Artikels in "ruimtevaart"

Dat verbaast wetenschappers, want veel activiteit verwacht je niet op een vrijwel atmosfeerloze dwergplaneet met een temperatuur van minder dan 200 graden onder nul.

Technici van NASA hebben een manier bedacht om met één ruimtesonde verschillende kleine hemellichamen in het zonnestelsel (zoals kometen en planetoïden) te bezoeken.

Het is het kleine Kuipergordelobject 2014 MU69, dat anderhalf miljard kilometer voorbij Pluto om de zon cirkelt.

Philae deed de vondst bij zijn landing op de komeet, voordat hij ruim twee dagen door stroomgebrek in ‘winterslaap’ ging.

De opnamen zijn gemaakt door de ruimtesonde New Horizons, die afgelopen dinsdag een kort bezoek bracht aan het Pluto-stelsel.

Eddy Echternach

Alles bij elkaar verzamelt de ruimtesonde zoveel gegevens, dat het 16 maanden gaat duren voordat alles naar de aarde is overgezonden.

De ware aard van de donkere vlekken is tot nu toe een raadsel.

Na negen jaar en 4,8 miljard kilometer begint de ruimtesonde New Horizons nu eindelijk aan haar passage langs Pluto. Geeft de dwergplaneet, die ruim tachtig jaar geleden werd ontdekt, eindelijk haar geheimen prijs?

Volgens astrobiologen zouden er micro-organismen kunnen leven op komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko - de komeet die in detail bestudeerd wordt door de Europese ruimtesonde Rosetta.

Wetenschappers vermoeden dat deze gaten op een gelijkaardige manier ontstonden als de zinkgaten die op aarde voorkomen.

En niet zo’n kleintje ook: hij meet bijna een halve Pluto-diameter.

NASA onderzoekt de mogelijkheid van interstellaire ruimtereizen met behulp van laseraandrijving.

De kleine komeetlander Philae wordt heel voorzichtig weer aan het werk gezet. Maar voordat het zover is zal de lander, die afgelopen zaterdag na zeven maanden uit zijn ‘winterslaap’ kwam, grondig worden getest.

Drie muizen hebben drie maanden in het Internationaal Ruimtestation doorgebracht om te zien wat gewichtloosheid doet met hun huid.

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft negen wetenschappelijke instrumenten geselecteerd voor een toekomstige ruimtemissie naar de Jupitermaan Europa, die mogelijk micro-organismen herbergt.

De foto’s zijn detailrijker dan eerdere opnamen, maar geven geen duidelijkheid over de aard van de vlekken op het oppervlak van de dwergplaneet.

Eos-redacteur Dieter De Cleene maakte deze week een paraboolvlucht. Hij mocht een dertigtal keer zo'n twintig seconden gewichtloosheid ervaren. Een kort relaas van zijn 'ruimtevlucht'.

ANP

Astronauten die naar de planeet Mars gaan, zullen te maken krijgen met hersenschade door kosmische straling.

Met de lancering van Hubble Space Telescope, op vrijdag 24 april precies een kwart eeuw geleden, brak een nieuwe fase aan voor de astronomie.

New Horizons heeft de eerste (vage) kleurenfoto van Pluto doorgestuurd, en in juli arriveert de ruimtesonde bij de planeet, die dan eindelijk zijn geheimen prijs moet geven.

Koolstofrijk komeetstof is vermoedelijk de oorzaak van de zeer geringe reflectiviteit van het Mercuriusoppervlak - de planeet weerkaatst maar een paar procent van het opvallende zonlicht.

Een speciaal meetinstrument aan boord van de Marswagen deed die bijzondere ontdekking

Wetenschappers van het Duitse centrum voor lucht- en ruimtevaart DLR doen pogingen om in contact te komen met de zoekgeraakte komeetlander Philae.

De foto's die tijdens de manoeuvre (op een afstand van slechts zes kilometer) zijn gemaakt tonen details van elf centimeter groot.