Wetenschapscafé 'Nieuws bij jongeren. Moe of mee?'
Datum: | Dinsdag 16 april 2024, van 19u45 tot 21u30 Afgelopen |
Organisatie: | AUGent |
Locatie: | Eetcafé Toreke |
Volgen jongeren nog het nieuws? Hoe onderscheiden jongeren “fake news” van wat echt is? Leiden we onze jongeren voldoende op om kritisch te denken? Op welke manieren gaan jongeren om met nieuws?
Jongeren van 18 tot 24 jaar mijden steeds meer nieuws om verschillende redenen. Misschien heb je dit zelf ook al ervaren in jouw directe omgeving. In dit wetenschapscafé gaan we dieper in op hoe jongeren nieuws ervaren. Kom meer te weten over hoe je “fake news” kan onderscheiden van onderbouwde nieuwsbronnen en leer over de verschillende platformen en technologische innovaties die momenteel gebruikt worden om nieuws tot bij jongeren te krijgen.
Enkele vragen die naast de jouwe aan bod kunnen komen
- Hoe consumeren jongeren nieuws via sociale media platformen zoals TikTok, Threads, Facebook en Snapchat?
- Welke moeilijkheden en/of uitdagingen ervaren jongeren wanneer ze geconfronteerd worden met nieuws? Waarom haken ze af?
- Hoe leiden we jongeren op om kritisch te denken?
- Welke invloed hebben technologische innovaties op de nieuwsconsumptie van jongeren?
- Hoe motiveren we jongeren om de actualiteit te blijven volgen?
- Moeten journalisten op een andere manier het nieuws brengen om meer mensen aan te spreken?
- Welke rol spelen kunstmatige intelligentie en algoritmen bij het personaliseren van nieuwscontent van jongere gebruikers?
Sprekers
Jan Boesman (Arteveldehogeschool)
Jan Boesman is onderzoeker en docent aan de Arteveldehogeschool, waar hij een onderzoeksprogramma trekt rond jongeren, nieuws en desinformatie. Voorheen deed hij onderzoek naar journalistiek (aan de KU Leuven, de VUB, en de VU Amsterdam) en ooit was hij sportjournalist.
Ingmar Proot (HOWEST)
Ingmar Proot doceert binnen de opleiding Communicatie, sociale psychologie, mediacommunicatie en contentcreatie aan Howest.
Als onderzoeksmedewerker gaat hij samen met het NewZ Lab-team op zoek naar innovatieve formats om Gen Z warm te maken voor nieuws.
Binnen het project wordt gekeken hoe redacties praktisch aan de slag kunnen met AR-toepassingen zonder daarbij de rentabiliteit uit het oog te verliezen.
Moderator
Jeroen Zuallaert
Jeroen Zuallaert is sinds 2011 redacteur bij Knack.