Grotschilderingen Indonesië even oud als Europese
09 oktober 2014 door Eos-redactieMuurschilderingen op het Indonesische eiland Sulawesi dateren uit dezelfde periode als de oudste Europese grotschilderingen.
Muurschilderingen op het Indonesische eiland Sulawesi dateren uit dezelfde periode als de oudste Europese grotschilderingen. Dat meldt een internationiaal team wetenschappers in Nature.
De tekeningen zijn al langer bekend, maar zijn nu pas gedateerd, op basis van het radioactief verval van kleine hoeveelheden uranium in stalactietachtige afzettingen bovenop de kunstwerken. Een afbeelding van een hand – gemaakt door verf over een tegen de rots gedrukte hand te blazen of te spuiten – blijkt minstens 39,900 jaar oud te zijn. Een tekening van een babiroessa of hertzwijn is ongeveer 35,000 jaar oud.
De Indonesische afbeeldingen zijn daarmee ongeveer even oud als de grotschilderingen in de Spaanse El Castillo en Gorham grotten en ouder dan de bekende muurschilderingen van Lascaux en Chauvet. Ze kunnen bijdragen tot een beter begrip van hoe figuratieve schilderkunst zich heeft verspreid.
Of die een onderdeel was van het culturele repertoire van de moderne mens en zich zo over de wereld heeft verspreid, dan wel op verschillende plaatsen onafhankelijk is ontstaan, is nog steeds onduidelijk. Voorlopig is er echter geen figuratieve kunst bekend die dateert uit de periode voor de moderne mens aan zijn verovering van Europa en Azië begon, noch van Homo sapiens in Afrika, noch van voorgangers in Eurazië. (ddc)