Agenda

Saving Private Orion: kijk mee naar Orion en bundel je kracht voor een donkere nacht!

Datum: Van woensdag 22 januari 2025 tot woensdag 29 januari 2025, van 19u00 tot 23u59
Organisatie: UGent Volkssterrenwacht Armand Pien 

Leve(n)de Nacht vzw
Locatie: www.armandpien.be/over-ons
Meer info: https://www.armandpien.be/saving-private-orion

Ha, de winter: lange nachten dus veel waarneemplezier, én: de tijd van het jaar om het sterrenbeeld Orion in al zijn glorie te bewonderen!

Met onze lichthinderactie Saving Private Orion roepen we jou en je naasten op om zoveel mogelijk Orion te bekijken en via waarneemkaartjes op onze website in te dienen hoeveel je van dit machtige sterrenbeeld kan zien. Op die manier kunnen wij heel wat data verzamelen over de (helaas overvloedige) lichtvervuiling in onze contreien. Je kan dat doen vanuit je tuin, in de velden, op straat: eender waar je je bevindt op een heldere donker tijdstip. 

Praktisch: 

- de stertelperiode start op woensdag 22 januari en eindigt op woensdag 29 januari. Na die tijd kan je zeker nog waarnemingen doorgeven, maar die worden door ons niet meer verwerkt. 

Hoe meer waarnemingen, hoe beter! Als de weergoden het toelaten kan je verschillende waarnemingen vanop verschillende plekken inzenden. 

- Op 22 januari kan je een lichthinderwandeling en een lezing door Daan Dekeukeleire (INBO) rond lichthinder meepikken. Zeer interessante kost en dat allemaal van de voor niets! Reserveringen kan je via de links. 

- diezelfde avond is er een publieksavond in het kader van Saving Private Orion. Je kan dan waarnemingen invoeren vanaf ons grasveld. 

 

Waarom doen we dit? 

 

De hemel observeren: het is een zaligheid bij helder weer, maar meer en meer wordt deze prachtige bezigheid verstoord door een overvloed aan licht. Ten tijde van de stichting van onze sterrenwacht was er geen vuiltje aan de lucht: vanuit het stadscentrum van Gent kon je de Melkweg zien. Vandaag, anno 2024, kunnen we daar alleen nog maar van dromen. De enorme lichthinder afkomstig van industrie, wegen, sierverlichting, glastuinbouw, recreatie en noem maar op heeft als gevolg dat tussen aarde en hemel een diffuse lichtwaas is ontstaan die ons letterlijk het zicht op de sterren langzaam maar zeker ontneemt.

Lichthinder lijkt banaal, maar het heeft verrassend verreikende gevolgen. Het ontregelt ons slaapwaakritme, om maar iets te zeggen. Het leidt tot massale vogelsterfte. Tal van diersoorten - de mens incluis - lijden onder een overdaad aan kunstlicht. Nochtans kunnen we met een aantal simpele ingrepen al een groot verschil maken. Met ons stertelproject Saving Private Orion willen we het brede publiek inschakelen om deze problemen aan te kaarten. 

Hoe meer waarnemingen van Orion, hoe meer data wij kunnen verzamelen. Doe dus mee!
Hoe meer waarnemingen van Orion, hoe meer data wij kunnen verzamelen. Doe dus mee!