Artikels

Dit jaar gaat de Nobelprijs voor de Chemie naar het trio Tomas Lindahl, Paul Modrich en Aziz Sancar. Ze brachten op moleculair niveau in kaart op welke manier onze cellen beschadigd DNA herstellen en genetische informatie bewaren.

Kraaien zijn slimme vogels, blijkt maar weer. Experimenten wijzen uit dat ze plaatsen waar de dood waart tijdelijk vermijden.

Niet endorfine, maar een stofje genaamd anandamide, is de hoofdrolspeler bij het fenomeen runner’s high.

De Nobelprijs voor de Geneeskunde focust dit jaar op de strijd tegen parasitaire ziekten, die jaarlijks wereldwijd – maar vooral in armere gebieden – honderden miljoenen slachtoffers maken.

Cycloon Joaquin teisterde de VS en de Caraïben, en lijkt nu op weg naar Europa.

De Nobelprijs voor de Fysica gaat naar de Japanner Takaaki Kajita en de Canadees Arthur B. McDonald. Ze krijgen die eer voor hun ontdekking van neutrinoschommelingen.

Na de kernramp in Tjsernobyl in 1986 werd een gebied van meer dan 4.000 km2 onbewoonbaar verklaard. Daar heeft de natuur van geprofiteerd, melden Britse wetenschappers.

ANP

Primeur in de Nederlandse provincie Zeeland: het dorp Sas van Gent heeft als eerste een wegdek met bioasfalt. En ook met andere technologieën kunnen automobilisten in Nederland en daarbuiten al tuffen over de snelweg van de toekomst.

William Campbell, Satoshi Omura en Youyou Tu slepen dit jaar de Nobelprijs voor de Geneeskunde in de wacht. Die eerste twee ontdekten een therapie tegen parasitaire infecties, Tu ontwikkelde therapieën voor malaria.

Experts waarschuwen voor hormoonverstoorders in onder meer verpakkingen, kledij en voeding. Ze worden in verband gebracht met verminderde vruchtbaarheid, obesitas, diabetes en kanker. Hoe bang moeten we zijn voor hormoonverstorende stoffen?

Geregeld verschijnt er onderzoek dat beweert de anticonceptiepil voor mannen dichterbij te brengen. Maar klopt dat wel?

De impact van de asteroïde die zo’n 66 miljoen jaar geleden het einde van de dinosauriërs inluidde, veroorzaakte verhoogde vulkanische activiteit.

Om herinneringen voor lange tijd in ons brein op te slaan, moeten we enkele genen onderdrukken.

Woensdag 7 oktober gaat The Martian in première. De film over een ruimtevaarder die alleen achterblijft op Mars is gebasseerd op het sciencefictionboek van computertechnicus Andy Weir. Eos sprak met de auteur.

De haven, de ring en drukke straten in de Gentse binnenstad zijn zwaarder vervuild met metalen dan groene zones zoals de Blaarmeersen of zelfs bepaalde stadstuinen. Dat blijkt uit een analyse van de klimopbladeren.

Onderzoekers brengen voor het eerst gedetailleerd alle bedrijvigheid in onze cellen in kaart.

Leestoetsen op school focussen vaak op snel lezen. Maar snel lezen is niet altijd goed, zo blijkt uit recent onderzoek.

Er is stromend water op Mars. De donkere strepen op berg- en kraterhellingen op Mars zijn gevormd door kort durende stroompjes van extreem zout water.

Ons zonnestelsel blijkt minder uitzonderlijk te zijn dan soms wordt beweerd. Dat schrijven twee Amerikaanse astronomen in een artikel in The Astrophysical Journal.

Om de wetenschappelijke kant van de film zo waarheidsgetrouw mogelijk te maken, schakelde regisseur Lukas Bossuyt de hulp in van een team onderzoekers van de KU Leuven.

Tot hoe ver in het verleden kunnen mondeling overgeleverde herinneringen reiken? Misschien wel veel verder dan de 500 à 800 jaar waarover wetenschappers het op dit moment grosso modo eens zijn.

Tsunamologen besluiten dat de kernramp voorkomen had kunnen worden als de noodgeneratoren hoger waren geplaatst.

Het nut en de veiligheid van medische implantaten, zoals protheses en stents, worden te weinig onderzocht.

Hoe goed hebt u het wetenschapsnieuws de voorbije zeven dagen gevolgd? Test uw kennis met de korte wekelijkse Eos Actuaquiz!