Artikelen over Voeding

februari 23, 2015

Het traditionele verband tussen vlees eten en mannelijkheid is op zijn retour, zo blijkt uit onderzoek van het Instituut voor Milieuvraagstukken van de Vrije Universiteit Amsterdam, gebaseerd op een bevraging van een duizendtal jonge volwassenen.
  

februari 21, 2015

Meisjes zijn sneller onder invloed van eenzelfde portie alcohol dan jongens. Dat heeft met verschillende factoren te maken.
 
Meisjes zijn gemiddeld kleiner dan jongens en hebben bovendien meer vet en minder spieren. Daardoor hebben ze gemiddeld minder lichaamsvocht dan jongens en wordt eenzelfde hoeveelheid alcohol minder verdund. Meisjes hebben ook een kleinere lever dan jongens, waardoor alcohol trager afbreekt en er meer alcohol in hun bloed terechtkomt.
  

februari 19, 2015

Elke week belanden 45 Belgische tieners in het ziekenhuis met een vermoedelijke alcoholvergiftiging. In Nederland waren dat er vorig jaar 783 in totaal. Alcohol blijkt vooral op jongeren, wiens brein nog in volle ontwikkeling is, een nefaste invloed te hebben.
  

februari 13, 2015

De discussie over het al dan niet verbieden van frisdrankautomaten op middelbare scholen laaide deze week weer op. Fruitsap wordt vaak als gezond alternatief aangeboden aan kinderen. Terecht? Waar komt dit nieuws vandaan?
 
Volgens een recente aanbeveling van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) moeten we de consumptie van gesuikerde drank zo veel mogelijk beperken, want studies tonen aan dat er een verband bestaat tussen het drinken van gesuikerde dranken en overgewicht en obesitas bij kinderen en volwassenen(1).
  

januari 8, 2015

Mensen zijn competitieve wezens en ook in de seksuele arena wil iedereen zegevieren. Alles wordt uit de kast gehaald om in bed de beste te zijn. Van de oude Perzen tot de Azteken en van Indiase geschriften tot Franse diëten - iedereen heeft zo zijn ideeën over lustopwekkende middelen of afrodisiaca. Of de werking van deze wondermiddelen bewezen is? Welnee, maar dat is ook helemaal niet nodig. Tegen de kracht van suggestie kan geen wetenschap op.
 
  

december 24, 2014

De eindejaarperiode kent verschillende tradities, een familiefeest met avond- en maagvullend diner is daar één van. Wanneer de kerststronk is doorgeslikt en de bovenste broeksknoop losgaat, probeert ons lichaam die overdaad aan calorieën te verwerken.
  

december 15, 2014

Uit eerder onderzoek van het Nederlands Tweelingen Register was al gebleken dat het aantal sigaretten dat rokers opsteken voor een stuk genetisch bepaald is. Uit nieuw onderzoek blijkt nu dat de variant in het nicotine-receptorgen die daarvoor  verantwoordelijk is, bij mensen die nooit gerookt hebben voor een hoger lichaamsgewicht zorgt.
  

december 9, 2014

Bruin vetweefsel stimuleren, helpt tegen obesitas en alle ziektes die daarmee verband houden.
 
In tegenstelling tot wit vetweefsel, dat vetten opslaat in het lichaam, verbrandt bruin vetweefsel vetzuren en glucose om lichaamswarmte voort te brengen. Uit eerder onderzoek was al duidelijk dat obese mensen minder bruin vetweefsel hebben en dat de activiteit ervan afneemt met de jaren, ook al was het tot nu toe onduidelijk waarom dat zo was.
  

december 1, 2014

Royalactine in koninginnegelei verlengt niet alleen het leven van bijenkoninginnen, maar ook van rondwormen.
  

november 6, 2014

Onze darmbacteriën zetten rood vlees om in een risicofactor voor hart- en vaatziekten.
 
