Artikels in "Technologie"

De zogenaamde schrikkelseconde wordt toegevoegd omdat er twee systemen bestaan om uit te vissen hoe laat het is.

Onderzoekers ontwikkelden een algoritme dat robots toelaat uit hun eigen ‘ervaringen’ nieuwe taken aan te leren.

De vraag hoe je een artificiële hand of arm aanstuurt, is een lastige.

Een Amerikaanse uitvinder lijkt erin geslaagd om het zwevende skateboard uit Back to the Future na te bouwen. En er zijn wel meer gadgets en ontwikkelingen uit de sciencefictionwereld die waarheid worden.

Noshin Omar van de VUB nuanceert het grote enthousiasme rond de Tesla Powerwall, die eind deze zomer op de markt komt.

Facebook bepaalt welke berichten niet op ons nieuwsoverzicht verschijnen, maar de lezer negeert uiteindelijk de meeste nieuwtjes.

Een magneetzweeftrein in Japan heeft een snelheidsrecord gevestigd: 603 km/u. Toch worden zulke comfortabele, geruisloze treinen wereldwijd maar op een paar plaatsen gebruikt. De enorm hoge bouwkosten spelen een belangrijke rol.

Opstijgende vliegtuigen verplaatsen een enorme hoeveelheid lucht. Eindhoven Airport hoopt iets nuttigs te doen met die kunstmatig veroorzaakte wind: energie opwekken.

Finse wetenschappers ontwikkelden een methode om inktdikte op papier te bepalen. Hun vinding zou ook andere flinterdunne laagjes kunnen analyseren.

Het internationale ruimtestation ISS krijgt een koffiemachine: de ISSpresso.

De Sat Nav wijst wandelaars de weg door hun benen in de juiste richting te sturen.

Wie plannen heeft om een zelfrijdende wagen volautomatisch in de garage te parkeren, houdt het best ook rekening met reisziekte.

Amerikaanse onderzoekers zijn er in geslaagd om een batterij die in minder dan een minuut volledig opgeladen is te ontwerpen.

Met dit onderbeen-exoskelet wandel je zeven procent verder voor dezelfde moeite.

België is pas het twintigste land in de Europese Unie dat het gebruik van drones wettelijk op papier heeft staan.

Telegeleide kever vliegt naar links en rechts op bevel.

Spaar- en tl-lampen bevatten waardevolle metalen zoals yttrium en europium, zogenoemde ‘zeldzame aarden’. Wetenschappers aan de KU Leuven hebben een proces ontwikkeld om die terug te winnen.

Met de bouw van de Deurganckdoksluis verbetert de Antwerpse haven haar eigen wereldrecord.

In twee papers in Nature Biotechnology presenteert Lennart Martens, verbonden aan de VIB en UGent, een oplossing om die enorme berg data over eiwitten te verwerken. En dat met behulp van een simpel spelletje op uw smartphone.

Meer dan 60 Europese wetenschappers en partners uit het bedrijfsleven ontvouwen in het tijdschrift Nanoscale hun stappenplan voor de toepassing van grafeen in producten voor de markt.

Mandipropamid, een middel tegen onder andere schimmels en aardappelziekte kan gemodificeerde planten langere tijd doen overleven zonder extra vocht.

Roel van der Heijden

De afgelopen weken heeft een team van ongeveer tachtig Nederlandse studenten een stukje Barcelona naar Finland gebracht. De wereldberoemde Sagrada Família werd nagebouwd met pykrete, een supersterk mengsel van ijs en zaagsel.

Nederlandse wetenschappers hebben wellicht een manier gevonden om een grootscheepse bevolkingsscreening naar prostaatkanker uit te voeren. Een nieuw computerprogramma beoordeelt zelfstandig beelden van een MRI-scanner.

Eind februari vertrekt de vederlichte Solar Impulse 2 op wereldreis. In twaalf etappes zal het toestel, dat volledig vliegt op zonne-energie rond de wereld vliegen.