Artikels in "ruimtevaart"

Eerder deze maand zette Kepler zichzelf in de 'emergency mode'.

De sondes, van nog geen 30 gram per stuk, moeten worden uitgerust met zeilen van een paar meter groot en worden aangedreven door de ‘lichtdruk’ van een lasersysteem op aarde.

Ruimtevaartorganisatie NASA komt met onderzoeksresultaten van de ruimtesonde New Horizons, die op 14 juli vorig jaar dicht langs Pluto scheerde.

Het gezamenlijk project van het European Space Agency (ESA) en de Russische ruimtevaartorganisatie Roscosmos bestaat uit een sonde en lander die de gassen in de atmosfeer van de rode planeet in kaart moeten brengen.

NASA heeft een nieuwe mini-satelliet voorgesteld die lichter is dan zijn voorgangers en dat voor een spotprijs. Die satelliet maakt dagelijks duidelijke beelden van onze aardbol.

Kunnen we ooit op reis naar Mars, Jupiter of Saturnusmaan Titan? De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA doet ons alvast wegdromen met een reeks posters waarop reisbestemmingen in het heelal zijn afgebeeld.

Op het oppervlak van de komeet 67P/Churyumov–Gerasimenko ligt (plaatselijk) waterijs.

Er zweeft maar liefst 5,5 ton ruimteschroot rond de aarde. Dit filmpje laat zien hoe dat afval zich tussen 1957 en vandaag opstapelde.

Doorgestraalde energie zou ruimtereizen goedkoper en makkelijker kunnen maken.

De geulen die de aanwezigheid van stromend water moeten bewijzen, kunnen ook door sublimerend koolstofdioxide-ijs zijn veroorzaakt.

De Amerikaanse Mars-wagen Curiosity is aangekomen bij de Bagnold-duinen op de rode planeet.

Op de nieuwste foto's van de verre, koude dwergplaneet Pluto zijn details van minder dan honderd meter groot te zien. De foto's werden op 14 juli gemaakt door de LORRI-camera van de ruimtesonde New Horizons, toen die op kleine afstand langs Pluto scheerde.

Op basis van stereo-opnamen van het Pluto-oppervlak, die afgelopen zomer gemaakt zijn tijdens de scheervlucht van New Horizons, zijn hoogtekaarten samengesteld.

Ruimtesonde New Horizons heeft de allereerste foto’s van het Plutomaantje Kerberos naar de aarde gezonden.

De vorm van sommige stenen op Mars wijst erop dat ze ooit tientallen kilometers zijn meegesleept door een rivier.

Woensdag 7 oktober gaat The Martian in première. De film over een ruimtevaarder die alleen achterblijft op Mars is gebasseerd op het sciencefictionboek van computertechnicus Andy Weir. Eos sprak met de auteur.

Dat verbaast wetenschappers, want veel activiteit verwacht je niet op een vrijwel atmosfeerloze dwergplaneet met een temperatuur van minder dan 200 graden onder nul.

Technici van NASA hebben een manier bedacht om met één ruimtesonde verschillende kleine hemellichamen in het zonnestelsel (zoals kometen en planetoïden) te bezoeken.

Het is het kleine Kuipergordelobject 2014 MU69, dat anderhalf miljard kilometer voorbij Pluto om de zon cirkelt.

Philae deed de vondst bij zijn landing op de komeet, voordat hij ruim twee dagen door stroomgebrek in ‘winterslaap’ ging.

De opnamen zijn gemaakt door de ruimtesonde New Horizons, die afgelopen dinsdag een kort bezoek bracht aan het Pluto-stelsel.

Eddy Echternach

Alles bij elkaar verzamelt de ruimtesonde zoveel gegevens, dat het 16 maanden gaat duren voordat alles naar de aarde is overgezonden.

De ware aard van de donkere vlekken is tot nu toe een raadsel.

Na negen jaar en 4,8 miljard kilometer begint de ruimtesonde New Horizons nu eindelijk aan haar passage langs Pluto. Geeft de dwergplaneet, die ruim tachtig jaar geleden werd ontdekt, eindelijk haar geheimen prijs?