Psyche & Brein
Ouderen doen net als jongeren aan zelfbeschadiging, maar wel anders
Bijna één op tien 60-plussers brengt zichzelf opzettelijk schade toe. Ze doen dat niet zoals jongeren door bijvoorbeeld zichzelf te snijden, maar meestal onder de vorm van alcohol- of geneesmiddelenmisbruik.
Waarom alzheimer-medicijn Leqembi nu wel is goedgekeurd (voor een beperkte groep patiënten)
Leqembi voor de behandeling van de ziekte van Alzheimer zal niet het laatste geneesmiddel zijn dat profiteert van medicatie op maat van DNA.
Mannen en vrouwen hebben andere hersenen. Hoog tijd om daar echt rekening mee te houden
Decennialang was de man de standaard in geneeskundig onderzoek. Vrouwen zijn wat kleiner, hebben borsten en een baarmoeder, maar verder zijn we biologisch gezien hetzelfde, was het motto. We moeten af van die ‘bikinivisie’, ook als het over het brein en mentale aandoeningen gaat.
Als je met de hand schrijft, leer je beter
De fijne motoriek die je gebruikt om met de hand letters te vormen heeft positieve effecten op leren en geheugen, zo toont nieuw onderzoek in Noorwegen aan.
Zijn we ooit te oud om te leren?
Lange tijd werd gedacht dat onze hersencellen vanaf een bepaalde leeftijd massaal afsterven. Dat valt mee, maar ons brein maakt op latere leeftijd wel minder verbindingen aan. Hoe zit dat?
Er bestaat geen bewijs voor het onbewust opslaan van traumatische gebeurtenissen in je brein
In Touché, het populaire programma op Radio 1, vertelde auteur Griet Op de Beeck op 20 oktober 2024 over haar zoektocht naar een antwoord op haar mentale problemen. Tijdens haar therapie, waarbij ze ook ketamine gebruikte als antidepressivum, kwamen herinneringen boven van seksueel misbruik die ze zou verdrongen hebben en waar ze zich niet bewust van was. Kan dat?
Hoe vrouwen de menopauze in hun voordeel kunnen gebruiken
Opvliegers, een lichaam dat de kilo’s opstapelt, brain fog, spierpijn, uitvallend haar en een opdrogende vagina. Ook al wil Tine Embrechts het in haar tv-programma Menopauzia luchtig aanpakken, de menopauze blijft niet echt iets om naar uit te kijken. Of toch wel?
Waarom krijg je migraine?
Uit onderzoek bij muizen blijkt dat er een signaalroute bestaat tussen de hersenen en het perifere zenuwstelsel die het verband tussen een migraine-aura en hoofdpijn zou kunnen verklaren.
Waarom de dood van een beroemdheid ons zo raakt
Wanneer een celebrity sterft, kan dat heel wat emoties losmaken bij fans. Ze rouwen, komen samen en organiseren herdenkingen. Hoe komt het dat de dood van een bekendheid ons zo kan raken?
Waarom onze hersenen zo goed zijn in het scannen, scrollen en swipen
Het menselijk brein detecteert de basisstructuur van zinnen vrijwel even snel als dat het visuele beelden herkent.
“We lopen steeds minder risico om dement te worden”
Ondanks de stijgende levensverwachting is dementie niet in opmars. “Wel integendeel”, stelt Arfan Ikram, hoofdonderzoeker van de spraakmakende Rotterdam Study over de dalende incidentie van de gevreesde hersenziekte.
Psycholoog Zimbardo van controversieel gevangenisexperiment overleden: ‘Zij kunnen niets doen wat wij niet toestaan’
Psycholoog Philip Zimbardo overleed afgelopen week op 91-jarige leeftijd. Hij leidde een berucht gevangenisexperiment, waarbij de proefpersonen die de rol van bewakers kregen heel snel hun macht misbruiken. Worden jij en ik monsters als we in de ‘juiste’ positie zitten?
Krijgen steeds meer kinderen ADHD?
Het lijkt wel alsof steeds meer kinderen het label ADHD krijgen. Klopt dat?
Niet goed in je vel? Podcasts helpen je op weg
Een lange treinrit of een berg strijk voor de boeg? Podcasts kan je overal en wanneer je maar wilt luisteren. De categorie ‘mentale gezondheid’ wint aan populariteit. Maar is het advies in die podcasts wel betrouwbaar?
Vriend op voorschrift? Drie vragen en antwoorden over vriendschap als middel tegen stress
Een sociaal netwerk zou helpen om stress te verminderen. Hoe werkt dat juist? Zorgt eenzaamheid voor meer stress? Stressexpert Marie-Anne Vanderhasselt legt uit: ‘Verbinding met anderen is zeer belangrijk voor een gezond en lang leven’.
“Je kunt niet eisen dat jongeren onmiddellijk stoppen met zichzelf snijden”
Eén op de zeven Vlaamse studenten snijdt, krast of slaat zichzelf af en toe. “Als je hen op tijd kunt identificeren, kun je dat aantal met de helft verminderen”, maakt psycholoog Glenn Kiekens zich sterk. Eos Psyche&Brein bekroont zijn onderzoek met de POWER award, een nieuwe prijs voor onderzoek naar mentaal welzijn.
Thuistaal is niet van belang voor schoolprestaties
Als de meester in jou gelooft en je kunt zijn wie je bent, dan kun je beter presteren.