Artikels in "Sport"

Mogelijk kroont AA Gent zich vanavond tot landskampioen. Dat het zo lang duurde is opmerkelijk, want onze vaderlandse voetbalgeschiedenis begon in Gent.

Marleen Finoulst

Het plotse overlijden van voetballers Gregory Mertens en Tim Nicot na een hartstilstand wakkert de discussie over preventieve hartscreenings bij topsporters weer aan. Maar zo'n medisch onderzoek kan ook schadelijk zijn.

We bewegen wereldwijd steeds minder. Een verontrustende tendens, want de gevolgen van inactiviteit zijn immens, voor je lichaam én je brein.

De spieren verantwoordelijk voor de ademhaling hebben bij vrouwen meer zuurstof nodig dan bij mannen. Dat kan verklaren waarom mannen gemiddeld fysiek sterker zijn.

Sluit je aan bij een wandelgroep. Dat is een van de beste en makkelijkste manieren om je gezondheid te verbeteren.

Wie hardloopt voor zijn gezondheid, hoeft zich daarvoor niet in de verzuring te rennen.

1 op de 10 Vlaamse kleuters kampt met overgewicht. De hoofdoorzaak: het merendeel van de dag brengen ze zittend door en bewegen ze te weinig.

Volgens psychologen zijn de beslissingen van voetbalscheidsrechters systematisch vertekend. Enkele factoren die de kans op een verkeerde beslissing verhogen: een luidruchtig publiek, zwarte shirts en erg grote spelers.

Over voetbal hebben we allemaal wel iets te zeggen. Ook hersenonderzoekers en psychologen. Het - luchtige - lexicon van het voetbal, zoals wetenschappers het zouden schrijven.

Rond hun tachtigste krijgen veel mensen kanker, iets aan het hart of ze worden dement. Toch zijn er evengoed bejaarden die hun leven lang ‘jong’ blijven. Als de wetenschap achterhaalt hoe ze daarin slagen, krijgen gewone stervelingen misschien ook een topfitte oude dag.

Poolreiziger Dixie Dansercoer staat aan de vooravond van een nieuwe wereldrecordpoging.

Amerikaanse wetenschappers hebben een molecule geïdentificeerd die tijdens lichaamsbeweging in de spieren wordt geproduceerd en vetverbranding stimuleert.

Dat een skihelm levens redt, staat volgens artsen buiten kijf. Maar de bescherming heeft zijn grenzen.

We bewegen te weinig. Een uurtje sport per dag is dan wel goed voor de gezondheid, het zet weinig zoden aan de dijk wanneer we de overige 23 uur in de zetel hangen. De oplossing? Minder zitten.

Mama en papa waren fitter dan hun kroost wanneer zij dezelfde leeftijd hadden, blijkt uit een metastudie.

Drie keer per week actief zijn tijdens de zwangerschap stimuleert de hersenontwikkeling van de baby.

Gedopeerde atleten hebben misschien wel tien jaar, een gemiddelde topsportcarrière, voordeel van een korte steroïdenkuur.

In een ligfiets ontworpen door studenten van de TU Delft en de VU Amsterdam haalde de Nederlander een topsnelheid van maar liefst 133,78 km/u.

Ouderen die veel bewegen, hebben een hogere kwaliteit witte stof in de hersenen dan minder sportieve senioren.

De afgelopen jaren stierven verschillende voetballers uit binnen- en buitenland tijdens een wedstrijd aan een hartkwaal. Amerikaanse onderzoekers denken de oorzaak te hebben gevonden.

Iedereen heeft wel eens een gokje gewaagd, ook al weten we dat de kans op de jackpot vrijwel nihil is. Maar klinkt het niet veel beter als je invloed kan uitoefenen op de gok?

Atleten die herhaaldelijke klappen op hun hoofd te verwerken krijgen lopen een verhoogd risico op hersendegeneratie later in hun leven. Niet de klappen op zich, wel een ontspoorde immuunreactie ligt mogelijk aan de basis.

In bijna de helft van de Vlaamse sportteams wordt de kapitein niet gezien als de leider van de ploeg. Mede daardoor laten de sportieve prestaties vaak te wensen over.

Er is geen wetenschappelijk bewijs dat ozontherapie prestaties verbetert, maar toch komt de therapie in aanmerking voor de dopinglijst.