Artikels in "Technologie"

Spaar- en tl-lampen bevatten waardevolle metalen zoals yttrium en europium, zogenoemde ‘zeldzame aarden’. Wetenschappers aan de KU Leuven hebben een proces ontwikkeld om die terug te winnen.

Met de bouw van de Deurganckdoksluis verbetert de Antwerpse haven haar eigen wereldrecord.

In twee papers in Nature Biotechnology presenteert Lennart Martens, verbonden aan de VIB en UGent, een oplossing om die enorme berg data over eiwitten te verwerken. En dat met behulp van een simpel spelletje op uw smartphone.

Meer dan 60 Europese wetenschappers en partners uit het bedrijfsleven ontvouwen in het tijdschrift Nanoscale hun stappenplan voor de toepassing van grafeen in producten voor de markt.

Mandipropamid, een middel tegen onder andere schimmels en aardappelziekte kan gemodificeerde planten langere tijd doen overleven zonder extra vocht.

Roel van der Heijden

De afgelopen weken heeft een team van ongeveer tachtig Nederlandse studenten een stukje Barcelona naar Finland gebracht. De wereldberoemde Sagrada Família werd nagebouwd met pykrete, een supersterk mengsel van ijs en zaagsel.

Nederlandse wetenschappers hebben wellicht een manier gevonden om een grootscheepse bevolkingsscreening naar prostaatkanker uit te voeren. Een nieuw computerprogramma beoordeelt zelfstandig beelden van een MRI-scanner.

Eind februari vertrekt de vederlichte Solar Impulse 2 op wereldreis. In twaalf etappes zal het toestel, dat volledig vliegt op zonne-energie rond de wereld vliegen.

Ook met een relatief eenvoudige consumentencamera kan je snel, gemakkelijk en voor een tiende van de prijs microfoto’s genereren, zo bewezen Belgische wetenschappers.

Antwerpse onderzoekers ontdekten waarom lithiumbatterijen bij veelvuldig op- en afladen hun spanning verliezen.

Onderzoekers van de University of Alberta (Canada) hebben een computerprogramma ontwikkeld dat het pokerspel Limit Texas Hold ’em ‘oplost’.

Om de opwarming van het klimaat tot twee graden Celsius te beperken moeten we tachtig procent van de steenkoolreserves, de helft van de gasreserves en een derde van de oliereserves in de grond laten zitten.

Maandag is de aanleg van het kanaal dat de Caribische Zee moet verbinden met de Stille Oceaan begonnen. Critici waarschuwen onder meer voor grote milieuschade.

Een overzicht van de gebeurtenissen en realisaties die het wetenschapsnieuws van 2014 kleurden?

Een nieuwe fotografiemethode zou in het lab tot 100 miljard beelden per seconde kieken. Daarmee kunnen wetenschappers moeilijk te observeren fenomenen in beeld brengen.

In Nuenen is een fietspad geopend dat licht geeft in het donker. De glinsterende weg is ontworpen door kunstenaar Daan Roosegaarde, die nog veel meer "technopoëzie" op zijn palmares heeft staan.

Op 11 december reikt Eos de Eos Pipet uit, een bekroning voor de jonge wetenschapper die de opmerkelijkste wetenschappelijke prestatie van het voorbije jaar leverde. Maak kennis met de vijf laureaten en stem voor uw favoriet.

ANP

Het is wetenschappers gelukt om het grootste informatiepakket ooit door een glasvezel te sturen. 'Vergeleken met een gewone glasvezelkabel is het alsof je van een eenbaansweg naar een zevenbaanssnelweg gaat.'

De elektronische neus begint aardig rond te snuffelen in de medische wereld. Het apparaatje heeft onlangs weer laten zien darmontstekingen te kunnen ‘ruiken’. Hoe staat het met de technologie? Kunnen we de elektronische neus binnenkort verwachten in het ziekenhuis?

Een onderzoeker van de Rijksuniversiteit Groningen heeft een drone ontworpen die klapwiekt als een vogel. Zo zal het toestel bijvoorbeeld gemakkelijk aan een lage snelheid door een ingestort huis kunnen zweven.

Er verspreiden zich allerlei mythen met betrekking tot het internetgebruik. Wat is daarvan waar en wat is pure onzin?

Deze week ging ‘Welp’, de eerste langspeelfilm van Jonas Govaerts, in première. Voor enkele opnames werd een cameradrone gebruikt. Eos was er bij en sprak met de 'bemanningsleden'.

Het is wetenschappers gelukt om een Zweedse patiënt ‘gevoel’ te geven in zijn prothese.

De Nobelprijs voor Natuurkunde gaat dit jaar naar de Japanners Isamu Akasaki en Hiroshi Amano en de Amerikaan Shuji Nakamura. Zij krijgen de prijs voor het uitvinden van een nieuwe milieuvriendelijke lichtbron, de led-lamp.