Artikels in "Alle"

Marleen Finoulst

Mindfulness-therapie zou een evenwaardig alternatief zijn voor medicatie. Een terechte claim?

Toen het Duitse leger België binnenviel in augustus 1914, sloegen honderdduizenden Belgen op de vlucht. Naast Nederland en Frankrijk kwamen meer dan 200.000 Belgen in Groot-Brittannië terecht. Ze staken vaak in moeilijke omstandigheden per boot het Kanaal over.

Onderzoekers suggereren op de website van Science dat de menselijke resten die zij zopas bestudeerd hebben wel eens de alleroudste in West-Europa kunnen zijn.

De beruchte supervulkaan onder het Amerikaanse Yellowstone-park wordt ‘gevoed’ door een enorm magmareservoir, dertig kilometer onder de grond.

Wetenschappers zijn erin geslaagd om de actieve hersengebieden bij oorsuizen of ‘tinnitus’ bloot te leggen. De 'spookgeluiden' houden lelijk huis in een groot deel van het brein, veel groter dan enkel de auditieve gebieden.

Wie een opleiding tot gezondheids- of voedingsconsulent wil volgen, kan daarvoor financiële steun krijgen van de overheid. Die opleidingen zijn vaak in strijd met de voedingswetenschap.

Chinese wetenschappers hebben gedaan wat weinig andere onderzoekers omwille van ethische bezwaren durven: menselijke embryo’s genetisch modificeren.

Veel kraanwater bevat het kankerverwekkende asbest. Om hoeveel asbest gaat het, en zijn ingeslikte asbestvezeltjes net zo gevaarlijk als asbest dat ingeademd wordt? Niemand weet het.

Een Australische student ontwikkelde een drone die plaagbestrijdende insecten over gewassen 'uitsproeit'.

Een team van wetenschappers uit verschillende vakgebieden heeft, bij toeval, ontdekt dat exploderende sterren meer vertellen over de oorzaak van bliksem.

Begin mei kunt u op het docufilmfestival Docville kijken naar The Immortalists, waarin theoretisch bioloog Aubrey de Grey ons ervan wil overtuigen dat de dood te verschalken is. Ligt het eeuwige leven binnen handbereik?

Een magneetzweeftrein in Japan heeft een snelheidsrecord gevestigd: 603 km/u. Toch worden zulke comfortabele, geruisloze treinen wereldwijd maar op een paar plaatsen gebruikt. De enorm hoge bouwkosten spelen een belangrijke rol.

Het stresssysteem van Roemeense instellingskinderen verandert voor de rest van hun leven.

Wetenschappers vermoeden dat er tot 8,5 miljoen hectare extra rubberplantages nodig zullen zijn.

Met de lancering van Hubble Space Telescope, op vrijdag 24 april precies een kwart eeuw geleden, brak een nieuwe fase aan voor de astronomie.

De meeste wetenschappers zijn het erover eens dat de theorie een van de meest geniale en elegante beschrijvingen is die de natuurkunde ooit heeft gekend.

Bij een onderzoek van honderdduizend sterrenstelsels zijn geen sporen gevonden van een hoogontwikkelde buitenaardse beschaving.

Over het gehypete hormoon oxytocine wordt veel onzin verkocht, maar gelukkig blijft ook degelijk onderzoek ons verbazen.

Opstijgende vliegtuigen verplaatsen een enorme hoeveelheid lucht. Eindhoven Airport hoopt iets nuttigs te doen met die kunstmatig veroorzaakte wind: energie opwekken.

In april 1850 stierf de vrouw die haar naam gaf aan de populaire keten van wassenbeeldenmusea.

Finse wetenschappers ontwikkelden een methode om inktdikte op papier te bepalen. Hun vinding zou ook andere flinterdunne laagjes kunnen analyseren.

New Horizons heeft de eerste (vage) kleurenfoto van Pluto doorgestuurd, en in juli arriveert de ruimtesonde bij de planeet, die dan eindelijk zijn geheimen prijs moet geven.

Het internationale ruimtestation ISS krijgt een koffiemachine: de ISSpresso.

Stenen werktuigen die gevonden werden nabij het Turkana-meer in Kenia bevestigen de hypothese dat ook pre-menselijke Australopithecen als onze verre voorouder Lucy stenen werktuigen konden maken.