Artikels in "Ruimte"

De ontdekking toont aan dat deze ‘mislukte sterren’ zich nog het meest als bovenmaatse planeten gedragen.

Daarmee is een stukje van de puzzel van de chemische evolutie van de Melkweg gevonden waar al lang naar gezocht werd.

Het lijkt er op dat het geen kwestie meer is van of, maar enkel nog van wanneer we buitenaards leven ontdekken. Maar is dat zo? Hoe zeker zijn we hiervan?

Dit beeld toont een artist’s impression van het oppervlak van exoplaneet Kepler 452b – wellicht de meest ‘aardeachtige’ planeet die tot nu toe is opgespoord.

Een Russische zakenman pompt honderd miljoen euro in de zoektocht naar buitenaards leven. Aan het Amerikaanse SETI-instituut zijn wetenschappers al een halve eeuw vruchteloos op zoek naar E.T.

De opnamen zijn gemaakt door de ruimtesonde New Horizons, die afgelopen dinsdag een kort bezoek bracht aan het Pluto-stelsel.

Eddy Echternach

Alles bij elkaar verzamelt de ruimtesonde zoveel gegevens, dat het 16 maanden gaat duren voordat alles naar de aarde is overgezonden.

De ware aard van de donkere vlekken is tot nu toe een raadsel.

Na negen jaar en 4,8 miljard kilometer begint de ruimtesonde New Horizons nu eindelijk aan haar passage langs Pluto. Geeft de dwergplaneet, die ruim tachtig jaar geleden werd ontdekt, eindelijk haar geheimen prijs?

De elfjarige activiteitscyclus van de zon wordt veroorzaakt door ‘dynamo-effecten’ in twee verschillende lagen – de ene diep in de zon, de andere vlak onder het zonsoppervlak.

Volgens astrobiologen zouden er micro-organismen kunnen leven op komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko - de komeet die in detail bestudeerd wordt door de Europese ruimtesonde Rosetta.

Wetenschappers vermoeden dat deze gaten op een gelijkaardige manier ontstonden als de zinkgaten die op aarde voorkomen.

De nieuwe schatting komt uit op aantallen die tien tot honderd keer kleiner zijn dan aangenomen.

Ze konden dat doen dankzij een in Leiden gemaakt instrument.

En niet zo’n kleintje ook: hij meet bijna een halve Pluto-diameter.

NASA onderzoekt de mogelijkheid van interstellaire ruimtereizen met behulp van laseraandrijving.

Op 30 juni is het precies twintig jaar geleden dat Apollo 13 in de bioscoopzalen kwam. Maar hoe waarheidsgetrouw was de film eigenlijk?

De kleine komeetlander Philae wordt heel voorzichtig weer aan het werk gezet. Maar voordat het zover is zal de lander, die afgelopen zaterdag na zeven maanden uit zijn ‘winterslaap’ kwam, grondig worden getest.

Hoe goed hebt u het wetenschapsnieuws de voorbije zeven dagen gevolgd? Test uw kennis met de korte wekelijkse Eos Actuaquiz!

De reusachtige ring Phoebe, rond de planeet Saturnus, is nog anderhalf keer groter dan gedacht.

Waarnemingen wijzen erop dat de ruimte-tijd veel minder ‘schuimig’ is dan de meeste modellen voorspellen.

Drie muizen hebben drie maanden in het Internationaal Ruimtestation doorgebracht om te zien wat gewichtloosheid doet met hun huid.

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft negen wetenschappelijke instrumenten geselecteerd voor een toekomstige ruimtemissie naar de Jupitermaan Europa, die mogelijk micro-organismen herbergt.

De foto’s zijn detailrijker dan eerdere opnamen, maar geven geen duidelijkheid over de aard van de vlekken op het oppervlak van de dwergplaneet.