Archeologen graven schat op in Limburg
23 september 2016 door Eos-redactieArcheologen hebben in Grote-Brogel bij Peer in Limburg een cultusplaats en heilig bos uit de Keltisch-Romeinse periode opgegraven.
Archeologen hebben in Grote-Brogel bij Peer in Limburg een cultusplaats en heilig bos uit de Keltisch-Romeinse periode opgegraven.
Ze vonden onder meer bronzen armbanden en mantelspelden. Hun ‘schat’ bevat ook munststukken die ze dateren in de tweede helft van de eerste eeuw voor Christus, kort na de periode dat de veldheer Julius Caesar onze gebieden veroverde en bij het Romeinse Rijk voegde. Volgens het Vlaams agentschap Onroerend Erfgoed is de cultusplaats van internationaal belang voor de studie van de religie en de rituele praktijken.
De archeologen vonden tijdens hun eerste opgraving van eind vorig jaar 300 munten, 340 mantelspelden en 26 bronzen armbanden. Daarnaast groeven ze nog ringen, haarspelden, paardentuig en andere kleine voorwerpen op. Later vonden ze sporen van verbrande offers, aardewerk en meer munten, mantelspelden en armbanden, waarvan de meeste nog volledig waren. De site had sterk te lijden aan erosie. De Vlaamse regering besliste daarop de site uitzonderlijk op te graven. De stukken gaan wellicht naar het Gallo-Romeins Museum in Tongeren. (fe)
In het Eos-magazine van november lees je meer over de Gallo-Romeinen en het belang van een recent opgegraven baanpost uit dezelfde periode als de schat uit Limburg.
Hier vind je foto's van de opgravingen.