Artikelen over Voeding

januari 17, 2014

Ons microbioom - de hele collectie micro-organismen die op en in ons lichaam leven én hun genetisch materiaal - is een hot topic in de wetenschap. Wetenschappers krijgen steeds meer zicht op de invloed van die inwendige ecologie op onze gezondheid. Sommige studies geven aan dat onze westerse levensstijl de bacteriegemeenschappen in onze ingewanden zo heeft veranderd dat ze bijdragen aan ziekten zoals kanker en hart- en vaatziekten.
  

januari 17, 2014

De Hadza zijn een gemeenschap van jager-verzamelaars in Tanzania, een van de laatste in Afrika. Hun levensstijl lijkt nog sterk op die van voor de opkomst van landbouw, 10.000 jaar geleden.

januari 17, 2014

Een Hadza-vrouw verzamelt bessen. Hadza hebben een seizoensgebonden dieet: ze eten wat op dat moment beschikbaar is.

januari 17, 2014

Tussen februari en mei, tijdens het regenseizoen, eten Hadza enorme hoeveelheden honing. 'Voedingdeskundigen zouden dit waarschijnlijk afraden, maar het lijkt hen helemaal niet te schaden', zegt Leach.

januari 17, 2014

Zo'n 350 Hadza doen mee aan Leach' studie. Leach en zijn lokale assistenten verzamelen poepstaaltjes en huidmonsters, en meten gewicht en lengte.

januari 17, 2014

De poepstaaltjes. Leach vraagt de deelnemers 's morgen een koffielepel poep in een buisje te doen.

januari 17, 2014

Hadza-jagers wrijven de maaginhoud van een geslachte impala over hun voorarmen om het bloed weg te krijgen. Leach is geïnteresseerd in de miljarden bacteriën die ze op die manier 'opnemen'.

januari 17, 2014

Leach zal twee jaar bij de Hadza leven. Hij wil weten of zijn eigen darmflora meer op die van Hadza gaan gelijken als hij hun levensstijl overneemt. Toen Nederlands journalist Jop de Vrieze voor het tijdschrift Science Leach ging opzoeken, had hij al een maand niet gedoucht.

januari 7, 2014

Het gebruik van gekleurde labels op voedingswaren en het al dan niet op ooghoogte plaatsen ervan, blijft mensen helpen om gezondere keuzes te maken.
  

december 27, 2013

Wie op oudjaar echt indruk wil maken met zijn champagne kiest een grote fles, koelt die tot vier graden, haalt smalle glazen uit, droogt die af met een handdoek en schenkt voorzichtig onder dezelfde hoek waarmee we bier schenken. Dat is de wetenschappelijke manier van champagne schenken - en de grootste garantie op heel veel smaak - gebasseerd op onderzoek door Gerard Liger-Belair, bubbelfysicus aan de Université de Reims.
  

december 19, 2013

Champagne is de ultieme feestdrank. Het mousserende vocht staat voor elegantie, klasse en een dure levensstijl. Maar eigenlijk maken de grote champagnehuizen jaar in jaar uit dezelfde drank. Niet de beste wijn die ze kunnen maken, maar de meest consistente: champagne die altijd hetzelfde smaakt. Is het duurste dan niet het beste? In dit Focus-artikel een blik achter de schermen van hoe champagne wordt gemaakt, en de toenemende vraag naar champagnes die afhankelijk van terroir, bodemgesteldheid en microklimaat elk jaar weer een verrassing zijn.
  

november 29, 2013

Een bijproduct van cholesterol versterkt net als het hormoon oestrogeen de groei en verspreiding van bepaalde types van borstkanker.
 
Uit tal van studies blijkt er een verband te bestaan tussen obesitas en borstkanker. Zo blijkt dat een verhoogde cholesterol samenhangt met een hoger risico op borstkanker. Tot nu toe was evenwel niet duidelijk waarom dat zo was.

november 29, 2013

Om een te grote zoutinname terug te dringen snoeien we in ons dieet, maar ook medicijnen zijn een (te grote) bron van natrium, waarschuwen Britse wetenschappers.
 
Wie van sommige medicijnen de maximumdosis inneemt krijgt, buiten de maaltijden om, meer natrium binnen dan de voorgeschreven dagelijkse hoeveelheid. Dat becijferden wetenschappers aan de University of Dundee en de University College London.
  

oktober 14, 2013

Vrijdagavond overleed een student na een val van een brug in Louvain-la-Neuve. Hij was dronken op het moment van het ongeval. Binge drinking of grote hoeveelheden alcohol drinken in korte tijd raakt steeds meer verspreid bij jongeren. Jongeren die veel alcohol drinken, brengen hun hersenen wellicht schade toe. Hun brein is nog in volle ontwikkeling en overmatig drankgebruik kan hun leervermogen, geheugen en denkprestaties flink aantasten.
  

oktober 1, 2013

Vis is maar verantwoordelijk voor 7 procent van het kwikgehalte in het menselijk lichaam, blijkt uit een Britse studie. Zwangere vrouwen moet niet worden afgeraden vis te eten, zeggen de onderzoekers.
  

september 17, 2013

Onderzoekers van de Universiteit Antwerpen hebben ontdekt dat de verzadigde vetzuren in palmolie schadelijk kunnen zijn voor eicellen en voor embryo’s.
  

september 17, 2013

Elke tien procent meer voedselreclame in een woonbuurt doet het risico op overgewicht van de bewoners telkens met vijf procent toenemen.
 

  

september 17, 2013

Wat u moet weten over gezondheid? De bekende Vlaamse gynaecoloog Hendrik Cammu vertelde het u de voorbije twee jaar kort en krachtig. Herbeluister de 100 afleveringen. Een productie van Eos-magazine en Dimitri Stuer.
 

 
  

augustus 28, 2013

Zwart vlees door het grillen kan kankerverwekkend zijn. Hoe kan je wel gezond barbecueën?
 

 
 
Beluister Dokter Hendrik Cammu en de podcasts van Eos ook via iTunes of via Soundcloud.

augustus 14, 2013
De gesimuleerde Marsmissie op Hawaï, waar de Belg Angelo Vermeulen aan deelnam, zit erop. Het experiment van NASA wou nagaan hoe je voedselmoeheid bij astronauten kunt vermijden door hen te laten koken.
 
augustus 14, 2013

Op de flanken van de Mauna Loa-vulkaan moesten ze de mogelijkheden aftasten van koken op een levensechte ruimtebasis en ontwikkelden ze een eetpatroon voor astronauten. De bemanning bestond uit vier Amerikanen, een Canadees en de Belg Angelo Vermeulen, die de gezagvoerder van de ‘bemanning’ was. De bemanningsleden kookten op  een convectiefornuis en met een microgolfoven. De enige beperking was dat ze kookten op een batterij, die met zonne-energie opgeladen werd. Het was dus uitkijken met het energieverbruik. De maaltijden werden geëvalueerd, gewogen en gefilmd.