Eos, maart 2013

magazine publicatiedatum: 
20 februari, 2013
€5,95
Prijs: €5,95

Het maartnummer van Eos (nr. 3, 2013). Het tweemaandelijkse tijdschrift Scientific American verschijnt vanaf nu niet meer afzonderlijk, maar altijd als extra katern bij Eos.

Artikelnummer: 5413095213562
Artikeloverzicht
De diagnose van dr. Google

Hoofdpijn … Geen tijd voor een doktersbezoek, dus googel je enkele symptomen. Amper twintig milliseconden later stel je vast dat je kanker hebt. Paniekzaaierij is schering en inslag op blogs en fora. Maar het internet creëert ook kansen, zoals consultaties op afstand of medische apps.

Beeld in panne

In De Panne prijkt sinds vorig jaar een kunstwerk van de Maltees Norbert Francis Attard, gebaseerd op de wiskundige reeks van Fibonacci. Helaas heeft Attard niet goed geteld.

Een nutteloze dood

Om de veiligheid van biotechnologische geneesmiddelen te testen, zijn dierproeven niet altijd nuttig. Toch houden de meeste bedrijven eraan vast. De regelgeving moet veranderen, vinden Utrechtse wetenschappers.

Wie is er bang voor schaliegas?

Dankzij het ophalen van gas uit schaliegesteenten kunnen de VS binnenkort de grootste aardgasproducent in de wereld zijn. Goed voor de economie en schijnbaar ook voor het milieu. Toch lijkt in Europa de scepsis te overheersen om eveneens zijn schaliegesteenten aan te boren.

Rijke aziaten, arme beesten

Het stropen van olifanten en neushoorns neemt sterk toe. De groeiende welvaart in Azië doet de vraag naar ivoor en hoorn door het dak schieten. Als het zo doorgaat, dreigen de dieren uit te sterven.

Waarom wij dol zijn op een borrel

Onze hang naar alcohol is evolutionair te verklaren. Maar vandaag dwingt een nieuwe evolutionaire aanpassing ons om net minder te drinken.

Klimaatvriendelijk beton

Beton is goed voor vijf procent van al onze CO2-uitstoot. Maar aan klimaatvriendelijker beton wordt hard gewerkt.

Overleven bij min vijftig graden

Op zaterdag 2 maart vertrekken tientallen sleeën, getrokken door honden, voor een dagenlange race door de besneeuwde landschappen van Alaska. De wedstrijd is een eerbetoon aan de mannen die bijna een eeuw geleden de kou trotseerden om een afgelegen dorp te redden van een dodelijke epidemie.

Een pleister voor een prikje

Elk jaar maken infectieziektes miljoenen slachtoffers. De meesten daarvan vallen in ontwikkelingslanden, omdat vaccins er te duur zijn. Een pleister met droog vaccin kan een goedkoper en veiliger alternatief zijn.

Zeestroom

Hoe verder op zee, hoe harder het waait. Voor windturbines is een locatie buitengaats dus erg gunstig want ze zullen meer elektriciteit produceren dan op het land. Maar hoe verder uit de kust, hoe duurder de elektriciteitskabels naar het vasteland en hoe lastiger het onderhoud. Zijn er slimme oplossingen?

Uit Scientific American: Dode vliegtuigen

The Boneyard is een enorm ‘kerkhof’ voor afgeschreven vliegtuigen in de woestijn van Sonora, in de Amerikaanse staat Arizona. Het is een wereld van duizenden afgeplakte vrachtvliegtuigen, straaljagers en B52’s.

Uit Scientific American: Pokkenvirussen terug van nooit weggeweest

De pokken mogen dan al van het toneel verdwenen zijn, hun virale neefjes – de apenpokken en de koepokken – bereiden een comeback voor, ook in Europa.

Uit Scientific American: Zieke sinaasappels

De Amerikaanse citrusteelt gaat gebukt onder een genadeloze bacterieplaag. Het is alle hens aan dek om een geschikt bestrijdingsmiddel te vinden, ook al om te vermijden dat Europa eveneens in het vizier komt.