Artikels in "Voeding"

Door de porties overal te verkleinen, kan de zwaarlijvigheidsepidemie worden gekeerd, denken Britse onderzoekers.

Groenten fermenteren is in, maar hoe gezond zijn ingemaakte wortels? Fermenteer je eigen wortels – uit eigen tuin of uit de winkel – en de Universiteit Antwerpen zoekt het voor je uit.

Marleen Finoulst

Wie voor elke maaltijd een halve liter water drinkt, valt meer af dan wie dat niet doet. Dat blijkt uit een onderzoek van wetenschappers van de Universiteiten van Birmingham en Oxford.

Wetenschappers ontdekten dat een bepaald natuurlijk eiwit het smeltproces van roomijs vertraagt.

Marleen Finoulst

Vrouwen na de menopauze die veel geraffineerde producten eten, zoals wit brood en pasta, worden vaker depressief. Dat melden Amerikaanse onderzoekers.

Frisdrankproducent steunt wetenschappers die vooral naar inactiviteit - en niet voeding - wijzen als oorzaak van overgewicht.

Steeds meer mannen gebruiken (legale) supplementen om hun lichaam er beter te laten uitzien.

Suikertaks? Het kan ook anders, met een subtiel duwtje in de rug. Nudging heet dat. Onderzoek in dat veld toont onder andere aan dat het aantal mensen met suikerziekte in een buurt afneemt nadat de gemeente plantsoentjes heeft aangelegd.

Steeds meer mensen kopen gluten- of lactosevrije voeding omdat ze geloven dat ze de klassieke tegenhanger niet goed verdragen. Toch noteren experts geen toename van voedselintoleranties. Hoe ontstaan die subjectieve klachten dan?

Ratten waarvan hun voorouders gedurende verschillende generaties ondervoed werden, hebben meer kans op obesitas en diabetes.

Het is essentieel om water dat ons lichaam via zweet, ontlasting en uitgeademde lucht verlaat terug aan te vullen. Maar er bestaat ook zoiets als een overdosis water.

Fruit heeft heel veel voordelen voor de gezondheid, maar sommige vruchten zouden een streepje voor hebben. Zo wordt van aardbeien beweerd dat ze de cholesterol verlagen. Klopt dat?

De porositeit van voedingswaren veranderen tijdens het productieproces kan ze gezonder maken zonder dat ze aan smaak inboeten.

Afwijking in het brein leidt mogelijk tot overgewicht.

Om een echte man te zijn, hoef je niet langer grote lappen vlees te eten.

Meisjes zijn sneller onder invloed van eenzelfde portie alcohol dan jongens. Dat heeft met verschillende factoren te maken.

Elke week belanden tientallen jongeren in het ziekenhuis met een vermoedelijke alcoholvergiftiging. Alcohol blijkt vooral op jongeren, wiens brein nog in volle ontwikkeling is, een nefaste invloed te hebben.

Marleen Finoulst

De discussie over het al dan niet verbieden van frisdrankautomaten op middelbare scholen laaide deze week weer op. Fruitsap wordt vaak als gezond alternatief aangeboden aan kinderen. Terecht?

Van de oude Perzen tot de Azteken en van Indiase geschriften tot Franse diëten - iedereen heeft zo zijn ideeën over lustopwekkende middelen of afrodisiaca.

Als de kerststronk is doorgeslikt en de bovenste broeksknoop losgaat, probeert ons lichaam de overdaad aan calorieën te verwerken.

Een variant in het nicotine-receptorgen zorgt bij mensen die nooit gerookt hebben voor een hoger lichaamsgewicht zorgt.

Bruin vetweefsel stimuleren, helpt tegen obesitas en alle ziektes die daarmee verband houden.

Royalactine in koninginnegelei verlengt niet alleen het leven van bijenkoninginnen, maar ook van rondwormen.

Onze darmbacteriën zetten rood vlees om in een risicofactor voor hart- en vaatziekten.