Het grootschalige Flora-onderzoek naar het effect van individueel voedingsadvies op onze darmflora, is tijdelijk stopgezet. Een mogelijk gezondheidseffect is moeilijk vast te stellen nu mensen zich anders gedragen door het coronavirus. De onderzoekers hopen in september op een doorstart.
Het Flora-onderzoek startte begin februari met bijna 400 deelnemers die geselecteerd waren op een verhoogde buikomtrek. Tot eind juni moesten ze hun aankopen tot de online service van Colruyt beperken. Onderzoekers zouden bepaalde voedingsmiddelen veranderen in meer gezonde varianten en dan het effect meten op samenstelling van de darmflora. Ook eventueel gewichtsverlies of een verandering in cholesterol- en bloedsuikerwaarden zou in kaart worden gebracht.
“Wetenschappelijk en ethisch was het niet meer verantwoord om door te gaan”, zegt onderzoeksleider professor Jeroen Raes van de KU Leuven. “Deelnemers moeten wekelijks een aantal stalen binnen brengen bij de apotheek en maandelijks naar de huisarts voor een bloedafname. We kunnen hen nu niet onnodig belasten met niet-dringende consulten.” Daarnaast is er het advies van de Ethische Commissie Onderzoek van de KU Leuven om niet-urgente studies tijdelijk stop te zetten.
Ook de wetenschappelijke waarde kwam in gevaar. “We onderzoeken of digitale ingrepen in een voedingspatroon leiden tot gezondheidsverbetering. Maar plots gedragen mensen zich anders. Ze kopen andere voedingsmiddelen of gaan elders winkelen. Bovendien helpt het hamstergedrag niet echt. Voor onze studie hebben we de online boodschappenservice Collect&Go nodig omdat we ingrepen doen in mensen hun boodschappenmandjes. Maar door hamstergedrag was er onvoldoende capaciteit, onze deelnemers konden niet meer online bestellen. Hoe betrouwbaar zijn onze resultaten dan nog als we onvoldoende kunnen bijsturen?” zegt Raes.
De onderzoeksleider maakt zich wel sterk dat de verzamelde gegevens niet verloren zijn. “We hebben een bepaalde onderzoeksgroep gekarakteriseerd. We hebben zicht op de darmflora en de gezondheidstoestand van alle deelnemers. Dat gaat niet verloren. We hopen in september een doorstart te kunnen maken”, vertelt Raes. Het Flora-onderzoek is een aanzienlijk project. “Competitief op wereldschaal. De grootste inspanningen waren al geleverd, ook financieel. Ik hoop dat alle deelnemers in de studie blijven, dan kunnen we in september de draad terug oppikken.”
Het Flora-onderzoek is een studie van de het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB), de KU Leuven, SmartWithFood (spinoff van de Colruytgroep) en met steun van het Vlaams Agentschap Innoveren en Ondernemen.