Annelies Augustyns
Als 12-jarige las Annelies Augustyns (°1992) het dagboek van Anne Frank. Dit wekte bij haar de interesse om meer over de Holocaust en dagboeken van toen te weten. Die interesse groeide uit tot een passie die resulteerde in een doctoraatsonderzoek naar dagboeken uit de stad Breslau. Ze onderzocht hoe het dagelijks leven onder het nationaal-socialisme veranderde en tekstueel wordt weergegeven, wat ze in oktober 2021 succesvol verdedigde. Momenteel geeft ze les aan de Universiteit Antwerpen en in het Kardinaal van Roey-instituut in Vorselaar. Naast de opgelegde doelstellingen uit de leerplannen, geeft ze ook graag haar passie voor dagboeken door in uiteenlopende projecten met haar leerlingen.
Beeld: © Kevin Faingnaert
Podcast traumatische geluidsbeleving in het Derde Rijk: 'Onze oren leefden hun eigen leven'
Over het leven in concentratiekampen en ghetto's in het Oosten is vandaag veel geweten. Maar hoe was het leven in Duitse steden zelf toen Hitler aan de macht was?
Dagboeken onthullen joodse leven op straat in nazi-Duitsland
Het dagboek van Anne Frank is wereldbekend, maar toont niet hoe joden in het prille nazi-Duitsland dagelijks op straat en thuis overleefden. De stiekem geschreven dagboeken die ik bestudeerde, tonen dat subtiel verzet onder een totalitair regime tóch mogelijk was.