Eos, februari 2013

magazine publicatiedatum: 
22 januari, 2013
€5,95
Prijs: €5,95

Het februarinummer van Eos (nr. 2, 2013). Het tweemaandelijkse tijdschrift Scientific American verschijnt vanaf nu niet meer afzonderlijk, maar altijd als extra katern bij Eos.

Artikelnummer: 5413095213562
Artikeloverzicht
Hoeveel pesticiden zitten er op ons fruit?

Ongeveer 80 procent van het fruit en 60 procent van de groenten in de Belgische rekken bevat resten van pesticiden. Zelden meer dan wettelijk toegelaten, maar er zijn vaak wel sporen van meerdere producten. En het cumulatief effect daarvan op onze gezondheid kennen we niet.

Het geurtje aan antistinksokken

Als u een fervent sporter bent, kent u ze misschien: antistinksokken. Sokken met zilvernanodeeltjes die bacteriën en schimmels doden waardoor die geen kans hebben om onaangename geuren te produceren. Aan het nanozilver zelf hangt echter ook een geurtje, want het is onduidelijk wat de risico’s zijn voor mens en milieu.

Dure behandeling, geen bewijs

Ruim een van de tien ziekenhuispatiënten kampt met doorligwonden. Behandeling en preventie ervan is peperduur, maar er is geen wetenschappelijk bewijs dat het ook werkt.

Captain, maar geen leider

In bijna de helft van de sportteams wordt de kapitein niet gezien als de leider van de ploeg. Met alle gevolgen van dien voor de sportieve prestaties.

2022: zee zonder vis?

De hervorming van het Europese visserijbeleid zit in de laatste rechte lijn. Nieuwe ingrepen moeten een einde maken aan overbevissing en vissoorten laten herstellen. Wat ligt er op tafel en zal dat volstaan?

Maisstroop, dikmaker?

Amerika grijpt massaal naar maisstroop als zoetstof, met dank aan overheidssubsidies voor de maisboeren. Maar maisstroop is ongezonder dan ‘onze’ tafelsuiker, stellen critici, en maakt de Amerikanen vet en ziek.

Iedereen wetenschapper?

In het eerste weekend van februari organiseert Natuurpunt voor de 13de keer een vogeltelweekend. Wetenschappers maken steeds vaker gebruik van gegevens die vrijwilligers verzamelen. Zelfs uw kat kan de wetenschap helpen.

Verblindende kunst

De kunstwerken van Arne Quinze in Oostende roepen veel controverse op. Dat zal niet verminderen nu blijkt dat zijn Rock Strangers letterlijk oogverblindend zijn.

De hippies onder de mensapen?

Nog altijd geloven mensen dat bonobo’s alle conflicten oplossen met seks. Toch stellen onderzoekers steeds vaker vast dat dat beeld niet helemaal klopt.

Bos in een potje

Welke insecten en spinnen leven er in onze bossen en hoe nuttig zijn ze voor ons? Dat zoekt Pallieter De Smedt (Universiteit Gent) uit voor zijn promotie-onderzoek, dat kadert in het Europese project smallFOREST. In vijf Europese landen brengt men de ecosysteemdiensten van bosjes middenin landbouwgebied in kaart.

Gevaar uit de ruimte

De Galliërs waren bang dat de hemel op hun hoofd zou vallen. Ook vandaag cirkelt een duizendtal grote kometen en planetoïden in de buurt van de aarde. Hoe groot is het risico dat wij zo’n ding op ons hoofd krijgen?

Uit Scientific American: Gezocht: stamboom

Bijna veertig jaar geleden werden in Oost-Afrika de stoffelijke resten ontdekt van ‘Lucy’, een mensachtige die waarschijnlijk een van onze directe voorouders was. Maar sindsdien hebben ook ‘Ardi’ en ‘het wezen van Burtele’ zich gemeld. Het beeld van de oorsprong van Homo sapiens wordt steeds complexer.

Uit Scientific American: Antioxydanten op hun retour

Vrije radicalen die veroudering veroorzaken, en vitaminen en antioxidanten die ons jong houden: een heilig huisje dat langzamerhand in verval raakt.