Artikels in "kosmologie"

Ons zonnestelsel blijkt minder uitzonderlijk te zijn dan soms wordt beweerd. Dat schrijven twee Amerikaanse astronomen in een artikel in The Astrophysical Journal.

De zwaartekracht van de aarde beïnvloedt de oriëntatie van kleine breuken in de maankorst.

De zoektocht naar bewoonbare planeten is vaak gericht op een mogelijke kopie van de aarde. Wetenschappers van de KU Leuven ontdekten rotsachtige planeten buiten ons zonnestelsel mogelijk veel interessantere kandidaten zijn.

Dat verbaast wetenschappers, want veel activiteit verwacht je niet op een vrijwel atmosfeerloze dwergplaneet met een temperatuur van minder dan 200 graden onder nul.

De Hubble Space Telescope heeft statistische aanwijzingen gevonden voor het bestaan van enorme aantallen sterrenstelsels in het pasgeboren heelal.

Francis Halzen heeft de prestigieuze Balzan-prijs 2015 gewonnen. Onder impuls van de Belg, die al vele jaren in de VS actief is, werd op Antarctica de grootste neutrinodetector ter wereld gebouwd.

Binnen nu en 1500 jaar zal er een grote, extreem hete ster in onze Melkweg ontploffen.

Recent onderzoek wijst erop dat de sterren in de onmiddellijke omgeving van het centrum van onze Melkweg niet tot een en dezelfde populatie behoren.

Het ontstaan van leven op aarde is mogelijk op gang geholpen door inslagen van ijzige kometen.

The Conversation

Ons universum wist al heel wat moeilijke fases te overleven, maar nieuw onderzoek toont aan dat het nu toch al enige tijd voorbij haar piek is.

Voor de tiende maal hebben sterrenkundigen een planeet ontdekt die een baan beschrijft rond een dubbelster - net als Tatooine, de thuisplaneet van Luke Skywalker in de sciencefictionfilm Star Wars.

Dat is de geruststellende, maar ook voorlopige, conclusie die wetenschappers trekken uit waarnemingen van een verre pulsar, die al meer dan twintig jaar lopen.

Een internationaal team van wetenschappers heeft ontdekt dat de grootteverdeling van de brokstukjes in de ringen van Saturnus het gevolg is van hun onderlinge interacties.

Het licht van het stelsel heeft er 13,23 miljard jaar over gedaan om de aarde te bereiken.

De ontdekking toont aan dat deze ‘mislukte sterren’ zich nog het meest als bovenmaatse planeten gedragen.

Daarmee is een stukje van de puzzel van de chemische evolutie van de Melkweg gevonden waar al lang naar gezocht werd.

Het lijkt er op dat het geen kwestie meer is van of, maar enkel nog van wanneer we buitenaards leven ontdekken. Maar is dat zo? Hoe zeker zijn we hiervan?

Eddy Echternach

Alles bij elkaar verzamelt de ruimtesonde zoveel gegevens, dat het 16 maanden gaat duren voordat alles naar de aarde is overgezonden.

De ware aard van de donkere vlekken is tot nu toe een raadsel.

Na negen jaar en 4,8 miljard kilometer begint de ruimtesonde New Horizons nu eindelijk aan haar passage langs Pluto. Geeft de dwergplaneet, die ruim tachtig jaar geleden werd ontdekt, eindelijk haar geheimen prijs?

De elfjarige activiteitscyclus van de zon wordt veroorzaakt door ‘dynamo-effecten’ in twee verschillende lagen – de ene diep in de zon, de andere vlak onder het zonsoppervlak.

Wetenschappers vermoeden dat deze gaten op een gelijkaardige manier ontstonden als de zinkgaten die op aarde voorkomen.

De nieuwe schatting komt uit op aantallen die tien tot honderd keer kleiner zijn dan aangenomen.

Ze konden dat doen dankzij een in Leiden gemaakt instrument.