Boekrecensie

De nieuwe oorsprong van de mens

06 mei 2020

De ontwikkeling van aap naar mens heeft uitsluitend in Afrika plaatsgevonden. In Hoe we mensen werden dragen drie auteurs lezenswaardige bewijzen aan om dat te ontkrachten.

De afgelopen tien jaar zetten steeds meer vondsten en ontdekkingen vraagtekens bij de officiële geboorteplaats van de mens. Zowel in tijd als vindplaats passen ze niet bij dat beeld.  

In 2009 kreeg Madelaine Böhme, een gerenommeerde Duitse paleontoloog van de Eberhard-Karls-universiteit in Türingen, een telefoontje van haar collega en vriend Nikolai Spassov, directeur van het Natuurhistorisch Museum in Sofia. Hij was euforisch toen hij haar vertelde dat hij een kies had gevonden van naar schatting zeven miljoen jaar oud. De tand had de karakteristieke kenmerken van het gebit van een mensaap. Maar Spassov had hem gevonden op een plaats waar mensapen volgens de gangbare theorieën in die tijd al lang waren verdwenen. 

De anekdote is het startpunt van Hoe we mensen werden. Het is een spannend boek, waarin Böhme, samen met wetenschapsjournalisten Rüdiger Braun en Florian Breier, een wetenschappelijk avontuur beschrijft dat leidt tot een compleet nieuw beeld van het ontstaan van de mensheid.