Historische figuur in het nieuws: Otto von Bismarck (1815-1898)

01 april 2015 door Eos-redactie

Bismarck verenigde de vele staten en staatjes van de Duitse Bond in het Duitse rijk, en was er ook de eerste rijkskanselier van.

Op 1 april 2015 was het tweehonderd jaar geleden dat Otto von Bismarck (1815-1898) werd geboren. Bismarck verenigde de vele staten en staatjes van de Duitse Bond in het Duitse rijk, en was er ook de eerste rijkskanselier van.

Otto von Bismarck werd geboren in een aristocratische familie in Schönhausen, ten noordwesten van Berlijn. Na zijn basisopleiding in een eliteschool in Berlijn, ging von Bismarck studeren aan de universiteit van Göttingen. Hij deed burgerdienst voor Pruisen maar raakte verveeld en nam in 1838 ontslag. Daarna hielp hij bijna tien jaar de eigendommen van zijn vader beheren.

In 1847 begon Bismarcks politiek carrière. Al verwierf hij de reputatie als ultraconservatieve royalist. Na een paar mandaten als Pruisisch ambassadeur in Rusland en Frankrijk werd Otto von Bismarck in 1862 door de nieuwe koning, Wilhelm I, aangesteld als minister-president van Pruisen. Vanuit die functie hield hij toezicht op de Duitse eenwording, met Pruisen als centrum. Met de steun van Oostenrijk veroverde hij in 1864 de provincies Sleeswijk en Holstein van Denemarken. Na een succesvolle beëindiging van deze oorlog brak er onenigheid en later ook een oorlog uit tussen Pruisen en Oostenrijk over het bestuur van deze gebieden. Pruisen kwam als winnaar uit het conflict en Bismarck hervormde de Duitse 'statenbond' naar een 'bondsstaat'. De grondwet die Bismarck daarbij invoerde is nog in grote lijnen dezelfde als die van de tegenwoordige Duitse Bondsrepubliek.

De staten in Zuid-Duitsland bleven onafhankelijk en dus zocht Bismarck manieren om hen toch te overtuigen zich aan te sluiten bij de Bond. Die vond hij door een oorlog uit te lokken met Frankrijk, waarbij alle Duitse staten zich moesten verenigen tegen ‘de vijand’. Na deze oorlog, die Duitsland won, sloten de Zuid-Duitse staten zich in 1871 zoals Bismarck had gehoopt aan bij het Duitse Keizerrijk. Bismarck werd ook de eerste rijkskanselier van dat rijk en domineerde de staatszaken tot hij in 1890 opzij werd gezet door de nieuwe keizer, Wilhelm II van Duitsland. Hij trok zich terug uit de politiek en stierf op 30 juli 1898 op zijn landgoed nabij Hamburg. (kv)