Artikels in "Alle"

Rond hun tachtigste krijgen veel mensen kanker, iets aan het hart of ze worden dement. Toch zijn er evengoed bejaarden die hun leven lang ‘jong’ blijven. Als de wetenschap achterhaalt hoe ze daarin slagen, krijgen gewone stervelingen misschien ook een topfitte oude dag.

Gewone burgers zijn prima in staat om wetenschappelijke gegevens te verzamelen.

Jonas De Vylder

Bij de verkiezingen van 25 mei kiezen de Belgen voor de Kamer, maar niet meer voor de Senaat. Gevolg: extra winst voor de grote partijen en verlies voor de kleintjes. Dat blijkt uit een wiskundige simulatie in Eos.

ANP

De aarde is sinds het jaar 2000 geraakt door 26 grote asteroïden, rotsblokken uit de ruimte.

Kinderen die vóór hun adoptie ondervoed en verwaarloosd waren, hoeven daar in hun latere leven geen gevolgen van te dragen. Als ze een goede relatie hebben met hun adoptieouders, is er geen verschil in beroepskansen met andere kinderen.

Wanneer beroemdheden sterven, zijn mensen vatbaarder voor informatie over de oorzaak van hun dood.

Bier exporteren is geen sinecure doordat het bier onder invloed van warmte en beweging oxideert. 'Als we het oxidatieprobleem niet snel oplossen, komt onze bier-export in gevaar,’ waarschuwt Guido Aerts, directeur van de brouwersschool Kaho Sint-Lieven in Gent.

Een studie aan de KU Leuven toont aan dat kunstenaars een structureel ander brein hebben dan mensen zonder artistieke aanleg.

Wetenschappers zijn erin geslaagd depressie bij muizen op enkele dagen te laten verdwijnen.

Mexicaanse artsen hebben bij vier jonge vrouwen een in het laboratorium geweekte vagina succesvol geïmplanteerd. Een doorbraak binnen de regeneratieve geneeskunde.

Britse wetenschappers identificeren de 'antenne' waarmee eicel en zaadcel elkaar herkennen.

Bij het bouwen van hun nest hebben chimpansees een voorkeur voor bomen met stevige takken en niet te veel bladeren.

Astrobiologen vinden nieuwe ondersteuning voor de theorie dat het leven op aarde enkele miljarden jaren geleden is ontstaan op de oceaanbodem.

Nog maximaal 5 jaar en de eerste Nederlandse zeewierboerderij in de Noordzee is een feit.

Kauwen die veel jongen grootbrengen verouderen drie keer sneller dan kauwen met kleine broedsels.

Het is een poreuze ijsbal met een middellijn van ongeveer één kilometer - véél kleiner dan de andere ijsmanen van de geringde planeet.

Naar muziek luisteren terwijl je studeert, heeft geen invloed op je prestaties.

Omdat er door de klimaatsverandering wellicht frequenter droogtes zullen zijn, groeit de interesse voor een grassoort die goed tegen droogte en hitte kan.

De toegenomen frequentie lijkt verband te houden met een daling van de temperatuur op grote hoogte in de atmosfeer.

Ebola blijft opduiken en slachtoffers maken in Afrika. Een geneesmiddel is er niet. Een vaccin evenmin. Gebeurt er nog iets aan het wetenschappelijk front om het virus in de kiem te smoren?

Astronomen hebben een nieuwe manier gevonden om het tempo te voorspellen waarin een moleculaire gaswolk – een stellaire kraamkamer – nieuwe sterren produceert.

Vliegen zijn zo wendbaar dankzij een razendsnel ontsnappingsmanoeuvre.

De griepremmer oseltamivir (merknaam Tamiflu) beschermt niet tegen ernstige complicaties van de griep, zoals longontsteking, en remt de verspreiding van het griepvirus niet af.

Een parasiet die aan de basis ligt van een levensbedreigende diarreeziekte eet van levende darmcellen, maar verliest zijn interesse wanneer de cellen sterven.