Artikels in "Alle"

ANP

De met ebola besmette Britse hulpverlener William Pooley herstelt goed van het virus. Hij is behandeld met het experimentele medicijn ZMapp.

Scandinavische onderzoekers deden in een Zweedse grot een vreemde ontdekking: druipstenen die zijn gevormd door bacteriën.

Mensen met schade aan een bepaald gebied in de hersenschors worden egoïstischer en oneerlijker.

Amerikaanse onderzoekers werken aan software die valse wetenschappelijke papers moet herkennen. Verdacht taalgebruik is de verklikker van dienst.

Om weer helemaal mee te zijn met het recente wetenschapsnieuws lijsten we voor u de meest gelezen websitestukken van deze zomer op.

De experimentele therapie moet nog bij mensen op veiligheid worden getest, maar deze resultaten tonen aan dat ZMapp een veelbelovende optie is voor de behandeling van ebola.

Twee zware aardbevingen lagen aan de basis van de verwoesting van Sagalassos, een antieke stad in het zuidwesten van Turkije. Mogelijk is de ‘Sagalassosbreuk’ nu terug actief.

Een internationaal onderzoeksteam onderzocht de afkomst, genetische veranderingen en overdracht van het ebolavirus dat momenteel woekert in West-Afrika.

Hetzelfde gen dat ervoor zorgt dat ons lichaam alcohol afbreekt, bepaalt ook hoeveel pijn we kunnen verdragen. Een bepaalde molecule kan die pijngrens  optrekken.

Met behulp van een van de gevoeligste neutrinodetectors op aarde heeft een internationaal team van wetenschappers voor het eerst de neutrino’s gedetecteerd die vrijkomen bij de fusiereacties in de kern van onze zon.

Het meest complete naslagwerk over het oceaanleven rond Antarctica werd deze week voorgesteld op een congres over de Zuidpool. Bij de vele onderzoekers die eraan meeschreven zitten ook verschillende Belgen.

Herdershonden gebruiken slechts twee simpele regels om grote kuddes schappen bij elkaar te drijven: ze brengen de kudde bij elkaar als die te ver uit elkaar gaat en drijven de kudde vooruit als ze compact is.

De Wereldgezondheidsorganisatie WHO bepleit in een nieuw rapport strengere regels voor de elektronische sigaret. Wat is er ongezond aan het roken zonder rook?

Op basis van gedetailleerde informatie die door de Europese ruimtesonde Rosetta is verzameld, zijn vijf locaties op de komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko geselecteerd waar de landingsmodule Philae zou kunnen neerdalen.

De kolibrie is de enige vogelsoort die zoete smaken kan herkennen.

Genoomonderzoek brengt de geschiedenis van de honingbij in beeld.

ANP

Japan heeft de Wereldgezondheidsorganisatie een experimenteel medicijn aangeboden dat misschien helpt tegen het ebolavirus.

Nog meer opmerkelijk kankeronderzoek: wetenschappers hebben aangetoond dat botox, die normaal wordt gebruikt om rimpeltjes recht te trekken, ook de groei van kankers kan onderdrukken.

Warmteopslag diep in de Atlantische Oceaan zorgt voor een pauze in klimaatverandering.

Een jonge vis krijgt de keuze tussen een waterstroom afkomstig uit een gezond of een aangetast koraalrif.

Bodembacteriën die ons normaal ziek zouden maken, kunnen we inzetten om tumoren te bestrijden. De bacteriën eten kankercellen letterlijk weg.

Roman Trötschel

Wilt u meer verdienen? Vijf tips om succesvol te onderhandelen met uw baas, gebaseerd op recente inzichten uit de psychologie.

Kennislink

Iedereen weet: een steen leeft niet en een insect wel. Maar kun je uitleggen waarom dat zo is? Wetenschappers uit verschillende disciplines worstelen al tientallen jaren om een definitie te vinden voor leven.

Het zijn vaak buitenlandse rassen die in Vlaamse natuurgebieden het gras kort houden. Streekeigen grazers lijken nochtans even geschikt, maar een gebrek aan kennis bij de beheerders houdt ze uit de natuur.