DIY

Afval spotten, fotograferen en verwijderen. Zo draag je bij aan de wetenschap en een proper strand

Hoeveel afval ligt er op onze stranden? Waar komt het vandaan? Tel tijdens een strandwandeling het afval dat je vindt en help zo mee om de vervuiling op zee in kaart te brengen.

Dit is een artikel van:
Eos Wetenschap

Het zand, het water, de zon, de geur van de zee... Een strandwandeling is puur genieten. Helaas kom je onderweg vaak ook heel wat afval tegen. Dat is op het strand gedumpt of aangespoeld vanuit de zee. Marien bioloog Jan Seys van het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ) zette een citizen science-project op om dat afval in kaart te brengen. Iedereen die een strandwandeling maakt kan er aan deelnemen.

Dat doe je zo: begeef je naar de vloedlijn. Stap een minimumafstand van 100 meter af, noteer die afstand en verzamel alle kunststof stukjes en stukken afval op deze strook. Zijn er meerdere vloedlijnen evenwijdig aan elkaar, inspecteer die dan allemaal. Raap alle stukken plastic, nylon, papier, karton, glas ... op. Bakstenen en hout laat je liggen. Tel het totaal aantal voorwerpen. Indien mogelijk weeg je ook de totale hoeveelheid kunstmatig afval. Eventueel maak je nog een foto. Stuur al die informatie naar seawatch-b@vliz.beDaarna deponeer je het afval in een vuilnisbak. Zo heb je ook meegeholpen aan de verwijdering van niet-natuurlijk afval op het strand.

Ook fotograaf Eugeen De Hondt nam al deel aan het project. Hij maakte deze prachtige foto's van zijn vondsten.

Strandafval heeft uiteenlopende "eigenaars": vissers, arbeiders, toeristen of zelfs tuiniers.
Blikjes komen uit de zee of worden op het strand gedropt.
Touwen, netten en plastiek zijn vaak gezien afval op het strand.
Plastiek verandert de oceaan in een "plastiek soep". Gelukkig groeit de aandacht voor het probleem.