Technologie
Hoe de synergie tussen technologie en menselijke expertise biologische productieprocessen transformeert
Dankzij biologische en chemische processen produceren we vandaag een uitgebreid assortiment eindproducten - van cosmetica en wasmiddelen tot essentiële voedingsingrediënten en levensreddende farmaceutica. Wat als deze productieprocessen niet alleen efficiënter worden, maar ook slimmer?
Leerlingen bouwen een sociale robot die de wereld beter maakt
In deze digitale wereld is het belangrijker dan ooit dat jongeren technologie niet alleen begrijpen, maar ook ontdekken hoe ze die kunnen inzetten om het leven beter te maken. Een nieuw project daagt leerlingen uit om die vaardigheid te ontwikkelen.
‘Ik begrijp niet waarom we niet banger zijn voor AI’
De Brits-Canadese computerwetenschapper en voormalig Google-topman Geoffrey Hinton ontvangt dit jaar - samen met natuurkundige John Hopfield - de Nobelprijs Fysica. Eos sprak hem eerder dit jaar: ‘Ik acht het realistisch dat AI ons op termijn uitroeit.’
Laser geeft VR-bril scherp en helder beeld
Van televisie, naar smartphone, naar VR-bril: schermen bevatten steeds kleinere LEDs. Maar nu zijn ze zo klein dat er nauwelijks nog licht uitkomt. Verdere verbetering is tóch mogelijk, dankzij computerchips met lasers erop.
Razendsnelle chips bouwen wifi van de toekomst
Datahongerige toepassingen zoals ChatGPT eisen een stevige upgrade van het internet. Mijn betaalbare computerchips versturen je informatie 100 keer sneller dan de huidige wifi dankzij een hogere frequentie.
Ben jij grappiger dan AI?
ChatGPT’s moppen zijn vaak lachwekkend slecht. Maar als je het AI-model stap voor stap uitlegt hoe je humor schrijft, is het bijna net zo grappig als een comedian.
Proefbuispathogenen in de strijd tegen resistentie
Ziek zijn, medicatie nemen, maar toch niet beter worden? Helaas wordt het probleem van resistente microben alleen maar groter. Gelukkig toont experimentele evolutie ons hoe ziekmakers resistent kunnen worden.
Deze ‘ijsbatterij’ kan een volledig hotel koelen
Een Amerikaanse start-up ontwerpt airco’s die energie opslaan als een batterij, om zo het elektriciteitsnet tijdens piekuren te ontzien.
Bacteriën als wapen tegen PFAS in drinkwater
Bacteriën kunnen bepaalde soorten PFAS afbreken.
Mogen robots liegen?
Robots die liegen om iemands gevoelens te beschermen vinden we aanvaardbaar, maar robots die meer kunnen dan ze laten uitschijnen niet.
Tesla beloont hackers die wagens binnendringen
Autobedrijf Tesla zet al twee decennia in op innovatieve technologieën om zijn auto’s dé elektrische wagens van de toekomst te kunnen noemen. Innovatie voorop, maar die moderne technologieën slagen er niet altijd in autodiefstal te verhinderen.
Warmteminnende bacteriën, een hot topic!
Sommigen verkiezen een warme zomer, anderen een koude winter. De warmteminnende bacteriën die ik onderzoek verkiezen een extra warme broedstoof. Hoe overleven ze hierin en wat betekenen ze voor ons?
Propere zeep
Wist je dat er een vuil luchtje aan jouw zeep hangt? Onze onderzoeksgroep maakt biosurfactanten die wél een schone oplossing bieden.
Hoe het Nederlandse ASML de digitale revolutie gaande houdt
In 2025 is het zestig jaar geleden dat Gordon Moore, de Amerikaanse mede-oprichter van Intel, zijn befaamde Wet van Moore lanceerde. Die voorspelde dat het aantal transistors op een chip elke twee jaar zal verdubbelen, wat nog steeds klopt. Hoe komen bedrijven als Taiwan Semiconductor, Intel en Samsung Electronics aan de machines die de meest geavanceerde microchips maken?
Een ster in een vat: ultieme energiebron, maar hoe voorkomen we dat het vat smelt?
Kernfusie als energiebron ligt volgens sommige critici altijd dertig jaar in de toekomst. Snelle computermodellen die de warmteafvoer voorspellen, zijn één van de sleutels om deze toekomstmuziek ooit te laten weerklinken.
Deze tekst wordt ooit getypt door een aap
En dat geldt niet alleen voor deze column, maar ook voor de hele website van Eos. En niet één keer, maar oneindig vaak!
De ziel van de saxofoon ontcijferen met een robot: de kracht van het mondstuk
De saxofoon, een Belgische uitvinding van Adolphe Sax, nadert zijn 180e verjaardag, maar de evolutie is de afgelopen 100 jaar tot stilstand gekomen. Tot nu! Enis Ukshini (UAntwerpen) bouwde een saxofoonrobot, een volautomatische saxofoonvirtuoos. De robot zal hem helpen bij het maken van betere mondstukvormen, die bepalend zijn voor het unieke geluid van de sax.