Artikels in "Technologie"

Om weer helemaal mee te zijn met het recente wetenschapsnieuws lijsten we voor u de meest gelezen websitestukken van deze zomer op.

Herdershonden gebruiken slechts twee simpele regels om grote kuddes schappen bij elkaar te drijven: ze brengen de kudde bij elkaar als die te ver uit elkaar gaat en drijven de kudde vooruit als ze compact is.

Wat in de jaren negentig nog een soort Big Brother avant la lettre was, is vandaag een unieke plek voor klimaatonderzoek.

Op 15 augustus is het precies honderd jaar geleden dat het Amerikaanse stoomschip Ancon als eerste schip door het Panamakanaal voer. Vandaag werken Belgische baggeraars mee aan een diepere en bredere vaargeul die vanaf 2015 schepen met 12.600 containers aan boord moet toelaten.

Een hacker is erin geslaagd om de Blackphone te kraken. Nochtans moet dat toestel 100 procent veilig en spionagevrij zijn.

Internetgigant Google gaat zijn zoekrobot loslaten op genetische en biologische gegevens van duizenden anonieme vrijwilligers om zo een compleet beeld te maken van wat een gezonde mens precies is.

ANP

Het lijkt anno 2014 misschien ouderwets, een zwarte doos met opnameapparatuur om vluchtgegevens en gesprekken en geluiden in de cockpit op te slaan.

Een nieuw paswoordsysteem werkt niet met letters en cijfers, maar met foto’s van gezichten. Want die onthouden we veel beter.

In september meert het grootste cruiseschip ter wereld aan in Rotterdam. De haven voert een windstudie uit om te voorkomen dat de mastodont afdrijft.

Annemieke van Roekel

Een daarvoor uitgerust schip ligt in Spanje op die operatie te wachten.

Donderdag zal de aftrap van het WK gegeven worden door een verlamde Braziliaan. Hoe dat mogelijk is? Met een hoogtechnologisch exoskelet.

Enzymen uit schimmels moeten de productie van shampoo, parfum en andere cosmetica groener maken.

De beschikbare olie- en gasvoorraden bevinden zich niet op een ‘piek’: er komen steeds nieuwe velden beschikbaar voor exploitatie.

In tegenstelling tot wat vaak wordt beweerd, werken operatierobots niet sneller en nauwkeuriger dan mensen. Dat is de essentie van het promotieonderzoek van Jeroen Heemskerk aan de Universiteit Maastricht.

Een team van de Universiteit Gent werkte mee aan een grootscheeps onderzoek naar afval op de oceaanbodem.

Zwitserse onderzoekers stellen voor om dure olijfolie te labelen met synthetisch DNA.

’s Werelds eerste wolkenkrabber met windturbines had 14 procent meer energie kunnen opwekken. De gebouwenontwerpers hadden het Bahrain World Trade Center alleen een halve slag moeten draaien.

Bier exporteren is geen sinecure doordat het bier onder invloed van warmte en beweging oxideert. 'Als we het oxidatieprobleem niet snel oplossen, komt onze bier-export in gevaar,’ waarschuwt Guido Aerts, directeur van de brouwersschool Kaho Sint-Lieven in Gent.

Nog maximaal 5 jaar en de eerste Nederlandse zeewierboerderij in de Noordzee is een feit.

Een slim label of ‘smart tag’ op voedingsverpakkingen vertelt, door middel van kleuren, of de inhoud bedorven is.

De grootvader van de rock lanceert een muziekspeler met een betere klank dan de mp3's die het gros van de online muziekplatforms beheersen. Daar hoort wat technische uitleg bij.

Britse onderzoekers hebben een computervirus ontwikkeld dat zich onopgemerkt via wifi-netwerken verspreidt.

Bewoners net buiten de no-gozone rond de nucleaire site van Fukushima hebben na de kernramp niet méér straling ondergaan dan normaal.

Hamburg gaat een deel van de drukke A7 overkappen. Een dure investering, maar een goed wapen tegen geluidsoverlast en luchtvervuiling.