Artikels in "ruimtevaart"

Eos-redacteur Dieter De Cleene maakte deze week een paraboolvlucht. Hij mocht een dertigtal keer zo'n twintig seconden gewichtloosheid ervaren. Een kort relaas van zijn 'ruimtevlucht'.

ANP

Astronauten die naar de planeet Mars gaan, zullen te maken krijgen met hersenschade door kosmische straling.

Met de lancering van Hubble Space Telescope, op vrijdag 24 april precies een kwart eeuw geleden, brak een nieuwe fase aan voor de astronomie.

New Horizons heeft de eerste (vage) kleurenfoto van Pluto doorgestuurd, en in juli arriveert de ruimtesonde bij de planeet, die dan eindelijk zijn geheimen prijs moet geven.

Koolstofrijk komeetstof is vermoedelijk de oorzaak van de zeer geringe reflectiviteit van het Mercuriusoppervlak - de planeet weerkaatst maar een paar procent van het opvallende zonlicht.

Een speciaal meetinstrument aan boord van de Marswagen deed die bijzondere ontdekking

Wetenschappers van het Duitse centrum voor lucht- en ruimtevaart DLR doen pogingen om in contact te komen met de zoekgeraakte komeetlander Philae.

De foto's die tijdens de manoeuvre (op een afstand van slechts zes kilometer) zijn gemaakt tonen details van elf centimeter groot.

Enthousiasme alom deze week: er is een Belg in de running voor een one way ticket naar Mars. Ruimtevaartexperts zijn minder blij met het Mars One project. 'Een complete aanfluiting van wat ruimtevaart zou moeten zijn.'

De eerste uitgebreide resultaten van de komeetlanding van eind vorig jaar zijn deze week gepubliceerd in Science.

De Amerikaanse ruimtesonde Dawn heeft de eerste redelijk gedetailleerde foto's gemaakt van zijn volgende reisdoel: de dwergplaneet Ceres, het grootste hemellichaam in de planetoïdengordel.

De Beagle-2 liftte mee met de Europese ruimtesonde Mars Express en moest op 25 december 2003 een zachte landing op Mars maken. Maar na de geplande touchdown liet hij niets meer zich horen.

Het commerciële bedrijf SpaceX wil iets nieuws proberen: na vertrek moet een gedeelte met raketmotoren weer zachtjes landen op aarde.

Nieuwe opnamen moeten uitsluitsel geven over de vraag of de landingsmodule Philae genoeg zonlicht opvangt om volgend jaar weer te kunnen ontwaken.

De Amerikaanse Marswagen Curiosity heeft kortdurende methaanpieken gemeten in de Marsatmosfeer. Dat kan wijzen op leven, maar niet-biologische verklaringen zijn wellicht waarschijnlijker.

De interstellaire 'tsunami' die in februari voor het eerst werd opgemerkt door de Amerikaanse ruimtesonde Voyager 1 duurt nog steeds voort.

ANP

De Orion maakte vrijdag zijn eerste testvlucht. Die eindigde om 17.29 uur Nederlandse tijd met een plons in de Grote Oceaan ten westen van Mexico.

ANP

De landingsrobot moet voor het eerst in de geschiedenis onderzoek gaan doen op een rondvliegende asteroïde.

Donderdag 4 december maakt de nieuwe ruimtecapsule van NASA, Orion, een eerste testvlucht. Een geslaagde oefening brengt de ruimteorganisatie een stap dichter bij een bemande reis naar Mars.

Philae heeft na zijn landing op komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko organische moleculen 'opgesnoven' die koolstof bevatten, een basis voor leven op aarde.

Er zijn geen wetenschappelijke gegevens verloren gegaan: op het moment dat de verbinding met de lander werd verbroken, waren alle verzamelde data al binnen.

ANP

Kometenlander Philae is niet in het beoogde landingsgebied Agilkia terechtgekomen. Doordat de verankering mislukte, stuitte de lander naar schatting één kilometer omhoog.

Het is gelukt. Rosetta-lander Philae maakte woensdag rond 17 uur onze tijd een geslaagde landing op komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko. Astronomen spreken van een historische gebeurtenis voor de ruimtevaart.

Philae, het landingstoestel van de Europese ruimtesonde Rosetta, moet een zachte landing maken op een komeet - iets wat nog nooit eerder is gedaan.