Artikels in "Alle"

Wetenschappers kunnen het dorstgevoel bij muizen eenvoudig aan- en uitzetten. De drang naar water wordt gestuurd door één welbepaald breincircuit, zo blijkt.

Het chronisch vermoeidheids-syndroom (CVS) wordt zwaar onderschat, stellen vijf Belgische universiteiten. Wat is CVS ook alweer, en wat kan u eraan doen?

Marleen Finoulst

Volgens een onderzoek van Britse psychologen staan mannen misschien beter gewoon op de gang dan in de verloskamer wanneer hun vrouw bevalt.

Het advies om bij een moeilijke beslissing niet te hard na te denken, berust op weinig bewijs.

Nederlandse wetenschappers hebben wellicht een manier gevonden om een grootscheepse bevolkingsscreening naar prostaatkanker uit te voeren. Een nieuw computerprogramma beoordeelt zelfstandig beelden van een MRI-scanner.

Apen kunnen toekomstplannen maken, en dat doen ze verrassend genoeg in een hersengebied dat gelinkt is aan primitief gedrag.

Britse onderzoekers vonden de oudste bewijzen van posttraumatische stressstoornis in 3.000 jaar oude geschriften.

Wetenschappers ontdekken nieuwe genen die de grootte van onze hersengebieden beïnvloeden.

Een lichtflits die op 21 januari 2009 werd vastgelegd blijkt veroorzaakt te zijn doordat een ster uiteengerukt en verzwolgen werd door een zwart gat.

Gekweekte stamcellen kunnen in de toekomst wellicht het tekort aan donororganen oplossen.

Peter Claes ontwikkelde een revolutionaire techniek om gezichten te ‘voorspellen’ op basis van genetisch materiaal. Eos sprak met de Leuvense ingenieur.

De eerste uitgebreide resultaten van de komeetlanding van eind vorig jaar zijn deze week gepubliceerd in Science.

Archeologisch onderzoek wijst erop dat de mensachtige Australopithecus africanus al in staat was om werktuigen te hanteren, duizenden jaren vóór de Homo habilis.

Onderzoekers ontwikkelden een stof die menselijke cellen beschermt tegen de gevolgen van radioactieve straling, zelfs wanneer ze pas na drie dagen wordt toegediend.

Het volledig bewaarde skelet is een cruciaal element in de discussie rond de uittocht van de moderne mens uit Afrika.

Een nieuwe behandelmethode verlicht de symptomen van endometriose bij muizen, zonder dat ze onvruchtbaar worden.

Eind februari vertrekt de vederlichte Solar Impulse 2 op wereldreis. In twaalf etappes zal het toestel, dat volledig vliegt op zonne-energie rond de wereld vliegen.

Ook met een relatief eenvoudige consumentencamera kan je snel, gemakkelijk en voor een tiende van de prijs microfoto’s genereren, zo bewezen Belgische wetenschappers.

De ware aard van de mysterieuze radioflitsen is nog niet opgehelderd, maar dat zal waarschijnlijk niet lang meer duren.

De stad Gent wil als eerste in Vlaanderen een natuurbegraafplaats inrichten. Wat is er zo bijzonder aan een laatste rustplaats tussen het groen?

Wetenschappers maakten de naar eigen zeggen meest objectieve ranking van de beste films aller tijden op basis van het aantal referenties naar die film.

Het Koninklijk Meteorologisch Instituut (KMI) is op zoek naar vrijwilligers die 'op onweer jagen'.

Schizofrenie, bipolaire stoornis, depressie en ADHD delen bepaalde genetische afwijkingen die het immuunsysteem beïnvloeden.

IJskappen en gletsjers bevatten koolstofvoorraden die als gevolg van de klimaatverandering met een hogere snelheid in zee terecht komen.