Anke Wagemans
Na een carrière als televisiemaker, verdiepte Anke Wagemans (1976) zich de afgelopen maanden in het maken van podcasts tijdens het Postgraduaat podcasting van de Arteveldehogeschool in Gent. De podcast "De Kronieken van de Dood" maakte ze als stageopdracht.
“Tijdens de research naar een onderwerp voor deze podcast ontmoette ik Isabel en was ik meteen geboeid door het onderwerp van haar doctoraatsonderzoek, maar ook door haar gepassioneerde manier van vertellen. Vooral het gegeven van die kronieken vond ik meteen wel een interessante insteek voor een podcast. Het brengt de geschiedenis helemaal tot leven, iets wat ik gemist heb tijdens de schoolse geschiedenislessen van vroeger. Door de saaiheid van die lessen toen, haakte ik compleet af . En is het nu een groot gapend gat in mijn geheugen. Ik bestempel me dan ook als : totaal geen geschiedenismens laat staan en kenner. Onbevangen en zonder enige expertise ben ik dus aan de opnames begonnen. En jawel, Isabel is er in geslaagd om me vanalles bij te leren. Vandaag voel ik me zelfs een beetje een mini-expert executies in de 16de eeuw en heb ik zin gekregen om dat gat in mijn geheugen terug op te vullen.“
Meest behandelde onderwerpen:
Levend verbrand - Kronieken van de Dood (3/3)
Hoe geëmancipeerd was de 16de eeuw? Werden vrouwen op een andere manier terechtgesteld dan mannen? Kregen ze andere straffen of niet?
De executie van meester Geleyn, de beul van Antwerpen - Kronieken van de Dood (2/3)
We gaan even terug naar het Antwerpen van 1564, wanneer de Meirbrug geen drukke oversteekplaats was voor shoppende mensen, maar een plaats waar de terechtstellingen werden uitgevoerd.
Radbraken - Podcast De Kronieken van de Dood (1/3)
In deze aflevering lezen we mee in de kroniek van Jan de Pottre, die in 1554 op de Grote Markt in Brussel de gruwelijke executie zag van Jan Pannant. Was deze straf en deze manier van terechtstellen gebruikelijk?
Nieuwe geschiedenispodcast: De kronieken van de dood
Radbraken, levend verbranden, onthoofden... op de Grote Markt in Brussel en de Meir in Antwerpen vonden in de zestiende eeuw verschrikkelijke executies plaats. Enkele toeschouwers beschreven de terechtstellingen in een dagboek. Historica Isabel Casteels bestudeerde die kronieken en vertelt erover in deze driedelige podcastreeks. Een kleine tijdreis, tot op het schavot.