Artikels in "Alle"

Cycloon Joaquin teisterde de VS en de Caraïben, en lijkt nu op weg naar Europa.

De Nobelprijs voor de Fysica gaat naar de Japanner Takaaki Kajita en de Canadees Arthur B. McDonald. Ze krijgen die eer voor hun ontdekking van neutrinoschommelingen.

Na de kernramp in Tjsernobyl in 1986 werd een gebied van meer dan 4.000 km2 onbewoonbaar verklaard. Daar heeft de natuur van geprofiteerd, melden Britse wetenschappers.

ANP

Primeur in de Nederlandse provincie Zeeland: het dorp Sas van Gent heeft als eerste een wegdek met bioasfalt. En ook met andere technologieën kunnen automobilisten in Nederland en daarbuiten al tuffen over de snelweg van de toekomst.

William Campbell, Satoshi Omura en Youyou Tu slepen dit jaar de Nobelprijs voor de Geneeskunde in de wacht. Die eerste twee ontdekten een therapie tegen parasitaire infecties, Tu ontwikkelde therapieën voor malaria.

Experts waarschuwen voor hormoonverstoorders in onder meer verpakkingen, kledij en voeding. Ze worden in verband gebracht met verminderde vruchtbaarheid, obesitas, diabetes en kanker. Hoe bang moeten we zijn voor hormoonverstorende stoffen?

Geregeld verschijnt er onderzoek dat beweert de anticonceptiepil voor mannen dichterbij te brengen. Maar klopt dat wel?

De impact van de asteroïde die zo’n 66 miljoen jaar geleden het einde van de dinosauriërs inluidde, veroorzaakte verhoogde vulkanische activiteit.

Om herinneringen voor lange tijd in ons brein op te slaan, moeten we enkele genen onderdrukken.

Woensdag 7 oktober gaat The Martian in première. De film over een ruimtevaarder die alleen achterblijft op Mars is gebasseerd op het sciencefictionboek van computertechnicus Andy Weir. Eos sprak met de auteur.

De haven, de ring en drukke straten in de Gentse binnenstad zijn zwaarder vervuild met metalen dan groene zones zoals de Blaarmeersen of zelfs bepaalde stadstuinen. Dat blijkt uit een analyse van de klimopbladeren.

Onderzoekers brengen voor het eerst gedetailleerd alle bedrijvigheid in onze cellen in kaart.

Leestoetsen op school focussen vaak op snel lezen. Maar snel lezen is niet altijd goed, zo blijkt uit recent onderzoek.

Er is stromend water op Mars. De donkere strepen op berg- en kraterhellingen op Mars zijn gevormd door kort durende stroompjes van extreem zout water.

Ons zonnestelsel blijkt minder uitzonderlijk te zijn dan soms wordt beweerd. Dat schrijven twee Amerikaanse astronomen in een artikel in The Astrophysical Journal.

Tot hoe ver in het verleden kunnen mondeling overgeleverde herinneringen reiken? Misschien wel veel verder dan de 500 à 800 jaar waarover wetenschappers het op dit moment grosso modo eens zijn.

Tsunamologen besluiten dat de kernramp voorkomen had kunnen worden als de noodgeneratoren hoger waren geplaatst.

Het nut en de veiligheid van medische implantaten, zoals protheses en stents, worden te weinig onderzocht.

Hoe goed hebt u het wetenschapsnieuws de voorbije zeven dagen gevolgd? Test uw kennis met de korte wekelijkse Eos Actuaquiz!

Sommige bijensoorten hebben een lange tong om nectar uit diepe bloemen te halen. Maar klimaatverandering doet die ‘langtongen’ in aantal afnemen.

Het boek waarin oud-journalist Alexander Münninghoff zijn ongelofelijke familiegeschiedenis uit de doeken doet, staat op de shortlist van de Libris Geschiedenis Prijs 2015. Eos Memo sprak met de auteur.

Onderzoek via een mobiele app wijst uit dat de meeste mensen maar een kwart van hun dagelijkse calorieën voor de middag consumeren, en amper een derde na zes uur 's avonds.

Vroege vogels kunnen op maandag 28 september een totale maansverduistering zien - als wolken het feestje tenminste niet verpesten.

Voor de allereerste keer is er zaad opgevraagd uit de gigantische "back-up" voor landbouwgewassen in Spitsbergen.