Artikelen over Voeding

december 9, 2014

Bruin vetweefsel stimuleren, helpt tegen obesitas en alle ziektes die daarmee verband houden.
 
In tegenstelling tot wit vetweefsel, dat vetten opslaat in het lichaam, verbrandt bruin vetweefsel vetzuren en glucose om lichaamswarmte voort te brengen. Uit eerder onderzoek was al duidelijk dat obese mensen minder bruin vetweefsel hebben en dat de activiteit ervan afneemt met de jaren, ook al was het tot nu toe onduidelijk waarom dat zo was.
  

december 1, 2014

Royalactine in koninginnegelei verlengt niet alleen het leven van bijenkoninginnen, maar ook van rondwormen.
  

november 6, 2014

Onze darmbacteriën zetten rood vlees om in een risicofactor voor hart- en vaatziekten.
 
Het is bekend dat rood vlees het risico op atherosclerose, de afzetting van vetachtige stoffen op de wand van de slagaders, verhoogt, waardoor de slagaders makkelijker dichtslibben. Uit eerder onderzoek was al gebleken dat onze darmbacteriën daarin een rol spelen. Ze zetten namelijk L-carnitine, een voedingsstof die overvloedig aanwezig is in rood vlees, om in trimethylamine, dat op zijn beurt trimethylamine-N-oxide vormt, wat leidt tot atherosclerose.

november 4, 2014

Wie als baby antibiotica slikt, wordt vaker een dikke kleuter.
  

oktober 15, 2014

Energiedrankjes kunnen een gevaar vormen voor de volksgezondheid, zo waarschuwt de Europese afdeling van de Wereld- gezondheidsorganisatie.
  

september 25, 2014

Artsen en verpleegkundigen zijn zich te weinig bewust van ondervoeding. Aanpak van dit probleem bij ouderen kan de Nederlandse overheid 13 miljoen euro per jaar uitsparen.
  

september 19, 2014

Uit een studie die deze week in Nature verschijnt, blijkt dat zoetstoffen zoals sacharine, sucralose en aspartaam de samenstelling van de darmflora veranderen en zo suikerziekte kunnen uitlokken. Zijn kunstmatige zoetstoffen dan toch niet zo’n veilig alternatief voor suiker?
  

juli 3, 2014

De darmbacterie produceert een stof in de darmen die hongerstillend werkt.
  

juni 16, 2014

Als je een verhoogd risico loopt op diabetes kan het nuttig zijn om periodiek te vasten.
 
Wie te veel glucose in het bloed heeft en dus een verhoogd risico op diabetes loopt, heeft er baat bij zijn levensstijl aan te passen en gewicht te verliezen. Onderzoekers van het Intermountain Heart Institute in Utah (VS) ontdekten dat ook periodiek vasten een belangrijke interventie kan zijn voor prediabetici – mensen van wie het glucosegehalte in het bloed hoger is dan normaal, maar nog niet hoog genoeg om van diabetes te spreken.
  

mei 26, 2014

Gezonde boodschappen werken averechts bij kinderen.
 
Onderzoekers van de Universiteit van Chicago voerden een aantal tests uit bij peuters van 3 tot 5 jaar. Ze vertelden twee groepen van kinderen een verhaaltje waarin het hoofdpersonage Tara koekjes at voor ze ging spelen. In de ene groep werd verder niets over de koekjes gezegd, in de andere zei de verteller dat de koekjes het meisje sterker, gezonder en energieker maakten en wees ze naar haar armspieren.
  

april 23, 2014

Rond hun tachtigste krijgen veel mensen kanker, iets aan het hart of ze worden dement. Toch zijn er evengoed bejaarden die hun leven lang ‘jong’ blijven. Als de wetenschap achterhaalt hoe ze daarin slagen, krijgen gewone stervelingen misschien ook een topfitte oude dag.
  

maart 17, 2014

Een slim label of ‘smart tag’ op voedingsverpakkingen vertelt, door middel van kleuren, of de inhoud bedorven is.
 
