Dag van de Wetenschap op MIRA !!!
Datum: | Zondag 24 november 2024, van 10u00 tot 18u00 Afgelopen |
Organisatie: | https://www.mira.be/ |
Locatie: | https://www.mira.be/ |
Meer info: | https://www.mira.be/activiteiten/2024/2024-11/dag-van-de-wetenschap-op-mira |
Op het programma van onze volkssterrenwacht staat natuurlijk een bezoek aan het waarnemingsterras waar iedereen oog in oog komt te staan met onze fraaie collectie telescopen. Wij hopen op helder weer, dan tonen wij heel gedetailleerd wat er zoal op en rond de Zon te zien is (zonnevlekken, protuberansen, filamenten). Ons instrumentarium levert gegarandeerd behoorlijk indrukwekkende waarnemingen op...
En voor de bezoekers die tegen het eind van deze Dag van de Wetenschap langskomen: hen kunnen we bij helder weer ook een blik laten werpen op de planeten Jupiter en Saturnus. Tijdens deze laatste dagen van november gaat de Zon immers al vroeg onder (op 24 november is dat om 16h45), en dus kunnen we ook vroeger aan het verkennen van de donkere sterrenhemel beginnen.
Er is ook een weerstation op het terras en nog een boel andere instrumenten, over de werking ervan komen de bezoekers alles aan de weet dankzij de vele enthousiaste medewerkers van MIRA.
In de gebouwen van de volkssterrenwacht staan talrijke maquettes en experimenten opgesteld naast het vele tentoonstellingsmateriaal en multimedia-opstellingen. Via deze link krijg je al een idee van hetgeen je op MIRA te wachten staat.
Speciaal voor de Dag van de Wetenschap worden er, verspreid over de ganse dag, een aantal demonstraties gegeven bij de bewegingsexperimenten in onze tentoonstellingszaal en leggen we een link naar de wereld van de sterrenkunde.
Ruimtevaart in de kijker met Flanders Space
Sterrenkunde en ruimtevaart mogen we gerust in één adem vernoemen, en op het vlak van ruimtevaart wordt er in Vlaanderen op hoog niveau gepresteerd.
In die context zijn wij verheugd om op de Dag van de Wetenschap de Vlaamse ruimtevaartindustrie in de kijker te kunnen zetten. Om 15 uur is er immers een uiterst boeiende lezing, gegeven door Wim Lahaye, met als titel 'De hoge vlucht van de Vlaamse ruimtevaartindustrie'.
Satellieten worden dagelijks gebruikt voor televisie, wereldwijde internetvoorziening, plaatsbepaling, communicatie, aardobservatie en astronomie. Er worden voortdurend nieuwe satellieten gelanceerd en er ontstaan vandaag heel wat nieuwe ruimtevaartbedrijven. Wim Lahaye zal ons een breed overzicht geven van alle satelliet-toepassingen die in ons dagelijks leven binnengedrongen zijn, zonder dat we er ons altijd bewust van zijn Hij zal tevens een overzicht geven van het Vlaamse ruimtevaartlandschap met haar vooruitstrevende bedrijven en onderzoeksinstellingen. Daarbij komen ook de merkwaardige gebeurtenissen en trends van dit ruimtevaarttijdperk aan bod.
Wim Lahaye is burgerlijk ingenieur elektronica en industrieel beleid. Sinds de start van zijn loopbaan was hij onafgebroken werkzaam in de ruimtevaartindustrie. Daarbij bracht hij een deel van zijn loopbaan door bij de Société Européenne des Satellites in Luxemburg, een van de grootste satellietoperatoren ter wereld. Op dit moment is Wim projectleider voor de nieuwe ruimtevaartcluster Flanders Space.
Voor onze jongste bezoekers
Voor kinderen (en al wie het kind in zich nog aanwezig weet) is er om 11 uur en om 16 uur een amusante multimediavoorstelling over 'Rare toestanden in het heelal'.
