Eos: Psyche & Brein, nr. 1, 2013

magazine publicatiedatum: 
12 februari, 2013
€6,90
Prijs: €6,90

Dit nummer van Psyche&Brein (nr. 1, 2013) is ook online te koop via de Science Shop van Eos.

Artikelnummer: 5413095581227
Artikeloverzicht
Op zoek naar sporen in het onbewuste

Een psychodynamische behandeling hoort bij de meest gangbare therapieën om psychisch leed aan te pakken. Maar waarin verschilt de psychoanalyse van andere therapieën? En hoe goed werkt ze eigenlijk?

Gevoelens, moraal en verantwoordelijkheid (deel 1)

Wat gaat er verloren als we gevoelens alleen maar zien als vurende neuronen? Er bestaan minstens twee goede redenen waarom labstudies onze gevoelens nooit volledig zullen vatten.

Achter de muur van het zwijgen

Een geheim bewaren vergt geestelijke inspanning: hoe meer we ons best doen om een gedachte te onderdrukken, hoe sterker ze zich opdringt. Het kan een immense belasting vormen.

De gave van de taal

Twee vragen waar taalkundigen zich het hoofd over breken zijn: wat maakt de menselijke taal zo uniek, en in hoeverre drukt onze moedertaal een stempel op ons denken?

Een woelige tijd

Bijna één psychische aandoening op de twee begint al tijdens de puberteit. Die opvallende gevoeligheid hangt samen met dramatische neuronale en hormonele veranderingen.

Een ticje anders

Het syndroom van La Tourette wordt vooral gekenmerkt door motorische en verbale tics. Dit verschijnsel is waarschijnlijk te herleiden tot een ontwikkelingsstoornis van de hersenen.

Psychoanalyse in het brein

Moderne beeldvormingstechnieken bevestigen de effectiviteit van de psychoanalyse. Voor depressie is het resultaat opmerkelijk. Wordt de oude droom van Sigmund Freud alsnog werkelijkheid?

Vaker kiezen voor pen en papier?

Computers en smartphones zorgen ervoor dat we steeds minder met de hand schrijven. Onderzoek geeft echter aan dat kinderen nog steeds beter met pen of potlood leren schrijven.

De killer in ieder van ons

Hoe komt het dat mensen elkaar in conflictgebieden mishandelen en vermoorden, en dat ze daar genot aan beleven? Psychologen rapporteren vanuit het Congolese Goma.

Denken over denken, weten over weten

Onderzoekers komen in ons brein steeds meer processen op het spoor die zich voornamelijk bezighouden met het opvolgen van de inhoud en/of prestaties van andere processen.