Ruimte
Mogelijke verklaring gevonden voor ‘methaanlek’ op Mars
Het kleine chemische lab van NASA’s Marsrover Curiosity rover heeft voortdurend sporen van methaan ‘geroken’ in de krater Gale. Hoe komt dat?
Zwaar zwart gat ontdekt in onze kosmische ‘achtertuin’
Astronomen hebben het zwaarste stellaire zwarte gat ontdekt dat tot nu toe in ons Melkwegstelsel is aangetroffen.
Het ‘hart’ van Pluto is mogelijk het gevolg van een trage botsing
Het vraagstuk van hoe de opvallende hartvormige structuur op het oppervlak van dwergplaneet Pluto is ontstaan, lijkt te zijn opgelost.
Zijn wij allemaal marsmannetjes? Volgens deze theorie ligt de oorsprong van het leven niet op aarde
Hoe en waar leven op aarde is ontstaan, is een van de grootste mysteries van de wetenschap. Sommige wetenschappers vragen zich daarom af: ligt die oorsprong van ons leven wel op aarde? Of zou het kunnen dat er ooit een klein eencellig organisme met een meteoriet is meegelift, en leven zo op aarde is terechtgekomen?
Heino Falcke fotografeerde als eerste zwarte gaten en wil nu bewegend beeld maken
Toen hij in 2000 het idee formuleerde om het superzware zwarte gat in het centrum van de Melkweg in beeld te brengen, dacht hij dat die klus binnen enkele jaren wel geklaard zou zijn. Uiteindelijk deden Heino Falcke en zijn collega-radioastronomen er met hun Event Horizon Telescope twintig jaar over. Toch is hij zwarte gaten nog niet beu. ‘We werken nu aan filmpjes die de dynamica van zwarte gaten tonen.’
De grote eclips biedt een unieke kans om de zon te bestuderen
Astronomen hebben reikhalzend uitgekeken naar de zonsverduistering die maandag in Canada, de VS en Mexico te zien was. Die kan, samen met de data van twee ruimtesondes, voor een revolutie in de zonnefysica zorgen.
Sterrenstelsels worden rommeliger naarmate ze ouder worden
Sterrenstelsels beginnen hun leven met sterren die in een ordelijk patroon ronddraaien, maar in sommige stelsels worden de bewegingen van de sterren grilliger.
Astronomen ontdekken nietige begeleider van ons Melkwegstelsel
Het ontdekte, oude stersysteem draait rond ons Melkwegstelsel en is de zwakste en lichtste Melkwegsatelliet die ooit is opgespoord.
Magnetische velden ontdekt rond superzwaar zwart gat in Melkwegcentrum
Van de rand van het superzware zwarte gat Sagittarius A* komen spiraalsgewijs sterke magnetische velden af, blijkt uit nieuwe opnames.
De geneugten en gevaren van ruimtewandelingen
Veertig jaar geleden zweefde de Amerikaanse astronaut Bruce McCandless vrij in de ruimte, op een paar meter van de Challenger-shuttle. Het was de eerste ruimtewandeling zonder snoer. Hoe gaat dat tegenwoordig?
2024 wordt een opwindend jaar voor de zonnefysica
Op 8 april kun je in grote delen van Mexico en de Verenigde Staten een totale zonsverduistering beleven. De gebeurtenis is een ideale gelegenheid om de corona van de zon te bestuderen, de gloeiend hete buitenste atmosfeer waaruit zonnewinden of plasmawolken ontsnappen.
Een basismolecule voor leven kan ontstaan uit anorganische stoffen die veel voorkomen in de ruimte
Amerikaanse onderzoekers konden glycerinezuur doen ontstaan uit hydroxycarbonyl en 1,2-dihydroxyethyl via abiotische weg. Glycerinezuur is het eenvoudigste suikerzuur en de molecule speelt een belangrijke rol in de celstofwisseling, bijvoorbeeld bij de glycolyse. De twee precursoren zijn anorganische moleculen die vaak voorkomen in interstellair ijs.
Waar kijken Hubble en Webb op dit moment naar? Nieuwe app toont het live
NASA’s Space Telescope Live biedt nu rechtstreeks toegang tot actuele informatie over huidige, vroegere en komende waarnemingen van zowel Hubble als Webb.
Geheimen van planeetgeboorte rond tientallen sterren onthuld
Astronomen hebben een nieuw licht geworpen op het fascinerende en complexe proces van de planeetvorming. De weergaloze opnamen, vastgelegd met de Very Large Telescope (VLT), vormen een van de grootste inventarisaties van planeet-vormende schijven die ooit zijn gedaan.
Astronomen ontdekken nieuw verband tussen water en planeetvorming
Onderzoekers hebben waterdamp ontdekt in de schijf rond een jonge ster, precies op de plek waar mogelijk planeten worden gevormd. Die waarneming biedt nieuwe inzichten in planeetvorming.
Metalen litteken ontdekt op ‘kannibaal-ster’
Wanneer een ster het einde van haar bestaan bereikt, kan ze de omringende planeten en planetoïden opslokken. Met behulp van de Very Large Telescope in Chili hebben onderzoekers nu voor het eerst een duidelijk spoor van dit proces ontdekt: een litteken dat op het oppervlak van een witte dwergster is achtergelaten.
Nieuwe waarnemingen leggen onverklaarbaar verre, oude sterrenstelsels bloot
Ons begrip van het ontstaan van sterrenstelsels en de aard van de donkere materie zou wel eens volledig op zijn kop kunnen komen te staan na nieuwe waarnemingen van een populatie van sterren, van meer dan 11 miljard jaar geleden, die omvangrijker is dan ons Melkwegstelsel en eigenlijk niet zou mogen bestaan.
Hoe de maan is ontstaan
Nu er sprake is van een nieuwe maanrace zou je denken dat we de maan inmiddels kennen. Niemand weet echter hoe die oude vertrouwde maan van ons precies ontstaan is. Een overzicht van de meest realistische theorieën.