Ruimte
Vooruitblik 2025 - Hoop op een doorbraak in ons begrip van het vroege universum
Astrofysica Leen Decin hoopt samen met haar collega-sterrenkundigen dat de Square Kilometre Array (SKA), de grootste radiotelescoop ter wereld, zijn eerste grote ontdekkingen zal onthullen.
Terugblik 2024 - James Webb Space telescoop zet de theorie voor donkere materie over jong heelal op losse schroeven
In 2024 hebben astronomen met behulp van de James Webb-ruimtetelescoop (JWST) verrassende waarnemingen gedaan die de gangbare theorieën over de vorming van sterrenstelsels uitdagen.
Allereerste dubbelster gevonden bij superzwaar zwart gat in ons Melkwegstelsel
Een internationaal team van onderzoekers heeft een dubbelster ontdekt die dicht om Sagittarius A* – het superzware zwarte gat in het centrum van ons Melkwegstelsel – cirkelt. Het is voor het eerst dat een sterrenpaar in de omgeving van een superzwaar zwart gat is gedetecteerd.
Heeft exoplaneet Trappist-1 b toch een atmosfeer?
Recente metingen met de Webb-ruimtetelescoop zetten vraagtekens bij de huidige inzichten omtrent de aard van exoplaneet Trappist-1 b.
Grootste onderzoek van uitdijing heelal lost ‘Hubble-spanning’ niet op
Nieuwe waarnemingen van de Webb-ruimtetelescoop suggereren dat het feit dat het heelal nu sneller uitdijt dan miljarden jaren geleden niet het gevolg is van een meetfout, maar van een nog onbekend kosmisch fenomeen.
Herkomst van meeste meteorieten achterhaald
Ruim een op de drie meteorieten die op aarde zijn gevonden, is afkomstig van de planetoïde Massalia. Dit rotsachtige hemellichaam, met een diameter van circa 150 kilometer, moet een paar honderd miljoen jaar geleden in botsing zijn gekomen met een soortgenoot.
Zwarte gaten ‘erven’ hun magnetische velden van hun ouders
Simulaties van ontplofte, sterk gemagnetiseerde sterren die ineenstorten tot zwarte gaten laten zien dat deze sterren hun magnetische velden doorgeven aan hun ‘nakomelingen’.
Deze planetoïde loopt mogelijk schade op bij scheervlucht langs de aarde
De planetoïde 99942 Apophis vormt voorlopig geen bedreiging voor onze planeet, maar de aarde vormt mogelijk wel een bedreiging voor Apophis.
Zwarte gaten zijn wellicht de bron van de mysterieuze donkere energie
Amerikaanse wetenschappers opperen dat er een verband bestaat tussen donkere energie en het aantal zwarte gaten in het heelal.
Wat gebeurde er toen een meteoriet vier keer zo groot als Mount Everest insloeg op aarde?
Miljarden jaren geleden – lang voordat er leven was zoals wij dat nu kennen – sloegen er regelmatig meteorieten in op onze planeet. Eén van deze inslagen, ’S2’ genoemd, vond zo’n 3,26 miljard jaar geleden plaats. En dat had onverwachte gevolgen.
Zo heb je de maan nog nooit gezien
Een kleurrijke wereld, met extreem hoge bergen en peilloos diepe kraters? Het ziet er vreemd uit, toch is deze bijzondere ‘foto’ gebaseerd op echte wetenschappelijke metingen.
Hoe de kracht van AI ook ruimtevaartonderzoek versnelt
Sommige wetenschappelijke disciplines hebben baat bij versnelling. Zo maakt de razende ontwikkeling van artificiële intelligentie ruimtevaartonderzoek mogelijk dat eerder ondenkbaar was.
Puin in meteorenzwerm is minder gevaarlijk dan gedacht
Tauridenzwerm is een spoor van ruimtepuin dat geregeld in de buurt van de aarde komt. Nieuw onderzoek bracht de dreiging daarvan in kaart.
Dit ijzige ruimteobject stoot bundels vluchtige gassen uit
De James Webb-ruimtetelescoop heeft de gassen in kaart gebracht die de zogeheten centaur 29P uitstoot. Wat kunnen we daaruit afleiden?
ESO-telescoop maakt detailrijke infraroodkaart van de Melkweg
Astronomen hebben een kolossale infraroodkaart van de Melkweg gepubliceerd die meer dan anderhalf miljard objecten omvat – de meest detailrijke die ooit is gemaakt.
Aarde had 466 miljoen jaar geleden mogelijk een ringenstelsel
In de miljoenen jaren daarna viel het materiaal van de ring geleidelijk naar de aarde, waardoor een piek in het aantal meteorietinslagen optrad.
Voyager 1-team brengt reparatie op afstand tot goed einde
Technici hebben met succes een probleem opgelost met de chemische stuwraketjes van de Voyager 1, die ervoor zorgen dat deze oude ruimtesonde op de aarde blijft gericht.