Artikels in "Voeding"

Als de kerststronk is doorgeslikt en de bovenste broeksknoop losgaat, probeert ons lichaam de overdaad aan calorieën te verwerken.

Een variant in het nicotine-receptorgen zorgt bij mensen die nooit gerookt hebben voor een hoger lichaamsgewicht zorgt.

Bruin vetweefsel stimuleren, helpt tegen obesitas en alle ziektes die daarmee verband houden.

Royalactine in koninginnegelei verlengt niet alleen het leven van bijenkoninginnen, maar ook van rondwormen.

Onze darmbacteriën zetten rood vlees om in een risicofactor voor hart- en vaatziekten.

Wie als baby antibiotica slikt, wordt vaker een dikke kleuter.

Vooral de hoge dosering van cafeïne is riskant, zo stelt het overzichtsonderzoek van de gezondheidsorganisatie.

Artsen en verpleegkundigen zijn zich te weinig bewust van ondervoeding. Aanpak van dit probleem bij ouderen kan de Nederlandse overheid 13 miljoen euro per jaar uitsparen.

Uit een recente studie blijkt dat zoetstoffen zoals sacharine, sucralose en aspartaam de samenstelling van de darmflora veranderen en zo suikerziekte kunnen uitlokken. Zijn kunstmatige zoetstoffen dan toch niet zo’n veilig alternatief voor suiker?

De darmbacterie produceert een stof in de darmen die hongerstillend werkt.

Als je een verhoogd risico loopt op diabetes kan het nuttig zijn om periodiek te vasten.

Gezonde boodschappen werken averechts bij kinderen.

Rond hun tachtigste krijgen veel mensen kanker, iets aan het hart of ze worden dement. Toch zijn er evengoed bejaarden die hun leven lang ‘jong’ blijven. Als de wetenschap achterhaalt hoe ze daarin slagen, krijgen gewone stervelingen misschien ook een topfitte oude dag.

Een slim label of ‘smart tag’ op voedingsverpakkingen vertelt, door middel van kleuren, of de inhoud bedorven is.

Het gebruik van gekleurde labels op voedingswaren en het al dan niet op ooghoogte plaatsen ervan, blijft mensen helpen om gezondere keuzes te maken.

Er zullen in 2043 een pak meer magen te vullen zijn. Volgens de recentste prognoses lopen er tegen 2050 9,1 miljard mensen op aarde rond. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat niemand honger hoeft te lijden?

Bubbelfysicus Gerard Liger-Belair bestudeert hoe champagne het smaakvolst geserveerd wordt. Hij leerde ons al dat grote flessen betere champagne schenken en dat je champagneglazen met de hand droogt. Een overzicht champagnewetenschap.

De grote champagnehuizen maken jaarin jaar uit dezelfde drank. Niet de beste wijn die ze kunnen maken, maar de meest consistente: champagne die altijd hetzelfde smaakt. Is het duurste dan niet het beste?

Medicijnen zijn een (te grote) bron van natrium, waarschuwen Britse wetenschappers.

Een bijproduct van cholesterol versterkt net als het hormoon oestrogeen de groei en verspreiding van bepaalde types van borstkanker.

Jongeren die veel alcohol drinken, brengen hun hersenen wellicht schade toe. Hun brein is nog in volle ontwikkeling en overmatig drankgebruik kan hun leervermogen, geheugen en denkprestaties flink aantasten.

Kwik in vis zou schadelijk zijn voor de ontwikkeling van de foetus. Maar vis is maar verantwoordelijk voor 7 procent van het kwikgehalte in ons lichaam.

Vlaamse onderzoekers hebben ontdekt dat de verzadigde vetzuren in palmolie schadelijk kunnen zijn voor voor eicellen en voor embryo’s.

Hoe komt het dat wij Europeanen elke dag ongestraft een glas koemelk kunnen drinken en de Chinezen dat met buikkrampen moeten bekopen?