Artikels in "Technologie"

Ingenieursbureau Royal HaskoningDHV ontwierp een speciale koepeltent die voor schaduw kan zorgen tijdens het WK voetbal van 2022 in Qatar.

Hoe goed hebt u het wetenschapsnieuws de voorbije zeven dagen gevolgd? Test uw kennis met de korte wekelijkse Eos Actuaquiz!

The Drinkable Book bevat bladzijden die als filter kunnen dienen om vuil water te zuiveren van bacteriën.

Met de helft zoveel luiers komen baby's ook toe, en het verkleint de afvalberg aanzienlijk. Het is maar één conclusie uit een onderzoek van Eos.

Ironisch genoeg komt de flash het beste tot zijn recht op een heel ander moment van de dag: buiten, in volle zon!

Deze ‘needlescopic surgery’ maakt gebruik van instrumenten met een diameter gelijk aan die van een naald.

Windows 10 moet op alle mogelijke apparaten draaien, van klein tot groot. Maar dat vereist nieuwe technieken om een steeds zwaarder wordend besturingssysteem in alle geheugengroottes te persen.

Met deze tips kan je zelf de milieu-impact van luiers helpen verlagen.

Luiers beoordelen op ‘duurzaamheid’ is géén rechttoe rechtaan gebeuren. Dat heeft veel redenen.

Het is een terugkerend dilemma. Dat zal voorlopig zo blijven, want door de snelle, gelijktijdige ontwikkelingen binnen de luierwereld zelf én bij de afvalverwerking verandert de afweging haast met de dag.

Wie heeft in tropenlanden eigenlijk baat bij wegwerpluiers?

Twintig jaar geleden had niemand in China van wegwerpluiers gehoord. Inmiddels zijn het jereinste statussymbolen onder de stedelijke middenklasse.

Luierconstructie is veel meer hightech dan het lijkt. En de ontwikkelingen staan nog lang niet stil. Maar is de duurzaamheid daarbij gebaat?

Kort na de Tweede Wereldoorlog begon het Amerikaanse ministerie van Landbouw proeven te doen met waterminnende kunststoffen om water beter vast te houden in de bodem. Al snel werden door de chemische industrie ook tal van andere toepassingen ontdekt.

Het zag er zo veelbelovend uit, kort na de eeuwwisseling. De enorme stroom van luierafval die jaarlijks geproduceerd werd door huishoudens, kinderdagverblijven en zorgcentra voor ouderen, kon eindelijk gerecycled worden.

Onze scorekaart telt zo’n 450 punten. Toch kan je de ranglijst het beste beschouwen als een onderbouwde, maar globale benadering.

Hoe kunnen fabrikanten hun luiers duurzamer maken?

Wegwerpluiers zijn grotendeels aardolieproducten en volgepoepte exemplaren zorgen voor een huizenhoge berg afval. Maar handig zijn ze wel. Wat kunnen milieubewuste ouders doen?

Verantwoording van het Eos project "Duurzaamheid van wegwerpluiers”.

Als het van KWS Infra afhangt wel. De Nederlandse wegenbouwer ontwikkelde wegonderdelen uit gerecycled plastic en kunststof.

Mogelijk krijgen vliegtuigen op sommige populaire vliegroutes vaker met tegenwind te kampen, waardoor de toestellen meer brandstof verbruiken.

Volgende week begint het WK robotvoetbal in China. Zijn de Nederlandse titelverdedigers er klaar voor? Eos bezocht het 'trainingscentrum' in Eindhoven.

Combinatie van zachte en harde materialen maakt springende robots efficiënter.

Een onderzoek laat zien dat waterkrachtcentrales verre van milieuvriendelijk zijn; ze zijn funest voor de biodiversiteit.