Het is bekend dat rood vlees het risico op atherosclerose, de afzetting van vetachtige stoffen op de wand van de slagaders, verhoogt, waardoor de slagaders makkelijker dichtslibben. Uit eerder onderzoek was al gebleken dat onze darmbacteriën daarin een rol spelen. Ze zetten namelijk L-carnitine, een voedingsstof die overvloedig aanwezig is in rood vlees, om in trimethylamine, dat op zijn beurt trimethylamine-N-oxide vormt, wat leidt tot atherosclerose.

november 4, 2014

Wie als baby antibiotica slikt, wordt vaker een dikke kleuter.
  

oktober 15, 2014

Energiedrankjes kunnen een gevaar vormen voor de volksgezondheid, zo waarschuwt de Europese afdeling van de Wereld- gezondheidsorganisatie.
  

september 25, 2014

Artsen en verpleegkundigen zijn zich te weinig bewust van ondervoeding. Aanpak van dit probleem bij ouderen kan de Nederlandse overheid 13 miljoen euro per jaar uitsparen.
  

september 19, 2014

Uit een studie die deze week in Nature verschijnt, blijkt dat zoetstoffen zoals sacharine, sucralose en aspartaam de samenstelling van de darmflora veranderen en zo suikerziekte kunnen uitlokken. Zijn kunstmatige zoetstoffen dan toch niet zo’n veilig alternatief voor suiker?
  

juli 3, 2014

De darmbacterie produceert een stof in de darmen die hongerstillend werkt.
  

juni 16, 2014

Als je een verhoogd risico loopt op diabetes kan het nuttig zijn om periodiek te vasten.
 
Wie te veel glucose in het bloed heeft en dus een verhoogd risico op diabetes loopt, heeft er baat bij zijn levensstijl aan te passen en gewicht te verliezen. Onderzoekers van het Intermountain Heart Institute in Utah (VS) ontdekten dat ook periodiek vasten een belangrijke interventie kan zijn voor prediabetici – mensen van wie het glucosegehalte in het bloed hoger is dan normaal, maar nog niet hoog genoeg om van diabetes te spreken.
  

mei 26, 2014

Gezonde boodschappen werken averechts bij kinderen.
 
Onderzoekers van de Universiteit van Chicago voerden een aantal tests uit bij peuters van 3 tot 5 jaar. Ze vertelden twee groepen van kinderen een verhaaltje waarin het hoofdpersonage Tara koekjes at voor ze ging spelen. In de ene groep werd verder niets over de koekjes gezegd, in de andere zei de verteller dat de koekjes het meisje sterker, gezonder en energieker maakten en wees ze naar haar armspieren.
  

april 23, 2014

Rond hun tachtigste krijgen veel mensen kanker, iets aan het hart of ze worden dement. Toch zijn er evengoed bejaarden die hun leven lang ‘jong’ blijven. Als de wetenschap achterhaalt hoe ze daarin slagen, krijgen gewone stervelingen misschien ook een topfitte oude dag.
  

maart 17, 2014

Een slim label of ‘smart tag’ op voedingsverpakkingen vertelt, door middel van kleuren, of de inhoud bedorven is.
 
Ook bij andere producten met een vervaldatum, zoals medicijnen of cosmetica, zou het labeltje werken, aldus de Chinese bedenkers. De tag is opgebouwd uit een gel-achtige substantie, die goedkoop en veilig is, zo klinkt het.
  

januari 17, 2014

Ons microbioom - de hele collectie micro-organismen die op en in ons lichaam leven én hun genetisch materiaal - is een hot topic in de wetenschap. Wetenschappers krijgen steeds meer zicht op de invloed van die inwendige ecologie op onze gezondheid. Sommige studies geven aan dat onze westerse levensstijl de bacteriegemeenschappen in onze ingewanden zo heeft veranderd dat ze bijdragen aan ziekten zoals kanker en hart- en vaatziekten.
  

januari 17, 2014

De Hadza zijn een gemeenschap van jager-verzamelaars in Tanzania, een van de laatste in Afrika. Hun levensstijl lijkt nog sterk op die van voor de opkomst van landbouw, 10.000 jaar geleden.

januari 17, 2014

Een Hadza-vrouw verzamelt bessen. Hadza hebben een seizoensgebonden dieet: ze eten wat op dat moment beschikbaar is.

januari 17, 2014

Tussen februari en mei, tijdens het regenseizoen, eten Hadza enorme hoeveelheden honing. 'Voedingdeskundigen zouden dit waarschijnlijk afraden, maar het lijkt hen helemaal niet te schaden', zegt Leach.

januari 17, 2014

Zo'n 350 Hadza doen mee aan Leach' studie. Leach en zijn lokale assistenten verzamelen poepstaaltjes en huidmonsters, en meten gewicht en lengte.