‘Dinodisco’ op Schots eiland
07 december 2015 door Eos-redactieOp het eiland Skye troffen Schotse wetenschappers honderden voetafdrukken van de Sauropoda. De versteende sporen zijn zo’n 170 miljoen jaar oud.
Op het eiland Skye troffen Schotse wetenschappers honderden voetafdrukken van de Sauropoda. De versteende sporen zijn zo’n 170 miljoen jaar oud.
De sporen zien eruit als kleine rotsmeertjes, maar het zijn wel degelijke voetstappen van reusachtige grote – tot wel 15 meter en 20 ton – plantenetende dinosauriërs. Ze liepen rond in wat destijds een ondiepe zoutwaterlagune moet zijn geweest. Nochtans dachten onderzoekers tot dusver dat grote dinosaurussen zich uitsluitend op het land begaven.
Analyse van de voetstructuren wijst uit dat het om Sauropoda gaat, vroege voorouders van de bekende brontosaurus en diplodocus. Ze hadden een lange nek, lange staart en een imposant, log lijf. De Amerikaanse paleontoloog Steve Brusatte, verbonden aan de University of Edinburgh, ontdekte de sporen per toeval in april dit jaar. Zijn oog viel op gaten in de grond, die verspreid over de kustlijn voorkwamen in een zigzagpatroon. ‘Er liggen zodanig veel sporen door elkaar dat het wel een dinodisco lijkt’, aldus Brusatte in een persbericht over de versteende overblijfselen. (adw)