Limburg en België hebben een nieuwe parel aan de hoogtechnologische kroon. Heyaru Engineering laat diamanten groeien in Lommel en heeft grootse plannen voor de toekomst. Oprichter Vikram Shah geeft tekst en uitleg.
Heyaru Engineering investeert 26 miljoen in de nieuwe diamantfabriek. Wat is jullie visie?
“Maakdiamant is het materiaal van de toekomst, en we willen rond onze nieuwe site in Lommel een echte Diamond Valley zien ontstaan”, vertelt Shah. “Iedereen kent Silicon Valley als het middelpunt van de techindustrie, maar silicium is een materiaal van het verleden. De unieke eigenschappen van onze labgekweekte diamant zullen ervoor zorgen dat het wordt geïntegreerd in ontelbare toepassingen, zoals supercomputers, lasers, waterzuivering en ruimtevaart. Wij willen de leverancier worden van de techbedrijven van de toekomst.”
Wat is het grote verschil met natuurlijke diamanten?
“Minder dan 2% van de natuurlijke diamanten heeft de eigenschappen die nodig zijn voor de nieuwe toepassingen, bijvoorbeeld in alle mogelijke sensoren en in de transistors op computerchips. Dat maakte het materiaal tot voor kort onbetaalbaar. Doordat wij het proces steeds verder perfectioneren, creëren wij zulke diamanten voor een veel lagere prijs. En zo kunnen we het echte potentieel ervan ontsluiten.”
Hoe ver staan jullie intussen?
“Het was een ingewikkeld jaar, maar we hebben in juni onze eerste diamanten geoogst op onze start-upsite. En deze maand hebben we de aankoop van de grond voor onze nieuwe fabriek in het Kristalpark in Lommel afgerond. We zijn erg tevreden dat we binnenkort gebruik kunnen maken van de groene stroom van het grootste zonnepark in de Benelux, want we streven naar maximale duurzaamheid. De Limburgse Reconversiemaatschappij (LRM) heeft trouwens besloten om in ons bedrijf te investeren. Dat kan tellen als blijk van vertrouwen!”
Wat zijn de volgende stappen voor Heyaru Engineering?
“Op dit moment focussen we op de productie van diamant voor de juwelenindustrie. Voor ons komt dat neer op het plukken van het laaghangende fruit. Dat is interessant voor de investeerders die we nodig hebben om onze productie op te schalen en voor verder onderzoek. Dat doen we onder meer in samenwerking met IMOMEC, het instituut voor materiaalonderzoek van de Universiteit Hasselt. De komende 5 à 10 jaar willen we 260 miljoen euro investeren en 150 jobs creëren. Zo helpen we ook de mensen in de regio, en daar hechten we veel belang aan.”