Artikels in "Voeding"

De porositeit van voedingswaren veranderen tijdens het productieproces kan ze gezonder maken zonder dat ze aan smaak inboeten.

Afwijking in het brein leidt mogelijk tot overgewicht.

Om een echte man te zijn, hoef je niet langer grote lappen vlees te eten.

Meisjes zijn sneller onder invloed van eenzelfde portie alcohol dan jongens. Dat heeft met verschillende factoren te maken.

Elke week belanden tientallen jongeren in het ziekenhuis met een vermoedelijke alcoholvergiftiging. Alcohol blijkt vooral op jongeren, wiens brein nog in volle ontwikkeling is, een nefaste invloed te hebben.

Marleen Finoulst

De discussie over het al dan niet verbieden van frisdrankautomaten op middelbare scholen laaide deze week weer op. Fruitsap wordt vaak als gezond alternatief aangeboden aan kinderen. Terecht?

Van de oude Perzen tot de Azteken en van Indiase geschriften tot Franse diëten - iedereen heeft zo zijn ideeën over lustopwekkende middelen of afrodisiaca.

Als de kerststronk is doorgeslikt en de bovenste broeksknoop losgaat, probeert ons lichaam de overdaad aan calorieën te verwerken.

Een variant in het nicotine-receptorgen zorgt bij mensen die nooit gerookt hebben voor een hoger lichaamsgewicht zorgt.

Bruin vetweefsel stimuleren, helpt tegen obesitas en alle ziektes die daarmee verband houden.

Royalactine in koninginnegelei verlengt niet alleen het leven van bijenkoninginnen, maar ook van rondwormen.

Onze darmbacteriën zetten rood vlees om in een risicofactor voor hart- en vaatziekten.

Wie als baby antibiotica slikt, wordt vaker een dikke kleuter.

Vooral de hoge dosering van cafeïne is riskant, zo stelt het overzichtsonderzoek van de gezondheidsorganisatie.

Artsen en verpleegkundigen zijn zich te weinig bewust van ondervoeding. Aanpak van dit probleem bij ouderen kan de Nederlandse overheid 13 miljoen euro per jaar uitsparen.

Uit een recente studie blijkt dat zoetstoffen zoals sacharine, sucralose en aspartaam de samenstelling van de darmflora veranderen en zo suikerziekte kunnen uitlokken. Zijn kunstmatige zoetstoffen dan toch niet zo’n veilig alternatief voor suiker?

De darmbacterie produceert een stof in de darmen die hongerstillend werkt.

Als je een verhoogd risico loopt op diabetes kan het nuttig zijn om periodiek te vasten.

Gezonde boodschappen werken averechts bij kinderen.

Rond hun tachtigste krijgen veel mensen kanker, iets aan het hart of ze worden dement. Toch zijn er evengoed bejaarden die hun leven lang ‘jong’ blijven. Als de wetenschap achterhaalt hoe ze daarin slagen, krijgen gewone stervelingen misschien ook een topfitte oude dag.

Een slim label of ‘smart tag’ op voedingsverpakkingen vertelt, door middel van kleuren, of de inhoud bedorven is.

Het gebruik van gekleurde labels op voedingswaren en het al dan niet op ooghoogte plaatsen ervan, blijft mensen helpen om gezondere keuzes te maken.

Er zullen in 2043 een pak meer magen te vullen zijn. Volgens de recentste prognoses lopen er tegen 2050 9,1 miljard mensen op aarde rond. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat niemand honger hoeft te lijden?

Bubbelfysicus Gerard Liger-Belair bestudeert hoe champagne het smaakvolst geserveerd wordt. Hij leerde ons al dat grote flessen betere champagne schenken en dat je champagneglazen met de hand droogt. Een overzicht champagnewetenschap.