Ook bij andere producten met een vervaldatum, zoals medicijnen of cosmetica, zou het labeltje werken, aldus de Chinese bedenkers. De tag is opgebouwd uit een gel-achtige substantie, die goedkoop en veilig is, zo klinkt het.
  

januari 17, 2014

Ons microbioom - de hele collectie micro-organismen die op en in ons lichaam leven én hun genetisch materiaal - is een hot topic in de wetenschap. Wetenschappers krijgen steeds meer zicht op de invloed van die inwendige ecologie op onze gezondheid. Sommige studies geven aan dat onze westerse levensstijl de bacteriegemeenschappen in onze ingewanden zo heeft veranderd dat ze bijdragen aan ziekten zoals kanker en hart- en vaatziekten.
  

januari 17, 2014

De Hadza zijn een gemeenschap van jager-verzamelaars in Tanzania, een van de laatste in Afrika. Hun levensstijl lijkt nog sterk op die van voor de opkomst van landbouw, 10.000 jaar geleden.

januari 17, 2014

Een Hadza-vrouw verzamelt bessen. Hadza hebben een seizoensgebonden dieet: ze eten wat op dat moment beschikbaar is.

januari 17, 2014

Tussen februari en mei, tijdens het regenseizoen, eten Hadza enorme hoeveelheden honing. 'Voedingdeskundigen zouden dit waarschijnlijk afraden, maar het lijkt hen helemaal niet te schaden', zegt Leach.

januari 17, 2014

Zo'n 350 Hadza doen mee aan Leach' studie. Leach en zijn lokale assistenten verzamelen poepstaaltjes en huidmonsters, en meten gewicht en lengte.

januari 17, 2014

De poepstaaltjes. Leach vraagt de deelnemers 's morgen een koffielepel poep in een buisje te doen.

januari 17, 2014

Hadza-jagers wrijven de maaginhoud van een geslachte impala over hun voorarmen om het bloed weg te krijgen. Leach is geïnteresseerd in de miljarden bacteriën die ze op die manier 'opnemen'.

januari 17, 2014

Leach zal twee jaar bij de Hadza leven. Hij wil weten of zijn eigen darmflora meer op die van Hadza gaan gelijken als hij hun levensstijl overneemt. Toen Nederlands journalist Jop de Vrieze voor het tijdschrift Science Leach ging opzoeken, had hij al een maand niet gedoucht.

januari 7, 2014

Het gebruik van gekleurde labels op voedingswaren en het al dan niet op ooghoogte plaatsen ervan, blijft mensen helpen om gezondere keuzes te maken.
  

januari 6, 2014

Er zullen in 2043 een pak meer magen te vullen zijn. Volgens de recentste prognoses lopen er tegen 2050 9,1 miljard mensen op aarde rond. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat niemand honger hoeft te lijden?
  

december 27, 2013

Wie op oudjaar echt indruk wil maken met zijn champagne kiest een grote fles, koelt die tot vier graden, haalt smalle glazen uit, droogt die af met een handdoek en schenkt voorzichtig onder dezelfde hoek waarmee we bier schenken. Dat is de wetenschappelijke manier van champagne schenken - en de grootste garantie op heel veel smaak - gebasseerd op onderzoek door Gerard Liger-Belair, bubbelfysicus aan de Université de Reims.
  

december 19, 2013

Champagne is de ultieme feestdrank. Het mousserende vocht staat voor elegantie, klasse en een dure levensstijl. Maar eigenlijk maken de grote champagnehuizen jaar in jaar uit dezelfde drank. Niet de beste wijn die ze kunnen maken, maar de meest consistente: champagne die altijd hetzelfde smaakt. Is het duurste dan niet het beste? In dit Focus-artikel een blik achter de schermen van hoe champagne wordt gemaakt, en de toenemende vraag naar champagnes die afhankelijk van terroir, bodemgesteldheid en microklimaat elk jaar weer een verrassing zijn.