Asteroïde én vulkanen deden dino’s de das om
01 oktober 2015 door Eos-redactieDe impact van de asteroïde die zo’n 66 miljoen jaar geleden het einde van de dinosauriërs inluidde, veroorzaakte verhoogde vulkanische activiteit.
De impact van de asteroïde die zo’n 66 miljoen jaar geleden het einde van de dinosauriërs inluidde, veroorzaakte verhoogde vulkanische activiteit.
De meeste wetenschappers zijn het erover eens dat de asteroïde of komeet die zo’n 66 miljoen jaar geleden in de Golf van Mexico insloeg zo’n driekwart van de planten- en diersoorten op aarde van de kaart heeft geveegd. Amerikaanse wetenschappers melden in Science dat ook vulkanisme daarbij een rol speelde.
Uit datering van lava in de Deccan Traps, een vulkanisch gebied in India, konden ze afleiden dat de activiteit van de vulkanen binnen de 50.000 jaar na de impact van de asteroïde of komeet toenam. Naar geologische maatstaven is dat vrijwel tegelijkertijd.
‘Het is daardoor onmogelijk om de impact van beide gebeurtenissen van elkaar te onderscheiden’, zegt hoofdonderzoeker Paul Renne (UC Berkeley). Zowel door de inslag als de vulkaanuitbarstingen kwam zoveel stof en as in de atmosfeer terecht dat zonlicht werd tegengehouden, met nefaste gevolgen voor het leven op aarde.
Na de inslag werden uitbarstingen van de Indische vulkanen minder talrijk maar wel heviger. ‘Kleine magmakamers werden als gevolg van de trillingen groter’, zegt Renne. ‘Daardoor duurde het langer om ze te vullen, maar kwam er bij een uitbarsting wel meer lava vrij.’
De onderzoekers vermoeden dat vulkaanuitbarstingen het herstel van planten en dieren nog tot 500.000 jaar na de inslag bemoeilijkten. (ddc)