Archeologen ontdekken prehistorische goudroute
10 juni 2015 door Eos-redactieBritse archeologen ontdekten tussen Ierland en het Verenigd Koninkrijk een goudroute uit de vroege bronstijd (2.500 voor Christus) .
Britse archeologen ontdekten een goudroute uit de vroege bronstijd (2.500 voor Christus) tussen Ierland en het Verenigd Koninkrijk.
Onderzoekers van de universiteiten van Southampton en Bristol haalden vijftig gouden objecten uit de vroege bronstijd uit het nationale museum van Ierland. Ze onderzochten die met een speciale techniek: laserablatie massaspectrometrie. Zo ontdekten de archeologen isotopen van lood in het goud. Die resultaten vergeleken ze met goud van verschillende locaties.
Daaruit bleek dat het Ierse goud waarschijnlijk afkomstig is uit Cornwall. Dat is verrassend aangezien goud in Ierland op verschillende plaatsen rijkelijk aanwezig en makkelijk bereikbaar is. Bovendien is het onwaarschijnlijk dat in Ierland geen kennis bestond over goudwinning. Andere metalen werden er immers op grote schaal ontgonnen. Waarschijnlijk was het de ‘exotische’ origine die het Engelse goud aantrekkelijk maakte.
Opvallend is dat goud in de bronstijd veel minder circuleerde in Zuid-Engeland dan in Ierland. Dat wijst erop dat het werd geëxporteerd om te ruilen voor andere goederen. Vandaag associëren we goud automatisch met economische rijkdom, maar in het verleden was dat misschien anders. In sommige samenlevingen werd aangenomen dat goud bovennatuurlijke of magische krachten bezat. Het speelde daarom een grote rol in bepaalde geloofsovertuigingen.
Maar de waarde en betekenis die de mensen aan goud toekenden, verschilden van regio tot regio. Goud kende geen universele waarde, totdat ongeveer 2.000 jaar later de eerste gouden muntstukken verschenen. (ks)