Artikels in "Alle"

Fossielen van een 54,5 miljoen jaar oude voorouder van paarden, neushoorns en tapirs suggereren dat de onevenhoevigen in India ontstonden, toen het nog een eiland was en langzaam richting het huidige Azië dreef.

In Nuenen is een fietspad geopend dat licht geeft in het donker. De glinsterende weg is ontworpen door kunstenaar Daan Roosegaarde, die nog veel meer "technopoëzie" op zijn palmares heeft staan.

Muizen zijn geen mensen, maar genetisch lijken we op elkaar. Nieuw grootschalig onderzoekt belicht gelijkenissen en verschillen met ons favoriete proefdier.

ANP

Hoewel de luchtvervuiling in Europa langzaam afneemt, zijn in 2011 nog altijd zo'n 400.000 mensen voortijdig gestorven door vooral fijnstof en ozon.

Op 11 december reikt Eos de Eos Pipet uit, een bekroning voor de jonge wetenschapper die de opmerkelijkste wetenschappelijke prestatie van het voorbije jaar leverde. Maak kennis met de vijf laureaten en stem voor uw favoriet.

In de lente van 2014 plaatsten meer dan duizend Antwerpenaars een aardbeiplantje op hun vensterbank. Jelle Hofman maakte op basis van de hoeveelheid fijn stof in en op de blaadjes een gedetailleerde kaart van de Antwerpse luchtkwaliteit.

Met een computerprogramma speurt Mike Kestemont in eeuwenoude teksten naar onopvallende woorden als de, op en of. Die geven verbazend veel prijs over de schrijver. Kestemont heeft zo al verschillende middeleeuwse auteursraadsels opgelost.

Wetenschappers zijn al lang op zoek naar stoffen waarmee we niet alleen langer leven, maar ook langer gezond blijven. Wouter De Haes van de KU Leuven onderzoekt of metformine, wereldwijd het meest gebruikte antidiabetesmedicijn, zo’n stof zou kunnen zijn.

Geurstoffen spelen een cruciale rol in de communicatie tussen sociale insecten. Annette Van Oystaeyen onderzoekt welke stoffen belangrijk zijn, en wat ze precies doen.

Miljarden tonnen koolstof circuleren tussen de atmosfeer, planten, oceanen en de bodem. Sara Vicca probeert de rekening te doen kloppen.

Philae heeft na zijn landing op komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko organische moleculen 'opgesnoven' die koolstof bevatten, een basis voor leven op aarde.

ANP

Michel Robles

De 20-jarige Nederlandse student Boyan Slat ontving deze week de VN-milieuprijs voor zijn project The Ocean Cleanup. Eos sprak met de jongste winnaar ooit.

Deze kaart toont de verdeling van ‘vuurbollen’, veroorzaakt door brokstukken van planetoïden die tussen 1994 en 2013 de aardatmosfeer binnendrongen.

ANP

Wanneer is sprake van vogelgriep of vogelpest en hoe verspreidt het virus zich?

Het eiwit FMRP – bekend als oorzaak van het fragiele-X-syndroom – speelt ook een belangrijke rol in autisme gerelateerd gedrag.

Moeders in het binnenland van Suriname hanteren vandaag nog steeds cultuurgebonden ideeën over ziekte en gezondheid die slaven vierhonderd jaar geleden meebrachten uit Afrika.

Er zijn geen wetenschappelijke gegevens verloren gegaan: op het moment dat de verbinding met de lander werd verbroken, waren alle verzamelde data al binnen.

ANP

Kometenlander Philae is niet in het beoogde landingsgebied Agilkia terechtgekomen. Doordat de verankering mislukte, stuitte de lander naar schatting één kilometer omhoog.

Om hun kroost tegen jaloerse mannetjes te beschermen, paren sommige vrouwtjes met verschillende partners. Niet de mannetjes strijden in dat scenario om het vaderschap, maar hun zaadcellen. Dat heeft bijzondere gevolgen.

Uit Australisch onderzoek blijkt dat we door bomen te verwijderen uit moerassige gebieden, mogelijk nieuwe moerassen creëren. Dat kan gunstig zijn voor de globale watervoorraad.

Paul Levrie en Rudi Penne zijn door de bezoekers van de Eos-website verkozen tot beste wetenschapscommunicatoren van 2014.

Wiet roken doet je hersenen verschrompelen, maar vergroot het netwerk in je brein.

Het is gelukt. Rosetta-lander Philae maakte woensdag rond 17 uur onze tijd een geslaagde landing op komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko. Astronomen spreken van een historische gebeurtenis voor de ruimtevaart.

Moleculen in vloeibare alcohol zijn niet willekeurig ten opzichte van elkaar georiënteerd.