaren bevatte de planeet Mars veel grondwater dat regelmatig aan het oppervlak kwam.

Waarom komt er in ons heelal (vrijwel) uitsluitend 'gewone' materie voor en geen antimaterie? De ontdekking van een 'linskhandig' magneetveld in het heelal vormt mogelijk een aanzet tot de oplossing.

Een internationaal onderzoeksteam heeft een sterrenstelsel gevonden uit de tijd dat het heelal nog maar 5% van zijn huidige leeftijd had.

Eos-redacteur Dieter De Cleene maakte deze week een paraboolvlucht. Hij mocht een dertigtal keer zo'n twintig seconden gewichtloosheid ervaren. Een kort relaas van zijn 'ruimtevlucht'.

ANP

Astronauten die naar de planeet Mars gaan, zullen te maken krijgen met hersenschade door kosmische straling.

Een miljard jaar na de oerknal kon in compacte wolken van gas en stof al vrij snel evenveel waterdamp gevormd worden als tegenwoordig.

Een team van wetenschappers uit verschillende vakgebieden heeft, bij toeval, ontdekt dat exploderende sterren meer vertellen over de oorzaak van bliksem.

Met de lancering van Hubble Space Telescope, op vrijdag 24 april precies een kwart eeuw geleden, brak een nieuwe fase aan voor de astronomie.

Bij een onderzoek van honderdduizend sterrenstelsels zijn geen sporen gevonden van een hoogontwikkelde buitenaardse beschaving.

New Horizons heeft de eerste (vage) kleurenfoto van Pluto doorgestuurd, en in juli arriveert de ruimtesonde bij de planeet, die dan eindelijk zijn geheimen prijs moet geven.

Het internationale ruimtestation ISS krijgt een koffiemachine: de ISSpresso.

Astronomen hebben een intrigerende aanwijzing gevonden dat donkere materie niet alleen gevoelig is voor de zwaartekracht, maar ook andersoortige interacties met zichzelf aangaat.

De ontdekking bevestigt dat de omstandigheden waaruit aarde en zon zijn voortgekomen niet uniek zijn in het heelal.

Behalve een elfjaarlijkse activiteitscyclus vertoont de zon ook korter durende 'magnetische seizoenen' met een periode van iets minder dan twee jaar.

Onze naaste begeleider sleept een staart van minuscule stofdeeltjes achter zich aan.

Koolstofrijk komeetstof is vermoedelijk de oorzaak van de zeer geringe reflectiviteit van het Mercuriusoppervlak - de planeet weerkaatst maar een paar procent van het opvallende zonlicht.

Een speciaal meetinstrument aan boord van de Marswagen deed die bijzondere ontdekking

Onderzoekers van de Universiteit Antwerpen maakten gebruik van een warmtecamera om dwars door de wolken naar de zon te kijken.

Wetenschappers hopen op basis van kleuren mogelijk leven op andere planeten te ontdekken.

Vrijdagvoormiddag beleven we het sterrenkundige hoogtepunt van 2015. De maan beweegt die dag precies tussen de aarde en de zon door.

Met behulp van de Hubble-ruimtetelescoop zijn aanwijzingen gevonden dat zich onder het oppervlak van de grote Jupitermaan Ganymedes een oceaan bevindt.

Wetenschappers van het Duitse centrum voor lucht- en ruimtevaart DLR doen pogingen om in contact te komen met de zoekgeraakte komeetlander Philae.

Volgens de wetenschappers ontstaan de deeltjes waarschijnlijk op plekken waar heet, mineraalrijk water uit de rotskern van Enceladus in contact komt met koud water.

Vier miljard jaar geleden was er een primitieve oceaan op Mars die meer water bevatte dan de Noordelijke IJszee op aarde.