De sexappeal van de Wehrmacht-soldaat
03 november 2015 door Eos-redactieTijdens de bezetting (1940-1945) moedigde de Duitse legerleiding haar soldaten aan om relaties met Nederlandse vrouwen aan te gaan.
Tijdens de bezetting (1940-1945) moedigde de Duitse legerleiding haar soldaten aan om relaties met Nederlandse vrouwen aan te gaan. Dat schrijft historica Laura Fahnenbruck (36) in een proefschrift waarmee ze aan de Rijksuniversiteit Groningen promoveert.
Door die relaties werd de Nederlandse vrouw alvast mentaal in het Derde Rijk ingelijfd. Tegelijk ondermijnden de relaties tussen Nederlandse vrouwen en Duitse soldaten het lokale gezag. Een Nederlands meisje met een Duitse soldaat aan haar zijde hoefde immers de avondklok niet te respecteren.
Duitse jongens leerden tijdens hun opleiding dat je in een oorlog niet alleen vanwege het vechten een man werd. Propagandabeelden van Duitse soldaten die Nederlandse plattelandsmeisjes hielpen bij het binnenhalen van de oogst moesten dat idee ondersteunen.
De aantrekking was wederzijds. Al werd het breed afgekeurd, Duitse soldaten boden de Nederlandse meisjes concrete kansen op seksuele ervaringen. En de Duitse soldaat had sexappeal. Hij was goed opgeleid, lichamelijk zelfbewust en had medische zorg achter de hand. Het Wehrmacht-uniform versterkte de masculiniteit nog door de schouders van de drager breder en de benen langer te doen lijken.
De relaties tussen Duitse militairen en Nederlandse vrouwen droegen indirect bij aan een modernisering van de seksuele beleving in Nederland. De Duitse mannen praatten veel meer dan de Nederlandse openlijk over seks, ze beschikten over gratis voorbehoedsmiddelen en werden regelmatig gecontroleerd op geslachtsaandoeningen.
Fahnenbruck onderzocht archieven van het Duitse leger en de Nederlandse politie, rechtbankverslagen, dagboeken, brieven, foto’s en contactadvertenties. (kv)