Ruimte
Marsgesteente met ‘luipaardvlekken’ is mogelijk bewijs van buitenaards leven
Mysterieuze ‘luipaardvlekken’ op Marsgesteente zouden het bewijs kunnen zijn van buitenaards leven - of gewoon van levenloze chemie. Om de waarheid te achterhalen moet de rots misschien terug naar de aarde worden gebracht.
Dit sterrenstelsel blaast ‘kolossale fonteinen’ de ruimte in
Als dat zo doorgaat, blijft er geen gas meer over voor de geboorte van nieuwe sterren.
Ruimtetelescoop Gaia getroffen door micrometeoroïde en zonnestorm
De in december 2013 gelanceerde Europese ruimtetelescoop Gaia is bezig om, met grote precisie, de posities en bewegingen van meer dan een miljard sterren in ons Melkwegstelsel te meten. Maar de afgelopen maanden zijn deze metingen enkele malen ruw verstoord.
Astronomen gebruiken pulsars om donkere materie op te sporen
Met behulp van pulsars – ronddraaiende neutronensterren die vuurtoren-achtige bundels van radiostraling uitzenden – hebben astronomen veelbelovend bewijs gevonden voor het bestaan van objecten die uit donkere materie bestaan.
Deze nabije exoplaneet stinkt naar rotte eieren
Een exoplaneet die berucht is om zijn ruige weersomstandigheden heeft nog een andere bizarre eigenschap: volgens een nieuwe studie stinkt hij naar rotte eieren.
Ons Melkwegstelsel is minder vreemd dan we dachten
Astronomen hebben door het stof en gas in ons Melkwegstelsel heen gekeken. Zo ontdekten ze dat de sterren in zijn kern minder dicht opeengepakt zitten dan tot nu toe werd aangenomen.
Superzware zwarte gaten zijn ‘groot geboren’
Superzware zwarte gaten in de kernen van sterrenstelsels groeien geleidelijk met de stelsels zijn mee. Althans, dat werd lange tijd aangenomen. Nu komen astronomen met een verrassende alternatieve verklaring.
Het heelal doet je hoofd tollen
De kosmos is te groot om te bevatten. Maar dat betekent niet dat we hem niet kunnen begrijpen.
Astronomen zien een enorm zwart gat ontwaken
De onderzoekers waren getuige van veranderingen die nog nooit eerder in een sterrenstelsel zijn waargenomen.
Gestikt, te pletter gestort of levend teruggekeerd: dit waren de eerste apen in de ruimte
75 jaar geleden ging Albert II als eerste primaat de ruimte in. Hij zou niet de laatste zijn. Een blik op de eerste ‘astronauten’ in de geschiedenis van de ruimtevaart.
Ook op het dak van Mars kan het vriezen
Op de top van vulkanen gelegen bij de evenaar van de rode planeet is ijs ontdekt. De nachtvorst is mogelijk dankzij een bijzonder microklimaat.
Speciale rugzak geeft maanwandelaars extra armen
Maanwandelaars met robotische ‘superledematen’ kunnen sneller opstaan na valpartijen.
Oorsprong van 'trage' zonnewind mogelijk ontrafeld
Dankzij metingen van de Europese ruimtesonde Solar Orbiter hebben astronomen de oorsprong van de zogeheten trage zonnewind weten te achterhalen.
Ruimtetelescoop Euclid werpt intieme blik op verre heelal
Oogstrelende sterrenstelsels, een kleurrijke gasnevel en een diepe blik op het verre heelal - de Europese ruimtevaartorganisatie ESA heeft nieuwe beelden vrijgegeven van ruimtetelescoop Euclid, die afgelopen zomer is gelanceerd.
Deze ‘kosmische vlinder’ is een enorme planetenfabriek
Astronomen hebben de waarschijnlijk grootste planeet-vormende schijf ontdekt die ooit is waargenomen. Doordat we er vanaf de zijkant tegenaan kijken, ziet de schijf eruit als een reusachtige kosmische ‘vlinder’.
Micrometeorieten, onze kosmische boodschappers
Zie je die vallende sterren aan de nachtelijke hemel? Wat als ik je nu vertelde dat deze wonderlijke verschijningen het basisrecept van ons zonnestelsel vormen? Ik heb het over ruimtestof en micrometeorieten, en deze bevatten een schat aan informatie over het ontstaan van onze eigen planeet Aarde …
Waarom heeft Venus bijna geen water? Nieuw onderzoek geeft verklaring
Waarom is Venus, onze broeierige en onleefbare buurplaneet, zo enorm droog geworden? Amerikaanse planeetwetenschappers menen de oorzaak te hebben gevonden.
Naar een duurzame toekomst: ruimteverkenning als motor voor aardse duurzaamheid
Ruimteverkenning doet veel meer dan onze kennisgrenzen verleggen. Het speelt een cruciale rol in het bevorderen van duurzaamheid op aarde.