Artikels in "Sport"

Uit een kosten-batenanalyse van VITO blijkt dat fietspaden langs drukke verkeersassen zichzelf ruimschoots terugbetalen in uitgespaarde kosten voor de gezondheidszorg en economie.

Het kraakbeen in een schouder reageert anders op belasting dan dat in een knie, blijkt uit een studie bij … kangoeroes

Suikertaks? Het kan ook anders, met een subtiel duwtje in de rug. Nudging heet dat. Onderzoek in dat veld toont onder andere aan dat het aantal mensen met suikerziekte in een buurt afneemt nadat de gemeente plantsoentjes heeft aangelegd.

Marleen Finoulst

Duurlopers maken zich zorgen over hun gewrichten. Een van de meest ingebakken overtuigingen is dat hardlopen erg belastend is voor de knieën en dat deze daardoor geruïneerd worden met knieartrose als gevolg.

Rwandese atleten die in het begin van de 20ste eeuw tijdens lokale ceremonieën hun kunnen lieten zien, hadden moeiteloos de wereldtop in het Olympische hoogspringen bereikt.

Wat zijn de mentale vereisten waaraan een topwielrenner moet voldoen?

Wetenschappers pleiten in Science voor het gebruik van genderidentiteit om atletes van atleten te onderscheiden, en dus tegen de huidige geslachtstest op basis van testosteronconcentraties.

Mogelijk kroont AA Gent zich vanavond tot landskampioen. Dat het zo lang duurde is opmerkelijk, want onze vaderlandse voetbalgeschiedenis begon in Gent.

Marleen Finoulst

Het plotse overlijden van voetballers Gregory Mertens en Tim Nicot na een hartstilstand wakkert de discussie over preventieve hartscreenings bij topsporters weer aan. Maar zo'n medisch onderzoek kan ook schadelijk zijn.

We bewegen wereldwijd steeds minder. Een verontrustende tendens, want de gevolgen van inactiviteit zijn immens, voor je lichaam én je brein.

De spieren verantwoordelijk voor de ademhaling hebben bij vrouwen meer zuurstof nodig dan bij mannen. Dat kan verklaren waarom mannen gemiddeld fysiek sterker zijn.

Sluit je aan bij een wandelgroep. Dat is een van de beste en makkelijkste manieren om je gezondheid te verbeteren.

Wie hardloopt voor zijn gezondheid, hoeft zich daarvoor niet in de verzuring te rennen.

Renners beschikken over een mix van aerobe en anaerobe spieren. De verhouding bepaalt grotendeels de specialiteit.

1 op de 10 Vlaamse kleuters kampt met overgewicht. De hoofdoorzaak: het merendeel van de dag brengen ze zittend door en bewegen ze te weinig.

Volgens psychologen zijn de beslissingen van voetbalscheidsrechters systematisch vertekend. Enkele factoren die de kans op een verkeerde beslissing verhogen: een luidruchtig publiek, zwarte shirts en erg grote spelers.

Over voetbal hebben we allemaal wel iets te zeggen. Ook hersenonderzoekers en psychologen. Het - luchtige - lexicon van het voetbal, zoals wetenschappers het zouden schrijven.

Rond hun tachtigste krijgen veel mensen kanker, iets aan het hart of ze worden dement. Toch zijn er evengoed bejaarden die hun leven lang ‘jong’ blijven. Als de wetenschap achterhaalt hoe ze daarin slagen, krijgen gewone stervelingen misschien ook een topfitte oude dag.

Poolreiziger Dixie Dansercoer staat aan de vooravond van een nieuwe wereldrecordpoging.

Amerikaanse wetenschappers hebben een molecule geïdentificeerd die tijdens lichaamsbeweging in de spieren wordt geproduceerd en vetverbranding stimuleert.

Dat een skihelm levens redt, staat volgens artsen buiten kijf. Maar de bescherming heeft zijn grenzen.

We bewegen te weinig. Een uurtje sport per dag is dan wel goed voor de gezondheid, het zet weinig zoden aan de dijk wanneer we de overige 23 uur in de zetel hangen. De oplossing? Minder zitten.

Mama en papa waren fitter dan hun kroost wanneer zij dezelfde leeftijd hadden, blijkt uit een metastudie.

Drie keer per week actief zijn tijdens de zwangerschap stimuleert de hersenontwikkeling van de baby.