Voor de allerkleinsten voorzien we voorts allerlei experimentjes, puzzelopdrachten en een zoektocht naar sympathieke buitenaardse creatuurtjes die zich op de gekste plekjes hebben verstopt, zowel binnen als buiten. Maar wees voorzichtig! Sommige aliens zijn vriendelijk, terwijl anderen wat ondeugender zijn ... Kun jij ze allemaal vinden?
Kom kennismaken met het project AstroSounds
Je kan op MIRA terecht bij een interactieve stand waar je kan kennismaken met het burgerwetenschapsproject AstroSounds
van onder andere het Instituut voor Sterrenkunde van de KU Leuven.
Dankzij de innovatieve techniek van asteroseismologie kunnen wetenschappers 'sterbevingen' detecteren en zo het binnenste van sterren bestuderen.
Je kan bij de stand door middel van een aanraakscherm zelf stergeluiden klasseren en zo kom je al doende meer te weten over dit fascinerende domein binnen het sterrenonderzoek. En misschien raak je wel helemaal in de ban van dit project en schrijf je online in om mee als burger-wetenschapper stergeluiden te klasseren en zo de betrokken sterrenkundigen te helpen bij hun vele werk...
Op ontdekkingstocht doorheen de fascinerende wereld van de meteorieten en micrometeorieten
Objecten die vanuit de ruimte op het aardoppervlak terechtkomen spreken zeer tot de verbeelding. Er zijn de (zeer zeldzame) botsingen met planetoïden of kometen. Wel vaak voorkomend zijn de inslagen van meteorieten. Daarbij gaat het om klompen of klompjes materie, veelal gesteenten, metalen of mengelingen van beide, die na een soms lange tocht doorheen het zonnestelsel op Aarde neervallen.
Op MIRA krijgen wij vaak de vraag: "Wij hebben een steentje gevonden, zou het om een echte meteoriet kunnen gaan?". Mensen komen langs met hun vondst of sturen foto's door, op basis daarvan kunnen wij al gauw echte van vermeende meteorieten onderscheiden. En helaas: bijna elke keer kunnen wij al op het eerste zicht de boodschap meegeven dat het NIET om een meteoriet gaat...
Sinds enkele maanden staat er nu ook een interactieve opstelling in onze tentoonstelling met enkele specimens, waarbij uitgelegd wordt of het om een metoRIET gaat of om een meteoNIET.
Ter gelegenheid van de Dag van de Wetenschap organiseren wij om 11h, om 14h30 en om 16h een workshop voor maximaal 15 personen waarbij wij een expert te gast hebben: Niya Heylighen, masterstudente in de analytische chemie aan de VUB, die onder andere met prof. Steven Goderis werkt aan een studie over micrometeorieten.
Tijdens de workshop wordt uitgelegd wat meteorieten precies zijn en hoe je op basis van enkele eenvoudige tests al snel een eerste selectie kan doorvoeren. We tonen enkele bijzondere meteorieten achter glas, maar een aantal specimen kunnen door de deelnemers vastgehouden en onderzocht worden.
Verder is er nog een korte activiteit over micrometeorieten
en hoe je eventueel zelf op jacht zou kunnen gaan naar deze kleine maar kostbare 'pluisjes uit de ruimte'.
En ten slotte kom je te weten wat de wetenschap nu juist doet met die gretig verzamelde ruimte-stenen.
Drie bijzondere verjaardagen in de kijker
Op zaterdag 22 november 2014 - tien jaar geleden - werd voor de gebouwen van MIRA onze speciale Newton appelboom geplant.
Op zaterdag 16 november 1974 - vijftig jaar geleden - werd naar bolhoop M13 een boodschap naar mogelijk buitenaards intelligent leven verstuurd.
Op zondag 23 november 1924 - honderd jaar geleden - publiceerde Edwin Hubble een artikel dat ons beeld van het heelal definitief zou veranderen.
Tijdens de Dag van de Wetenschap zullen we deze drie verjaardagen in de kijker zetten