Breinbreker

U moet inloggen of registreren om dit formulier te kunnen bekijken.
wedstrijdprijs

Te winnen week 51:
het boek 'HOE WERKT DE AARDE?' van Rob De Meijer & Wim Van Westrenen
 
Omschrijving
 
Iedereen kent Jules Vernes 'Naar het middelpunt van de aarde'. Deze roman was gebaseerd op de laatste inzichten uit de geologie, maar sloeg de plank toch behoorlijk mis. De diepste boring in de aardkost is circa 12 kilometer diep, slechts 0.1% van de diameter van de Aarde. Anderhalve eeuw na het verschijnen van 'Naar het middelpunt van de aarde' weten we weliswaar al veel meer over de aardkorst, maar zijn de aardmantel en aardkern nog steeds een terra incognita.

Op grond van onze huidige kennis en inzichten, nemen Rob de Meijer en Wim van Westrenen u als terranauten après la lettre mee naar het middelpunt van de Aarde. In het boek beschrijven zij de verschijnselen en eigenschappen van diverse delen van het binnenste van onze planeet: de bewegende delen van de korst, de stroming van gesteenten in de mantel, en de vloeibare en vaste delen van de ijzer-nikkelkern. Op de grens van mantel en kern stuiten ze op een grote verrassing: een gigantische, natuurlijke kerncentrale. Zo'n reactor zou volgens de auteurs ook het ontstaan van de Maan kunnen verklaren. Miljarden jaren geleden is een natuurlijke kernreactor 'kritisch' geworden, bij de hitte die daarbij ontstond, is een stuk van onze planeet weggeslagen: onze Maan. Vervolgens komen de onderliggende processen en de manier waarop informatie over de wereld onder onze voeten wordt verkregen aan de orde. Ten slotte wordt de Aarde vergeleken met andere planeten in ons zonnestelsel. Een baanbrekende nieuwe visie op de Aarde en de Maan.
 
Elke dag trakteren wij jou op een nieuwe unieke visuele breinbreker. Vergelijk jouw persoonlijke score met de wereldscore en/of EOS-magazine groepsscore, dan weet je meteen of je brein in topconditie is.

Als je de oplossing van de puzzel van vandaag naar ons doorstuurt, maak je kans op onze wekelijkse prijs.

Klik op de groene 'i' van Info voor meer uitleg over hoe het spel werkt.
We wensen je alvast veel denkplezier!
 
Winnaar Week 50: pintenaer
U ontvangt het boek 'Riemann'
 

Noteer hieronder (u moet inlogd zijn) de oplossing van onze Breinbreker van vandaag. Uit alle juiste inzendingen wordt elke week een winnaar getrokken.