Twee in elkaar passende boomstammen, opgegraven in Zambia, vormen de vroegst bekende houten constructie.
Aan de oevers van de Kalambo, enkele kilometers stroomopwaarts van de monding van de rivier in het Tanganyikameer, groef een team van Belgische en Britse archeologen in 2019 enkele bijzonder oude stukken door mensen bewerkt hout op. De oudste exemplaren bleken van 476.000 jaar geleden te dateren. Ze zijn vermoedelijk het werk van Homo heidelbergensis, de gemeenschappelijke voorouder van de Homo sapiens en de neanderthaler. Dat het oude hout er nog ligt, is te danken aan de ondergrond langs de Kalamborivier, die continu heel vochtig is.
Behalve sporen van menselijke bewerking (met stenen gereedschap) vertonen twee van de stukken hout ook overtuigend bewijs van montage. Het gaat om twee boomstammen, een langere en een kortere, waarbij er in de laatste een inkeping is gemaakt zodat de eerste er mooi in past. Zo bekeken vormen beide stukken hout de vroegst bekende houten constructie uit de menselijke geschiedenis. De archeologen vonden daarnaast nog tal van andere stukken bewerkt hout, meestal gereedschap zoals een houten graafstok of een houten wig. Die laatste items waren wel een stuk jonger dan de bewerkte en gemonteerde boomstammen: ze werden gevonden in een grondlaag van ‘slechts’ 350.000 jaar oud.
De archeologen denken dat het eenvoudige houten constructie-element deel kan hebben uitgemaakt van een verhoogd houten platform of pad, zodat de makers droog konden zitten of wandelen. Het gebied waarin de Zambiaanse site zich bevindt, stond een half miljoen jaar geleden gedurende grote delen van het jaar immers onder water.
Bron: University of Liverpool, Verenigd Koninkrijk in Nature