Artikels in "Alle"

De interstellaire 'tsunami' die in februari voor het eerst werd opgemerkt door de Amerikaanse ruimtesonde Voyager 1 duurt nog steeds voort.

Een overzicht van de gebeurtenissen en realisaties die het wetenschapsnieuws van 2014 kleurden?

De bacteriepopulaties die in iemand schaamhaar leven, kunnen gebruikt worden om daders van een seksueel geweldsdelict op te sporen.

De ontdekking van vuurstenen speelde een belangrijke rol in de geschiedenis van de mensheid. Nieuw archeologisch onderzoek wijst uit dat de mens zo'n 350.000 jaar geleden voor het eerst vuurstenen gebruikte.

Een variant in het nicotine-receptorgen zorgt bij mensen die nooit gerookt hebben voor een hoger lichaamsgewicht zorgt.

Ultrageluid kan de ernstige pijn verlichten van kankerpatiënten met uitzaaiingen in de botten.

Enkele Nederlanders maakten een digitale simulatie van de beroemde Alcatraz-ontsnapping. Ze besluiten dat de drie ontsnapte gevangenis misschien toch de kust bereikt hebben.

Wetenschappers van de Universiteit Leiden en de École polytechnique fédérale de Lausanne hebben een signaal opgespoord dat afkomstig kan zijn van donkere materie.

De diversiteit aan vogels is in de 10 à 15 miljoen jaar na het uitsterven van de meeste dinosauriërs 66 miljoen jaar geleden spectaculair toegenomen. Dat is één van de conclusies van een grootschalig genoomonderzoek bij vogels.

Wie migraine heeft, is eigenlijk niet ziek. Het gaat om een verstoord pijnsysteem in de hersenen, zegt neuroloog Koen Paemeleire van de Universiteit Gent.

Biologe Sara Vicca van de Universiteit Antwerpen wint de Eos Pipet 2014 voor haar onderzoek naar de koolstofopslag in bossen. Jelle Hofman kreeg de publieksprijs voor zijn citizen science project "Airbezen".

Mogelijk komt het water op aarde toch niet van kometen, maar van asteroïden. Dat besluiten onderzoekers na een studie van het water op komeet 67P.

Kerstmis bood de meeste soldaten een zeldzame gelegenheid om – voor heel even – uit de dagelijkse ellende te stappen.

Er drijven naar schatting 5,25 biljoen plasticdeeltjes in de oceanen.

Historica Annemieke Houben ontving maandag de Gerrit Komrij-prijs voor haar bundel Vieze liedjes uit de 17de en 18de eeuw. In de meest recente Eos Memo schreef Annemieke Houben deze gastcolumn over haar bundel.

Historische perkamenten hebben ons meer te vertellen dan alleen wat erop geschreven staat.

Sterke vriendschapsbanden wapenen je tegen stress. Dat gebeurt ook in de natuur, toonden wetenschappers van de Universiteit van Göttingen aan.

ANP

De Amerikaanse wetenschapper James Watson krijgt de Nobelprijsmedaille terug die hij eerder verkocht voor circa 3,8 miljoen euro.

Wellicht waren er gedurende tientallen miljoenen jaren meren en rivieren op Mars.

Bruin vetweefsel stimuleren, helpt tegen obesitas en alle ziektes die daarmee verband houden.

Studies die de positieve effecten van tweetaligheid in twijfel trekken, worden minder vaak gepubliceerd dan studies die die positieve effecten bevestigen.

ANP

De Orion maakte vrijdag zijn eerste testvlucht. Die eindigde om 17.29 uur Nederlandse tijd met een plons in de Grote Oceaan ten westen van Mexico.

Een Belgisch onderzoeksteam heeft achterhaald dat het immuunsysteem van onze darmen de aanmaak van vetweefsel stimuleert. Door een bepaald eiwit op non-actief te zetten, kunnen artsen mogelijk de ontwikkeling van diabetes tegengaan.

Wetenschappers ontrafelen hoe de sidderaal zijn prooi vindt en vangt.