Artikels in "Technologie"

Ook met een relatief eenvoudige consumentencamera kan je snel, gemakkelijk en voor een tiende van de prijs microfoto’s genereren, zo bewezen Belgische wetenschappers.

Antwerpse onderzoekers ontdekten waarom lithiumbatterijen bij veelvuldig op- en afladen hun spanning verliezen.

Onderzoekers van de University of Alberta (Canada) hebben een computerprogramma ontwikkeld dat het pokerspel Limit Texas Hold ’em ‘oplost’.

Om de opwarming van het klimaat tot twee graden Celsius te beperken moeten we tachtig procent van de steenkoolreserves, de helft van de gasreserves en een derde van de oliereserves in de grond laten zitten.

Maandag is de aanleg van het kanaal dat de Caribische Zee moet verbinden met de Stille Oceaan begonnen. Critici waarschuwen onder meer voor grote milieuschade.

Een overzicht van de gebeurtenissen en realisaties die het wetenschapsnieuws van 2014 kleurden?

Een nieuwe fotografiemethode zou in het lab tot 100 miljard beelden per seconde kieken. Daarmee kunnen wetenschappers moeilijk te observeren fenomenen in beeld brengen.

In Nuenen is een fietspad geopend dat licht geeft in het donker. De glinsterende weg is ontworpen door kunstenaar Daan Roosegaarde, die nog veel meer "technopoëzie" op zijn palmares heeft staan.

Op 11 december reikt Eos de Eos Pipet uit, een bekroning voor de jonge wetenschapper die de opmerkelijkste wetenschappelijke prestatie van het voorbije jaar leverde. Maak kennis met de vijf laureaten en stem voor uw favoriet.

ANP

Het is wetenschappers gelukt om het grootste informatiepakket ooit door een glasvezel te sturen. 'Vergeleken met een gewone glasvezelkabel is het alsof je van een eenbaansweg naar een zevenbaanssnelweg gaat.'

De elektronische neus begint aardig rond te snuffelen in de medische wereld. Het apparaatje heeft onlangs weer laten zien darmontstekingen te kunnen ‘ruiken’. Hoe staat het met de technologie? Kunnen we de elektronische neus binnenkort verwachten in het ziekenhuis?

Een onderzoeker van de Rijksuniversiteit Groningen heeft een drone ontworpen die klapwiekt als een vogel. Zo zal het toestel bijvoorbeeld gemakkelijk aan een lage snelheid door een ingestort huis kunnen zweven.

Er verspreiden zich allerlei mythen met betrekking tot het internetgebruik. Wat is daarvan waar en wat is pure onzin?

Deze week ging ‘Welp’, de eerste langspeelfilm van Jonas Govaerts, in première. Voor enkele opnames werd een cameradrone gebruikt. Eos was er bij en sprak met de 'bemanningsleden'.

Het is wetenschappers gelukt om een Zweedse patiënt ‘gevoel’ te geven in zijn prothese.

De Nobelprijs voor Natuurkunde gaat dit jaar naar de Japanners Isamu Akasaki en Hiroshi Amano en de Amerikaan Shuji Nakamura. Zij krijgen de prijs voor het uitvinden van een nieuwe milieuvriendelijke lichtbron, de led-lamp.

Natuurkundigen van de universiteit van Wisconsin-Madison hebben een manier bedacht om energierijke deeltjes uit de ruimte te detecteren met behulp van een smartphone.

Een batterij met vloeibaar lithium en lood kan grote hoeveelheden elektriciteit opslaan, zelfs genoeg om aan ons elektriciteitsnetwerk te koppelen.

Onder de bodem van de oceanen ligt een massa methaanijs. Als we daaruit methaangas kunnen winnen, is het energieprobleem in één klap opgelost.

Een toestel dat de werking van de milt nabootst, haalt ziekteverwekkers uit het bloed. Volgens de bedenkers zou die biomilt onder meer ebola kunnen bestrijden.

Om weer helemaal mee te zijn met het recente wetenschapsnieuws lijsten we voor u de meest gelezen websitestukken van deze zomer op.

Herdershonden gebruiken slechts twee simpele regels om grote kuddes schappen bij elkaar te drijven: ze brengen de kudde bij elkaar als die te ver uit elkaar gaat en drijven de kudde vooruit als ze compact is.

Wat in de jaren negentig nog een soort Big Brother avant la lettre was, is vandaag een unieke plek voor klimaatonderzoek.

Op 15 augustus is het precies honderd jaar geleden dat het Amerikaanse stoomschip Ancon als eerste schip door het Panamakanaal voer. Vandaag werken Belgische baggeraars mee aan een diepere en bredere vaargeul die vanaf 2015 schepen met 12.600 containers aan boord moet toelaten.