Eos, januari 2013

magazine publicatiedatum: 
19 december, 2012
€5,95
Prijs: €5,95

Het januarinummer van Eos (nr. 1, 2013). Het tweemaandelijkse tijdschrift Scientific American verschijnt vanaf nu niet meer afzonderlijk, maar altijd als extra katern bij Eos.

Artikelnummer: 5413095213562
Artikeloverzicht
Massamoorden luidden 'beschaving' in

Het bestuur van Nagar, een van ’s werelds eerste steden, vestigde zijn gezag met massamoorden. Maakt ‘de beschaving’ de mens wreder?

Lekker lang vers

Laat aardbeien drie dagen staan, en de schimmel groeit je tegemoet. Nieuwe bewaartechnieken moeten de houdbaarheid en de smaak van groente, fruit en vlees opkrikken.

Hartzeer

Afwijzing en hartzeer kunnen zich even fysiek laten voelen als een brandwond of een buil. Als we achterhalen hoe dat komt, dan zou dat ons leven kunnen veranderen.

Waarom worden we ziek?

Wetenschappers zoeken de oorzaken van ziektes niet alleen in ons genoom, maar steeds vaker ook in ons ‘exposoom’, een verzamelnaam voor zowat alles waaraan we tijdens ons leven worden blootgesteld. Met nieuwe technieken hopen ze te leren hoe ons exposoom het verschil maakt tussen ziek en gezond.

Vesuvius in de kelder

In hartje München bevinden zich vier vulkanen. Hoewel ze op geregelde tijdstippen uitbarsten, is bijna niemand van hun bestaan op de hoogte. Wetenschappers gebruiken de minivulkanen om hun grote broers beter – en veiliger – te bestuderen. Ze zijn op zoek naar de heilige graal van de vulkanologie: het exact voorspellen van een uitbarsting.

Een fiets voor elk excuus

Te traag, te weinig laadvermogen en die verrekte tegenwind! Het zijn argumenten waarvoor we de fiets laten staan en in de auto springen, zelfs voor heel korte verplaatsingen. Nochtans is er voor (bijna) elk excuus een fiets. Eos evalueert acht alternatieven.

Een fiets als auto

Op een uurtje raak je van Gent naar Brussel. Je blijft droog en warm, maar verbruikt tachtig keer minder elektriciteit dan een elektrische auto. De e-velomobiel kan hét alternatief zijn voor de auto.

Dieper, breder, beter

Er heerst volop bedrijvigheid op en rond het Panamakanaal. Nieuwe sluizen en een diepere en bredere vaargeul moeten vanaf 2015 schepen toelaten met 12.600 containers aan boord. Met dank aan Belgische baggeraars.

Bouwmeesters van de Inca's

De Inca’s bouwden hun steden vaak op steile hellingen of bovenop bergruggen. Aardbevingen en grondverschuivingen waren bij wijze van spreken dagelijkse kost. Toch blijft er nog veel over van de Incasteden. Dat is te danken aan getalenteerde bouwmeesters die wisten hoe ze solide funderingen, oersterke muren en goed werkende waterleidingen moesten bouwen. Een eerbetoon aan deze geniale architecten.

Valt antimaterie omhoog?

Een experiment aan het Zwitserse onderzoekslab CERN moet nagaan of de zwaartekracht antideeltjes ‘omhoog laat vallen’. Als dat zo is, dan verdient de Nederlander Marcoen Cabbolet de Nobelprijs.

Katern Scientific American: Worden mensen aliens?

Binnen enkele generaties zullen mensen zich buiten de aarde, elders in de ruimte gaan vestigen.

Katern Scientific American: Is vasten gezond?

Periodiek vasten zou goed kunnen zijn voor de gezondheid, maar de klinische bewijslast valt voorlopig magertjes uit.

Katern Scientific American: De hand van zes miljoen

Een nieuwe methode om artificiële armen en handen met het zenuwstelsel te verbinden, moet het mogelijk maken dat het brein prothesen even vlot in beweging kan zetten als natuurlijke ledematen.