Archief

Wetenschapsbar: Wat maakt onderwijs tot goed onderwijs?

Datum: Woensdag 11 december 2024, van 14u00 tot 16u00 Afgelopen
Organisatie: Hogeschool VIVES
Locatie: CoCon (campusbib) | VIVES campus Kortrijk
Meer info: www.vives.be/nl/over-vives/kalender/wetenschapsbar-wat-maakt-onderwijs-tot-goed-onderwijs

De essentie van het onderwijs en het creëren van kansen voor kinderen 

Wanneer we vandaag praten over wat goed onderwijs is brengt ons dat snel tot een spanningsveld tussen 2 verschillende visies, nl. de focus op onderwijs in functie van meetbare leerresultaten en anderzijds de focus op het stimuleren van verwondering voor de wereld.

Aan de ene kant is er de drang naar leerrendement, waarbij vakken als Nederlands en wiskunde centraal staan. Dit is vaak een reactie op een samenleving die steeds meer waarde hecht aan efficiëntie en competitie. De focus ligt op wat meetbaar is, maar wat blijft er over van de passie en nieuwsgierigheid van leerlingen?

Aan de andere kant is er een groeiend pleidooi voor onderwijs als een sociale vrijplaats. Hier krijgen leerlingen de ruimte om zich te verwonderen, om vragen te stellen en om de wereld om hen heen te verkennen. Dit is een plek waar de liefde voor leren kan bloeien, wat leidt tot betekenisvol onderwijs en een verantwoordelijkheidsgevoel voor de wereld.

In plaats van deze visies als tegenpolen te beschouwen, kunnen we ons richten op een gecombineerde aanpak. Een benadering die zowel leerrendement als verwondering omarmt. Stel je voor hoe we leerlingen kunnen prikkelen om niet alleen kennis op te doen, maar ook om een diepe verbondenheid met hun omgeving te ontwikkelen. Dit kan leiden tot krachtige inzichten en een blijvende impact op hun leven.

Programma

14u:  Introductie
14u10: De revolutie van leren: prestatie en verwondering in perfecte harmonie | Remko Meys
14u50: Pauze 
15u00: Wiskunde door onderzoekend leren – The perfect mat(c)h? | Geert Neyrynck
15u25: Taalsterk: www.taalsterk.be | Daan Debuysere
15u50: Verwacht einde en netwerking 

logo Wetenschapsbar VIVES
onderwijs
onderwijs