De mammoet van Dendermonde
15 maart 2017In Dendermonde staat een van de best bewaarde paleontologische geheimen. De mammoet was dringend aan restauratie toe.
In 1968 ontdekte Hugo De Potter de beenderen van een mammoet. Het skelet bleek een van de meest complete die ooit in België werden gevonden. Anders dan de mammoet van Lier, waarvan ontbrekende stukken in hout zijn nagemaakt, bestaat dit skelet volledig uit originele onderdelen.
Voordat de mammoet wordt tentoongesteld aan het publiek, voeren paleontologen van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen (KBIN) restauratiewerken uit. Het botmateriaal van de mammoet is ernstig beschadigd door pyriet. Het ijzerdisulfide vreet vanbinnen aan de botten. ‘Als zowel de ijzer- als de zwavelatomen zich binden aan zuurstof, krijg je pyrietrot. Dat leidt tot volume-expansie, waardoor de beenderen van de mammoet letterlijk uiteen kunnen spatten’, zegt Anthonie Hellemond, geoloog en voorzitter van de Belgische Vereniging voor Paleontologie, in Eos.
Op woensdag 29 maart wordt het gerestaureerde skelet officieel onthuld in het Vleeshuismuseum in Dendermonde. Vanaf april kan iedereen de mammoet bezichtigen.