Historische figuren in het nieuws: Karel de Grote (wellicht 748-814)

08 januari 2014 door AA

In januari 814, precies 1200 jaar geleden, stierf de legendarische middeleeuwse vorst Karel de Grote. Op diverse plaatsen in Europa wordt de ‘vader van Europa’ daarom dit jaar herdacht.

In januari 814, precies 1200 jaar geleden, stierf de legendarische middeleeuwse vorst Karel de Grote. Op diverse plaatsen in Europa wordt de ‘vader van Europa’ daarom dit jaar herdacht.

In Aken, de Duitse stad waar Karel de Grote de laatste twintig jaar van zijn leven woonde en waar hij ook stierf, worden drie grote overzichtstentoonstellingen georganiseerd (over kunst, geloof en macht). In het King’s College in Londen wordt een symposium over de vorst gehouden dat wordt afgesloten met een herdenkingsmis met koormuziek uit zijn tijd. En bij ons legt het archeologisch museum van Ename vanaf mei in de expo ‘De erfenis van Karel de Grote’ de link met het huidige Europa.

Eenheidsmunt

Van Frankische koning (een van de twee erfgenamen van Pepijn de Korte) schopte Karel de Grote het tot keizer van het westen. Hij veroverde grote delen van het huidige West-Europa en bekeerde de bevolking tot het christendom. En hij gaf de aanzet tot een culturele heropleving die nadien de Karolingische renaissance werd genoemd. Onder zijn heerschappij werd de Grieks-Romeinse cultuur heropgevist. Hij richtte scholen op en liet een nieuw lettertype ontwerpen dat vlotter te lezen en te schrijven was. Dit vergemakkelijkte het kopiëren van oude boekrollen, wat dan ook massaal gebeurde in zijn regeerperiode. Als gevolg daarvan zijn de vroegste manuscripten van zo goed als alle gekende antieke auteurs afkomstig uit de copycenters van Karolingische abdijen.

Daarnaast zette Karel de Grote een efficiënt bestuursapparaat op poten voor zijn uitgestrekte rijk, met eenheidswetten en een eenheidsmunt, de zilveren denarius.