Gezondheid
Kankerbehandeling op maat
Nieuwe technologie voorspelt welke patiënten baat hebben bij immuuntherapie.
Wat de kleur van je snot zegt over je immuunsysteem
Heb je je ooit afgevraagd waarom de kleur van je snot anders is als je ziek bent? Je bent waarschijnlijk niet de eerste die deze vraag stelt.
Eenzaamheid is schadelijk, maar niet zo schadelijk als 15 sigaretten per dag
Ieder jaar opnieuw duikt bij acties rond eenzaamheid, zoals dit jaar bij de Warmste Week, het bericht op dat ‘eenzaamheid even schadelijk zou zijn als 15 sigaretten per dag roken’. Die vergelijking klopt niet.
Diabetes is geen exclusieve 'witte mensen-ziekte’
Wat als een patiënt denkt dat diabetes geen echte ziekte is, maar enkel voorkomt bij westerse mensen? Zulke overtuigingen klinken misschien ongewoon, maar komen in de praktijk regelmatig voor. Ze laten zien hoe essentieel het is om medische zorg aan te passen aan de culturele context van patiënten en begrip te hebben voor verschillende wereldbeelden.
Maak kennis met de CEO van de slijmfabriek in je dikke darm
Onze darmen krijgen vaak pas aandacht als er klachten zijn. Maar wist je dat biljoenen micro-organismen dagelijks werken om onze gezondheid te bewaken? Zo ook de bacterie Akkermansia. Welke cruciale rol speelt deze bacterie, en vooral wat kunnen wij doen om deze bondgenoot tevreden te houden?
Vooruitblik 2025 - En waar zit welke cel?
De spatial proteoomtechniek is een geavanceerde methode waarmee onderzoekers niet alleen de aanwezigheid van eiwitten in cellen of weefsels kunnen detecteren, maar ook hun precieze locatie kunnen bepalen. Inspanningsfysioloog Wim Derave hoopt dat de methode ons zal helpen om te ontrafelen hoe een spier werkt.
Terugblik 2024 - Media-aandacht voor de pil, menopauze en endometriose
Gynaecoloog Hendrik Cammu werd dit jaar gecharmeerd door de ruime mediabelangstelling voor zijn vak.
Zelfgenezing laat zijn tanden zien
Een op vier kinderen loopt een tandheelkundig trauma op na een val of sportincident. De kindertandartsen staan telkens weer voor een moeilijke opdracht, aangezien elke wonde anders is, een specifieke behandeling vraagt en jarenlang opgevolgd moet worden. Wat als men met één behandeling kind, ouder, en tandarts hiervan kan ontlasten? Well, there is a new kid in town: regeneratieve tandheelkunde.
Chemo werkt slechter in de dagen na de eisprong
Hormonen lijken de impact van chemotherapie bij borstkanker te beïnvloeden. Jonge vrouwen krijgen hun eerste chemo mogelijk het beste in de eerste helft van hun menstruatiecyclus.
Vogelgriepvirus heeft maar één mutatie nodig om efficiënter aan menselijke cellen te binden
Uit een nieuw onderzoek blijkt dat door een deel van het H5N1-virus dat melkkoeien infecteert op één plek te wijzigen, het virus zich beter kan hechten aan menselijke celreceptoren. Daardoor ontstaat de vrees dat het virus zich gemakkelijker tussen mensen kan verspreiden.
Onverwachte aanjager van artrose ontdekt
Een eiwit dat doorgaans wordt geassocieerd met herstelprocessen, blijkt de gewrichtsschade bij artrosepatiënten net te versnellen.
Hoe PET-beeldvorming onze herfstkleuren toont
Een herfstlandschap in Noorwegen zal op het eerste gezicht niet zo veel verschillen van een herfstlandschap Italië. Je ziet bomen met bruine en oranje bladeren, en evenveel bladeren die de grond bedekken. Maar als je beter kijkt, zie je dat het soort bladeren sterk zal verschilt tussen deze twee landschappen. Zo is het ook bij mensen. De ziekte die ze hebben kan dan wel dezelfde zijn, maar de samenstelling en hoeveelheid aan cellen is heel verschillend van mens tot mens.
Iedereen gynaecoloog: een zelfafnametest voor baarmoederhalsscreening
Meer dan 600.000 Vlaamse vrouwen gaan niet in op de uitnodiging om een uitstrijkje te laten nemen. Dat is meer dan een derde van de groep die een uitnodiging krijgt. Daarom ontwikkelen wij een test waarmee vrouwen vanuit thuis toch kunnen deelnemen door zelf een staal af te nemen.
Stukje van de sluier van ALS opgelicht
Onderzoekers hebben een belangrijk mechanisme blootgelegd dat mogelijk bijdraagt aan neurodegeneratieve ziekten zoals Amyotrofe Laterale Sclerose (ALS).
Moleculaire typemachine herstelt muco-gen
Met prime editing richt onderzoeker Mattijs Bulcaen zich op een levensbedreigende aandoening: mucoviscidose of taaislijmziekte. Hoe werkt die 'moleculaire typemachine'?
Resistentie in dikke darmkanker vroegtijdig opsporen met een bloedtest
Resistentie tegen behandelingen is een groot probleem in de oncologie. Helaas wordt die vaak pas ontdekt wanneer de tumor al behoorlijk is gegroeid, waardoor kostbare tijd verloren gaat. Dit vertraagde inzicht heeft grote gevolgen voor de overlevingskansen van patiënten. Om dit te veranderen, werken wij aan een nieuwe methode die resistentie sneller en nauwkeuriger kan opsporen.
Kankerpatiënt weet niet dat ze kanker heeft. Haar kinderen wél
Wat als een kankerpatiënt niets weet van haar ziekte, maar haar familie wel? Het gebeurt vaker dan gedacht in België. Artsen worden dan ook regelmatig geconfronteerd met lastige keuzes wanneer familieleden diagnoses verzwijgen.