Artikels in "Alle"

Vannacht werden naar jaarlijkse gewoonte de Ig Nobelprijzen uitgereikt, de alternatieve Nobelprijzen voor wetenschappelijk onderzoek met een ernstige hoek af.

Depressies zijn soms het gevolg van een ontsteking. Wordt die lichamelijke oorzaak aangepakt, dan verdwijnt ook de depressie.

Biologen gaan op zoek naar de wortels van eerlijkheid.

Wie last heeft van migraine, loopt dubbel zoveel risico om op latere leeftijd parkinson te krijgen.

Onder de bodem van de oceanen ligt een massa methaanijs. Als we daaruit methaangas kunnen winnen, is het energieprobleem in één klap opgelost.

De Sahara is vermoedelijk zeven miljoen jaar oud.

Bloedtest maakt eerste objectieve diagnose van depressie bij volwassenen mogelijk.

Een team van de University of Hertfordshire, onder leiding van de Belgische astronoom Geert Barentsen, heeft een nieuwe catalogus samengesteld van het noordelijke deel van onze Melkweg.

Een toestel dat de werking van de milt nabootst, haalt ziekteverwekkers uit het bloed. Volgens de bedenkers zou die biomilt onder meer ebola kunnen bestrijden.

Een Chinese vrouw van 24 blijkt te zijn geboren zonder cerebellum, het deel van de hersenen dat beweging en spraak mee aanstuurt. Wetenschappers wijzen op het grote aanpassingsvermogen van onze hersenen.

ANP

De Europese verkenner Rosetta stuurt in november zijn lander Philae naar de 'de kop' van de komeet 67P/Tsjoerjoemov-Gerasimenko.

Een nieuwe app stelt artsen in staat het tienjaarsrisico op hart- en vaatziekten van hun patiënten te berekenen.

Sinds hun domesticatie 1.400 jaar geleden zijn tamme konijnen niet meer bang voor mensen. Hoe uit die omslag in gedrag zich in het DNA? Nieuw onderzoek geeft antwoorden op de genetische vragen rondom domesticatie.

ANP

Twee Nederlandse artsen zijn in Sierra Leone in aanraking geweest met patiënten die later overleden aan ebola en zijn daarbij mogelijk besmet geraakt. De twee worden naar alle waarschijnlijkheid nog dit weekend teruggehaald naar Nederland.

Amerikaanse astronomen zoeken naar planeten buiten ons zonnestelsel die in de 'Venus-zone' liggen: het gebied rond een ster waarbinnen een ogenschijnlijk ‘aardse’ planeet net zo onleefbaar is als Venus.

Ooit liepen er in Egypte leeuwen, giraffen en olifanten rond. Aan de hand van oud-Egyptische afbeeldingen legden Amerikaanse historici de link tussen het uitsterven van deze diersoorten en klimaatverandering.

Wie goed behandeld wordt, zal zelf ook moreel handelen. Tegelijk vinden we dat één goede daad toelaat minder politiek correct te zijn. Dat blijkt uit een studie bij 1.200 mensen via een smartphone-app.

ANP

Onder de grond bij de Turkse miljoenenstad Istanboel bouwt de spanning zich op. Er liggen breuklijnen en die kunnen een zware aardbeving veroorzaken.

Eos Memo haalt opmerkelijke objecten uit onze musea van onder het stof. Dit keer: de stereoscoop.

Amerikaanse biologen hebben het genoom van de gibbon ontrafeld. Zo ontdekten ze hoe hij zich heeft aangepast aan zijn habitat: de tropische wouden van Zuidoost-Azië.

Het idee van een verloren stad heeft altijd al tot de verbeelding gesproken. Soms gaat het om mythes die voor zover bekend geen enkele grond van waarheid bevatten, maar er zijn net zo goed steden die per ongeluk ontdekt zijn nadat iedereen ze eeuwenlang was vergeten.

Diabetes vormt een bedreiging voor de bestrijding van tbc.

Een team van Gentse bio-ingenieurs, onder wie Eos Gouden Pipet-winnaar Philippe De Smedt, heeft de bodem rond Stonehenge in kaart gebracht. Daarbij ontdekten ze heel wat oeroude monumenten.

Deze mug zit vastgehecht aan een parasiterende mijt, en dat al een kleine 50 miljoen jaar. Het is daarmee de oudste bekende fossiel van zo'n symbiosegedrag.